FACEBOOK

Kecskemét rendezi meg az Európa Kupa selejtezőtornáját!

Kecskemét rendezi meg az Európa Kupa selejtezőtornáját!
hozzászólás, 2017.12.28.

A válogatottak számára, első ízben kiírt Európa Kupa egyik selejtezőcsoportjának öt részvevője Kecskeméten vív meg a döntőbe jutást jelentő első három helyért február 15. és 18. között. Részletek:


​A helyszínről hozott döntést Kemény Dénes, a szövetség elnöke jelentette be az InfoRádiónak adott karácsonyi interjújában.

Mint korábban megírtuk, a LEN új nemzetközi tornát írt ki válogatottak számára. Az ötlet gyors megvalósításának "megágyazott", hogy egyre élesebb "sportdiplomáciai" csatározások alakultak ki a FINA és LEN között. A viták fő tere a szabálymódosítások kérdése volt és az, hogy a FINA az európai szövetség vízilabdában jelentősen érdekelt tagországainak véleményét figyelmen kívül járult hozzá ahhoz hogy a NOB átalakítsa az olimpiai játékok pólós "személyi kondícióit". ( A női csapatok számát felemelték, de a férfiaknál is csökkentették a nevezhető játkosok számát.)

A meghirdetett Európa Kupa a tervek szerint tovább erősíti a sportág európai dominanciáját, az elképzelések arról szóltak, hogy a kontinens legerősebb 12 válogatottja vesz részt a három tornából álló rendezvénysorozaton.

A mezőny végül 14 tagú lett. A szeptemberi római sorsolás óta annyi változás történt, hogy Törökország visszalépett, a helyére Málta jelentkezett, s a LEN ezt elfogadta.

Címlapképünk a 2013 februári kecskeméti Volvo Kupán, a románok elleni mérkőzés előtti bemutatásnál készült.

A csoportok besorolása

A-csoport (a rendező Magyarország, kecskemét):

Magyarország,
 Spanyolország, Franciaország, Románia, Georgia (Grúzia)

B-csoport (Horvátország, pontos helyszín még nincs): 

Szerbia, Görögország, Horvátország, Hollandia, Málta

C-csoport (Olaszország, Palermo):

Montenegró, Olaszország, Oroszország, Németország

Az ötös csoportok első három helyezettje, valamint a C csoport első két helyezettje jut be a 2018. április 5-6-7-8-i szuperdöntőbe, amelynek helyszínét még nem jelölték ki. 

A szövetség korábban jelezte, hogy amennyiben megkapja az egyik selejtező rendezői jogát, akkor tervei szerint ez a torna lesz egyben a jövő évi Volvo Kupa. (Információink szerint szóba került, hogy amennyiben a LEN ehhez a címkézéshez nem járul hozzá, akkor valamilyen más módon, például "Volvo-hét" szervezésével kötik össze a két rendezvényt.)

Az Európa Kupa versenysorozat pénzdíjas, az első helyezett 20 ezer eurót, a második 15 ezer eurót, a harmadik 5 ezer eurót kap.

Címkék:
Európa Kupa