FACEBOOK

Az Európai Szuperkupáért: Szolnok-FTC - vlv-előzetes

Az Európai Szuperkupáért: Szolnok-FTC - vlv-előzetes
hozzászólás, 2017.11.03.

Előre iszunk a medve bőrére: magyar siker lesz a Komjádiban ma este nyolcra. Előzetesünkben a Szolnok-FTC Szuperkupa-döntő két csapatának vezetőedzője és egy-egy játékosa nyilatkozik.

Mérkőzés az Európai Szuperkupáért

2017. november 4., szombat, Komjádi uszoda, Budapest

18.15 Szolnok-FTC - M4, vlv (szöveges élő)

A PÉNTEKI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ


VLV-VIDEÓK:


Varga Zsolt az Európai Szuperkupa-sajtótájékoztatón

- Szervusz Zsolt! Eljön az első nagy megmérettetés. Izgulsz?

- Minden fontos mérkőzés előtt izgulok, de szerintem ez normális, hogy az ember izgul. Nagy tétmeccsről van szó, fontos pillanata szerintem ennek az évnek, ugye az elindult szezonnak, most talán ennek a két hónapnak a legfontosabb pillanata érkezik el. Jó erőmérő lesz ez arra, hogy hol tartunk ebben a pillanatban, az igazolások hogy épültek be, ténylegesen fel tudjuk mérni, hogy merre kell tovább haladnunk, jó volt-e az amit idáig csináltunk. Én mondjuk abban a tekintetben biztos vagyok, hogy jó alapokat raktunk le ebben az időszakban és igazából ezt kell maximum finomítanunk, illetve meghatározni egy-egy dolgot, hogy ilyen nagy mérkőzésen, hogyan kell játszanunk. Azt gondolom, hogy ez lehet iránymutató, hiszen eddig nem tudtuk igazából azt lemérni, hogy ha egy ilyen nagy csapattal, ekkora ellenállással találkozunk, milyen fegyvereink vannak, hogyha esetlegesen valami nem úgy történik, ahogy mi szeretnénk.

- Gondolom hogy nézted a mostani, az új Szolnok meccseit. Mi a véleményed a Szolnok csapatáról?

- Nagyon jól játszottak, nagyon meggyőzően. Amit én láttam, három mérkőzés volt, mind a három mérkőzést nagyon nagy gól különbségekkel nyerték. Én ugye a Sabadellt, a Vasast illetve a BVSC-t láttam. Mind a három meccs nagyon-nagyon sima sormérkőzés volt. Nagyon meggyőzőnek és egységesnek láttam őket.

- Azt hallottam, hogy nagyon komoly szurkolói előkészületek vannak. Ha igaz, akkor itt több száz ember, olyan "kemény magos" ember is lesz. Lehet, hogy hülye kérdés, de nem fog titeket ez nyomasztani. Hát azért a Népligetben sem szoktátok meg, hogy több száz ember üvöltsön.

- Nézd, én azt gondolom, hogy a sportnak, bármelyik sportnak ez egy nagyon-nagyon fontos része, nagyon-nagyon fontos eleme, hogy kijönnek értünk és szurkolnak nekünk. Engem tavaly is nagy örömmel töltött el. Mert olyan érzése van az embernek, mint hogyha ilyen nagy hátterünk lenne, ami tényleg egy bázis, egy tömeg, ott vannak, szeretnek és szurkolnak és ott vannak velünk. Nekem nagyon jó érzés volt a tavalyi Eurokupa-döntőn, amelyre kijöttek 150-en vagy még többen. Csodálatos érzés  volt velük együtt ünnepelni a végét. Nagyon-nagyon jó dolog volt. Én annak csak örülni tudok, hogyha ezt újra át tudjuk élni.

- Ezt a döntőt, ami mégis csak egy trófeáért megy, tehát azért komoly értéke van a ti éves folyamatotokba hogy tudod beilleszteni, tehát bármi is az eredmény, az milyen kihatással lesz a továbbiakra?

- Én úgy érzem, hogy ha esetlegesen mondjuk a pozitívat vesszük akkor ez jó önbizalmat adhat, mutatja, hogy igenis jó úton haladunk és ténylegesen haladhatunk tovább ezen az úton, megyünk tovább. Az is biztos, hogy ha arról beszélünk, hogy győzelem, az nem szabad, hogy nyugalmat adjon, hogy na jó, akkor mi annyira jók vagyunk. Nem, ez egy mérkőzésről szól. Itt mérkőzéssorozatok állnak előttünk. Nagyon hosszú az év és ha erről beszélünk, szerintems mindenféleképpen meg kell tartani azt a józanságot, hogy oké, volt egy meccs, tök jó és megyünk tovább, előttünk állnak azok a céljaink, amiket az évnyitó sajtótájékoztatón kimondtunk céloknak: az Eurokupa-elsőség megvédése, illetve a bajnoki helyezés, a döntőbe jutás. Ezek nagyon fontos célok, igazából ezek lettek kiemelve ebben az évben. A Szuperkupa szerintem egy nagyon jó lehetőség a számunkra, hogy új riválisként, új kihívóként a BL-győztes Szolnokkal szemben odaállhatunk és megpróbálhatjuk őket megverni ezen a mérkőzésen.

- Végezetül: hogy álltok az emberekkel. Sérült, beteg van-e, milyen erőben vagytok?

- Mindig vannak ilyen-olyan kisebb betegségek, de összességében azt tudom mondani, hogy kompletten ki tudunk állni. Mindig küzdünk valamivel, minden héten előfordul, hogy fogjuk a fejünket, hogy jaj istenem, de nagyon jó az orvosi hátterünk, mindenben segítenek minket, úgy hogy azt gondolom, hogy minden rendben lesz.

- Köszönöm  szépen, holnap találkozunk.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Madaras Norbert az Európai Szuperkupa-sajtótájékoztatón


- Szervusz, Norbi! Újra egy kupadöntő előtt. Azért ez így nagyon furcsa, nem?

- Mitől? Attól, hogy a Szolnok ellen játszunk?

- Nem. Minden. Attól, hogy itthon egy nemzetközi kupadöntő. 

- Igen, de hát ez inkább jó. Különleges, hogy két magyar csapat játssza. Különleges, hogy így találkozunk első alkalommal a Szolnokkal. De hát, hónapok óta tudjuk, hogy ez lesz, úgyhogy készülünk fejben is és az edzéseken is, tehát azt hiszem, hogy készen állunk. 

- Tényleg érdekel, hogy egy ilyen meccsnek a sportértéke mekkora? Illetve, amit itt elmondtál a sajtótájékoztatón, hogy Dumi már a BL-győzelem utáni első pillanatokban mutogatott neked, hogy "Szuperkupa!", és ott nem egymás ellen fogtok játszani. Ez így presztízs szempontból nagyon komoly?

- Igen. Nekem ott még nem is jutott eszembe, de neki valahogy már a fejében volt, húsz perccel azután, hogy Bajnokok Ligája-győztes lett. Igen, ez valahol egy komoly dolog, nyilván. Kicsit más, mint a nemzetközi kupák, vagy még akár a válogatottal is a világversenyek. Ugye, a kupák több hónapig tartanak, sok meccs van. Itt meg egy meccs, tényleg egy délután, vagy másfél óra alatt eldől az egész. Ebből a szempontból is különleges, meg abból is, hogy nem sok olyan alkalom van, hogy ilyet játszhasson valaki.

- Most ennek az új Fradinak elvileg nem volna veszíteni valója, hiszen Eurokupa-győztes, a második számú kupát nyerte meg, úgy került ide. Viszont itt óriási a várakozás. Annyira erős lett a Fradi, olyan játékosokkal van tele, hogy itt tulajdonképpen, ha BL-be jutott volna, akkor ott is minimum lett volna a final eight, mint elvárás. Ez nem rak rátok egy kis nyomást?

- Én azt gondolom, hogy a Szuperkupát szombat este megnyerni nehezebb mint a final eight-be jutni. A Szolnok azért nagyon jó csapat, nem véletlenül lett Bajnokok Ligája-győztes. De, mindenképpen van nyomás, és pontosan tudom, hogy a tavalyi csapatunkon, amelyik kivívta azt, hogy a Szuperkupában játszhassunk most, azon semmiféle nyomás nem lenne, gyakorlatilag a Szolnok tavaly össze-vissza szétverte azt a csapatot. De ez a csapat más. Jobbak vagyunk, mint a tavalyi csapatunk volt, illetve egy kicsit pikáns, hogy sokan játszottunk Szolnokon. Ettől függetlenül tényleg ők a Bajnokok Ligája-győztesek, általában a Szuperkupát a Bajnokok Ligája-győztes szokta megnyerni, azon vagyunk, hogy ez most változzon. 

- Hogy áll a csapatotok? Milyen erőben vagytok? Van-e sérült, beteg?

- Van, mindig van, sajnos. Ez most már valahogy így a profi vízilabdával is együtt jár. Talán más labdajátékokban ez jellemzőbb volt eddig. Van, de ez holnap nem lehet gond, tehát nem is foglalkozunk vele.

- Köszönöm szépen! Holnap este találkozunk.

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


CSEH SÁNDOR a vlv-nek:

- Túl sok szó esett már arról, hogy év elején rendezik ezt a fontos meccset, hogy még alakulóban vannak a csapatok, hogy mindenkinek az első teszt lesz - s minden igaz is. Egy nagy döntő általában egy sorozat végén szokott lenni, itt meg tulajdonképpen az elején van. Mindezzel együtt így a meccs napjára ezek a megközelítések kezdenek teljesen elhomályosulni, mert az ember gondolatai már teljesen a körül forognak, hogy ok, de most már semmi másról nem kell és nem is érdemes beszélni, csak arról, hogy meg kell próbálni megnyerni ezt a mérkőzést.

Egy döntő nyilván nagyon sokszor fejben is dől el, most már nekünk "ki kell üríteni a fejeket", nem kell azzal foglalkozni, hogy mikor van ez a döntő, miért van, kik játsszák, úgy kell vízilabdázni, hogy meg tudjuk nyerni.

- Mint egy "sima meccset"?

- Azért nem. Nem tudom, hogy hány játékos jut el oda a pályafutása során, hogy a Szuperkupáért játszhasson, ezt nem lehet úgy kezelni mint egy" sima" meccset.

- De szakmailag azért, gondolom, olyan lesz. Ugyanúgy taktikát próbáltok megvalósítani, ugyanúgy cserélsz, amikor kell...

- Ez a nehézsége, amivel kezdtem, hogy nagyon nagy a körítés, sok a kísérő körülmény, de tulajdonképpen az a lényeg, hogy ez egy döntő, amelynek megnyerésével olyan kupagyőzelmet érhet el a játékos, amit kevesen.

A meccselés, a készülés nyilván könnyebb egy jól ismert ellenféllel szemben. Most kicsit mindenki sötétben tapogatózik, de azt a mentalitást mégsem szabad feledni, hogy egy játékos azért szerepel ilyen szinten, hogy az ehhez hasonló fontos meccseken jól játsszon.

- A rengeteg pikantéria közül az egyik az, hogy két tavalyi játékosod most az ellenfelet erősíti. Ez még szakmai szempontból is döntő lehet, hiszen olyan ismeretei vannak ennek a két játékosnak rólatok, amikkel fegyverhez jut ellenetek a Fradi...

- Dumi és Vámos Marci olyan évben voltak vezéregyéniségei a csapatunknak, amely év hatása érzelmi szempontból még mindig nem tűnt el. És az az igazság, hogy nem két játékosról kell beszélni... Dani (Varga Dániel - a szerk.), Madi (Madaras Norbert - a szerk.), Mitrovics (Stefan MItrovics - a szerk.) - velük éveken át együtt dolgoztam és rengeteget beszélgettem a vízilabdáról. Itt voltak a jelenlegi Szolnok kialakításánál, amikor az egész rendszer taktikai alapját leraktuk. Azelőtt, hogy tavaly elsők lettünk a Bajnokok Ligájában, éveken át szinte mindent megnyertünk Magyarországon, s amikor egy öngóllal elveszített elődöntő sokkját követően felálltunk és a Reccót legyőzve bronzérmet szereztünk, legalább olyan színvonalon játszott a Szolnok, mint amikor aztán megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Igen, ez egyértelmű, olyan játékosok  ők, akikkel nagyon-nagyon sokat beszélgettünk a taktikánkról és ez valóban érdekes dolog.

- Mire számítasz, ez mit jelenthet majd? Bekalkulálod-e, hogy ők tudják, hogy te tudod, hogy ők tudják, hogy te tudod...

- Nyilván túlbonyolítani nem kell a dolgot, mert a vízben nem az edzőnek kell játszania, hanem majd egy fáradt játékosnak kell egy koncepció végrehajtása ellen védekeznie. Tény, hogy hiába új csapat ez a Fradi, egy Mitrovics-Dumi páros, egy Madi-Vámos páros az összekötő Danival - már évekkel ezelőtt elkezdett együtt játszani. Ők nagyon-nagyon jó játékosokkal lettek elöl-hátul kiegészítve. Emiatt valóban duplán nehéz ez ellen a Fradi ellen felkészülni, de erősen bízom abban, hogy mi is képviselünk hasonló erőt már most is, illetve vannak ugyanilyen, már kialakult páros kapcsolataink, amikre szintén nehéz felkészülni.

- Hogy álltok a fizikai felkészültség terén, betegség, sérülés?

- Jelen pillanatban ez a legnagyobb probémám. Úgy vagyok vele, hogy betegség ide, betegség oda, azt szeretem, ha egy játékos vízbe megy és játszik - természetesen, ha nem olyan a sérülése,hogy "rásérülhet". Péntek reggelre lett két betegünk és a legnagyobb probléma az, hogy lázasak. Ha ez így marad, akkor nem tudok velük számolni, emiatt egy picikét mérges is vagyok, hogy az utolsó nap most erről szól.

- A többi játékossal nincsen gondod?

- Nincs, szerencsére sérültünk nincs.


NAGY VIKTOR a vlv-nek:

- Két nagyon jó csapat száll vízbe és mindkettő esetében most derül ki az, hogy hol tart, milyen erőt képvisel. November 4-e van, nem régen kezdődött a bajnokság, olyan nagyon sok meccset még nem játszottunk, az építkezés, a meccsről meccsre történő fejlődés fázisánál tart mindenki. Kíváncsi vagyok arra, hogy mi hol tartunk és természetesen arra is, hogy a Fradi ilyen erősítésekkel mire lesz képes.

- Mennyire fontos ez a meccs?

- Számunkra minden döntő nagyon fontos, de ez természetesen így van a Fradinál és minden más csapatnál is. Senkit nem érdekel, hogy év eleje van, hol tartunk, ezt a meccset mindenképpen meg akarjuk nyerni. Abszolút nem gálamérkőzésre készülünk.

- Mennyire álltok már biztos lábakon, kialakult-e már az új emberek beilleszkedése után a kellő stabilitás a játékotokban?

- Mint mondtam, számunkra is most fog ez kiderülni. Komoly meccset még nem játszottunk. Ez pedig egy egymeccses döntő, aki abban az egy és negyedórában a legjobbját nyújtja, illetőleg kevesebbet hibázik - valószínűleg ezen fog múlni -, az nyer.

- Egy döntő napja mennyiben más neked? Máshogy kelsz fel? Fel vagy kicsit spannolva? Magasabb a pulzusod?

- Nálam annyira nem jellemző az ilyesmi, de ahogy közeledünk a meccs kezdési időpontjához, annál feszültebb leszek, aztán közvetlenül a kezdés előtt szűnik meg ez a feszültséhg, akkor, amikor vízbe ugrunk.

- Azt mondd még meg, hogy gyakoroltatok-e ötmétereseket az edzésen? Jár-e a fejetekben ilyesmi?

- Nem gyakoroltunk. Jó kérdés. Jó, hogy mondod, szólok is Sanyinak...