FACEBOOK

"Ilyen nincs, ilyen nincs és mégis van!" - Új tagok a Magyar Úszó Hírességek Csarnokában

hozzászólás, 2017.12.20.

Kovácshegyi Ferenc egykori vízilabdázót és Török Lászlót, az ismert sportriportert, a vízilabda szövetség egykori sajtófőnökét beiktatták a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába - együtt Kovács Ágnessel, Csík Ferenccel és Novák Évával. Gratulálunk! A részletek:


​A Magyar Úszó Szövetség 110 éves fennállásának évfordulója alkalmából rendeztek díszvacsorát kedden este Budapesten.

Az MTI tájékoztatása szerint az ünnepi beszédeket követően iktatták be - egyenként kis filmmel bemutatva az illető sportembert - a hírességek csarnokának legújabb öt tagját:

Kovács Ágnes pályafutása 1995-ben a genfi ifjúsági Európa-bajnokságon aratott sikerével kezdődött, 1996-ban az atlantai olimpián mindössze 15 évesen bronzérmet nyert 200 méter mellen, négy évvel később Sydneyben pedig - akkor már a szám világbajnokaként - aranyérmes lett. Vb-címét 2001-ben megvédte, 2008-ban vonult vissza.

Kovácshegyi Ferenc sportolóként vízilabdázott, majd Széchy Tamás mellett indult el az edzői pályán. Kis megszakítással 15 évet dolgozott az úszóválogatott erőnléti edzőjeként. Tanítványai között volt Hargitay András, Verrasztó Zoltán, Darnyi Tamás, Szabó József, Czene Attila, Rózsa Norbert és a két Gyurta fivér. Négy olimpián (1980, 1988, 1992, 2012) vett részt.

Török László sportriporter 1985 és 2006 között minden úszó és vízilabda világeseményről a helyszínről tudósított. Olyan legendás mondatok fűződnek a nevéhez, mint az 1988-as szöuli olimpián Darnyi Tamás győzelmekor elhangzott "Jó reggelt, Magyarország, jó reggelt, aranyérem!", vagy az Egerszegi Krisztina sikere pillanatában mondott: "Hát ilyen nincs, ilyen nincs és mégis van!"

Csik Ferenc az 1936-os berlini olimpián 100 méter gyorson diadalmaskodott, valamint a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként bronzérmet nyert. A második világháborúban orvosi hivatásának teljesítése közben Sopronban egy bombatámadás során vesztette életét. Tagja a nemzetközi úszó hírességek csarnokának is.

Novák Éva az 1952-es helsinki olimpián nyert aranyérmet a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként, míg 400 méter gyorson és 200 méter mellen második lett. Négy évvel korábbról, Londonból pedig egy bronzérme van utóbbi számból. Az FTC örökös bajnoka és ugyancsak a nemzetközi úszó hírességek csarnokának tagja.


Sós Csaba és Kovácshegyi Ferenc


Gyárfás Tamás és Török László

Fotó: Máthé Zoltán/MTI