FACEBOOK

Gangl Edina és Vámos Márton a Reggeli Startban

Gangl Edina és Vámos Márton a Reggeli Startban
hozzászólás, 2018.01.08.

A 2017-es év legjobb női és férfi vízilabdázója együtt vendégeskedett az új év első Reggeli Startjának élő adásában, hétfőn. Tudósítás és a teljes beszélgetés felvétele.


Gangl Edinát és Vámos Mártont szakáguk szövetségi kapitányának javaslatára az MVLSZ elnöksége jelölte - az MTI hagyományos körkérdésére - az év legjobbjának. Edina és Marci is első alkalommal részesült ebben az elismerésben.

A beszélgetés során mindketten elmondták, hogy ők másra szavaztak volna, Gangl Edina Keszthelyi Ritára, Vámás Márton pedig Nagy Viktorra.

A 25 éves Vámos Márton "felvállalta", hogy 2017 pályafutásának eddigi legjobb éve volt, még úgy is, hogy 2013-ban világbajnok lett.

Gangl Edina felemás évet zárt, hiszen csapatával, az UVSE-vel nem tudtak bekerülni az Euroliga négyes döntőjébe, vigaszt jelentett viszont, hogy megnyerték a második számú európai klubtornát, a LEN Kupát. A válogatottal nem sikerült négybe jutni a budapesti vb-n, de a szurkolóktól annyi mindent kaptak, hogy erre a tornára is szívesen gondol vissza a kapus.

Ha a személyes emlékek közül egy meccset kellene kiemelni, melyik lenne az? - szólt Szombathy Pál műsorvezető kérdése és a Szolnokkal 2016-17-ben mindent megnyert Vámos Márton kettőt mondott, a BL döntőjét, amelyen magabiztosan, 10:5-re verték a Dubrovnikot, s a vb-elődöntő is euforikus élményt jelentett számára.

Gangl Edina klubszinten a LEN Kupa döntőjét említette, amelyen - mint mondta - a védekezés és a támadás is jól ment a csapatnak. A válogatottnál "sajnos" a görögök elleni helyosztót kellett kiemelnie, ez már arról döntött a vb-n, hogy játszhat-e az 5. helyért a magyar válogatott. Csereként állt be és sikerült megfordítani a meccset, legyőzni az ellenfelet.

Vámos Márton "kedvenc kollégájaként" FTC-beli csapattársát, Madaras Norbertet, valamit Kiss Gergelyt nevezte meg. Gangl Edina a nemzetközi mezőnyből a spanyol és az olasz válogatott kapusát említette riválisaként.

A stílust illetően Edina saját magát úgy jellemezte, hogy igyekszik mindig vagány lenni, ellenfelét mentálisan felpiszkálni, elbizonytalanítani.

Vámos Márrton azt mondta magáról, hogy meccs közben nem szokta mutatni  az érzelmeit kifelé, a külvilág felé, s megemlítette, hogy kényes szituációkban szívesen vállalja magára a lövést. Azzal kapcsolatban, hogy ma már szinte védjegye az ötméteres szabadobáslövés, megjegyezte, hogy ezt a játékelemet nem vagányságból, hanem tudatosan gyakorolja.

Ami az idei évet illeti, Edina szeretne stabil teljesítményt nyújtani, szerinte 50 százalékos védési mutatónál "kezdődik egy kapus", ő maga 65 százalékkal szeretné zárni az évét, de nem lesz szomorú, ha ennél jobb mutatót sikerül elérnie.

Vámos Mártonnak idén nehezebb dolga lesz, hogy "megvédje" most elnyert címét, hiszen a Fradi nem indulhatott a BL-ben de a fontos tétmeccseken nyújtott teljesítményével ismét jó évet produkálhat.

Hogy idén miben kellene előrelépnie a válogatottnak? - erre a kérdésre Gangl Edina egyetlen szóval válaszolt: "támadás".

Vámos Marci azt emelte ki, hogy új csapatról van szó, többen visszamondták a szereplést az idősebbek közül, ezért szerinte az összeérés folyamatát kell felgyorsítani, ami egyben azt is jelenti, hogy a játék minden elemében fejlődni kell. 

A TELJES BESZÉLGETÉS: