FACEBOOK

A második keretedzés

A második keretedzés
hozzászólás, 2017.10.24.

A délelőtti "gyorstalpaló tanfolyam" után este világsztárokkal meccselt a magyar válogatott keret. Helyszíni vlv-riport, fotók, Märcz Tamás, Sántavy Máté, Pellei Frank, Kovács Péter, Gyárfás Tamás és Csoma Kristóf videónyilatkozata:


 VLV-TUDÓSÍTÁS A DÉLELŐTTI EDZÉSRŐL



Az edzésen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

Nem sok idő jutott pihenésre, máris következett a Fradival megszervetett kétkapus edzés.

A népligeti uszodában komoly élet zajlott, ha ilyet lehet mondani: zsúfolásig megtöltötték a medencét azok, akik egyszer majd válogatott kerettagként szeretnének edzőmeccset játszani az akkori Fradival.

Nyéki Balázs egymaga 50 gyereket igazított el, hogy mit csináljon a víben, s a füleim tanúsága szerint mindegyik egyszerre kiabálta ki a part felé, amit éppen meg szeretett volna tudni az aktuális feladatról. Süni csak mosolygott és amikor megjegyeztem, hogy nem irigylem, azt mondta, ilyen csak ritkán van, nyáron néha, most csak azért lett egyedül, mert Katonás Gergő a Tatabánya játékosaként összeszedett sérülésével van elfoglalva.

Az ismét kiadós bemelegítés után a szabadon maradt vízfelületet úszásra használták fel a fiatal válogatottak, majd elkezdődött a mérkőzés.

A 14 tagú válogatott keret:*:

Csoma Kristóf (MVLC), Vogel Soma (FTC) - kapusok,
Burián Gergely (Vasas), Gyárfás Tamás (Honvéd), Kiss Bálint (Honvéd), Kovács Péter (BVSC), Lajkó Márton (PVSK), Nagy Ádám (MVLC), Nagy Márton (Szentes), Német Toni (FTC), Pellei Frank (Szentes), Sántavy Máté (Kaposvár), Simon Henrik (Vasas), Várnai Kristóf (BVSC) - mezőnyjátékosok.

*A szövetségi kapitánynak sérülés miatt kétszer is módosítania kellett az eredetileg meghívottak névsorát, előbb Vadovics Viktor helyére Gyárfás Tamást hívta be, majd Vogel Simon helyett Simon Henrik kapott meghívót.

A Fradi gyorsan tudtul adta, hogy ki az úr a háznál: nagyon keményen kezdtek a zöld-fehérek. Ezt a jelenséget később Märcz Tamás úgy aposztrofálta, hogy "az elején volt egy kis megilletődöttség".

A meccs utáni nyilatkozatok tartalma alapján viszont konszenzus fedezhető fel az értékelés azon részét illetően, hogy a meccs további folyamán egyre jobban belejöttek a játékba a fiatalok. Az eredményt nem számolta senki - ez most duplán nem lett volna illendő.

Beszélgettünk viszont pár percet az edzőmeccs két bírájával. Pikáns találkozás mindkettő, hiszen az egyik bíró Mucskai Péter volt, aki szombaton a nagy vihart kavart Tatabánya-Miskolc bajnoki egyik játékvezetőjeként tevékenykedett (éppen a zsűriasztal előtt teljesített szolgálatot, amidőn - az ellenőr közbelépése után - Alex Bowen a csere nélküli kiállítás sorsára jutott). Hogy mit beszéltünk a meccs rövidke szünete alatt, azt olvasóink érdeklődésének felcsigázása érdekében nem osztjuk meg a nyilvánossággal. Ugyancsak a "vlv-emlékiratok" összesített gyűjteményének részét képezheti majd csevegésünk tartalma a másik játékvezetővel, aki nem volt más..., mint...: Marosvári Attila, a szövetség Versenybíró bizottságának hónapokkal ezelőtt lemondott elnöke, aki az MVLSZ honlapjának tanúsága szerint még mindig tisztségében van. (Pedig már nem. [Vagy mégis.])

Na de térjünk vissza a válogatotthoz, hiszen mégiscsak meccsre jöttünk!

A Fradi nyilván nyert, de ez a játékosok névsorát tekintve egyáltalán nem volt kunszt. Dicséretet érdemelnek ők is, mert nem álltak meg egy pillanatra sem, daráltak tovább, nem voltak tekintettel semmire és senkire - ahogy kell. 

Lefújás után kivártuk, míg Märcz Tamás ott helyben megtartja eligazítását a csapatnak, majd megkértük, hogy foglalja össze a nap tapasztalatait. Ezt követően egy-egy játékost invitáltunk a kamera elé (arra törekedve, hogy különböző klubok képviselőit szólaltassuk meg). Közülük többen nemcsak a válogatottban debütáltak, hanem a vlv kamerája előtt is most nyilatkoztak először. (Süteményt!!!)

VLV-VIDEÓK:


Märcz Tamás a vlv-nek

- Szervusz, Tomi! Véget ért ez a nap. Azt hiszem, ez nagyon húzós volt - a kettő együtt különösen, de ez az esti is. Hogy értékeled az egészet?


- Szerintem egy jó nap volt. Lehet, hogy elfáradtak a fiúk, de azt hiszem, a válogatott edzései mindig motiválnak is, nemcsak fárasztanak. Nem sokat vagyunk együtt, viszont azt az időt megpróbáljuk hasznosan, jól eltölteni.

Reggel volt egy komplett edzésünk, volt abban úszás, gyakorlatok, labdás gyakorlatok meg picit előre dolgoztunk erre a mérkőzésre, hogy azért legyenek taktikai alapok erre az esti, Fradi elleni kétkapura. Úgy gondolom, hogy ezt valamilyen szinten el is értük, mennyire lehetett itt 12 órán belül építkezni. Azért nagyjából látszott, hogy mit akarunk csinálni. Úgy éreztem, volt egy kis megilletődöttség itt az elején, kaptunk gólokat is, de annak örülök, hogy rengeteg helyzetet kidolgoztunk. Nem lőttük be ezeket, annyival jobb volt, profi volt a Ferenccváros, hogy ami helyzete volt, azt belőtte, mi meg nem igazán. Aztán a második negyedtől már kicsit kevésbé látszódott ez a megilletődöttség és sokkal jobb volt a mérkőzés képe. Voltak jó dolgok, de látszik, hogy a szinkron még nincs meg nagyon a játékosok között, tényleg sok klubból érkeztek és nincs meg az az egység, ami például az utánpótlás válogatottból érkező fiatalokat jellemzi. Van tehát korosztálybeli különbség, még hogyha fiatalokról is beszélünk. Ennek ellenére nekem tetszett. Tetszett az iram, tetszett, hogy motiváltak a játékosok, akarnak. Gólokban biztos, hogy alulmaradtunk a Ferencvárossal szemben, valószínűleg jócskán, mégis azt gondolom, hogy jó képe volt a mai játéknak és hasznos volt.

- Mi újság a válogatott építésével, hogy állnak össze a gondolatok a fejedben, milyen lesz az új csapat?

- Természetesen ez próbálgatás. Úgy gondolom, hogy lesz elég sok világesemény, ebből a csapatból is ki lehet majd egy-egy játékost próbálni, vegyítve a nyári "grinccel", hiszen jó néhány játékos marad a jövőre nézve, sőt, tulajdonképpen szinte mindenki. Ezen kívül még csak néhány játékos volt itt azok küzül, akik benne voltak az Universiade-keretben, az is egy nagyon ambiciózus fiatal társaság, ott is láttam jó néhány játékost, akit szeretnék számításba venni ebben az évben.

Nagyon sok játékos van, olyanok is, akik még nem érik el azt a szintet, amit a nemzetközi szereplés,a  válogatottság igényel, de lesz csapat, még ha már látszik is, hogy egy-egy nagy egyéniség hiányozni fog. Nem titok, hogy Varga Dumi korábbi bejelentése után a múlt héten Egerben jártam és Hosnyánszky Norbert is jelezte, hogy jövő nyáron semmiképpen nem lesz válogatott. Nem mondta le a válogatottságot, ez nem azt jelenti, amennyiben 2019-ben a válogatottnak szüksége lesz rá, le fogunk ülni és újra beszélünk. 

Jelen pillanatban tehát az a helyzet, hogy két játékos fog hiányozni jövre az idei vb-csapatból, de a helyükbe fognak lépni mások. Megpróbálunk keményen beleállni a feladatba, még ha nehéz is lesz.

- A többiek nyilatkoztak már vagy még gondolkodnak? Velük már számolsz? Pufi?

- Hárai Balázzsal beszéltem.Ő egy picit a "levegőben lógott" az előző évben is, nem lehetett tudni, hogy itt lesz-e vagy nem. Ezt az évet lejátssza, le fogunk ülni, visszatérünk erre a kérdésre. Nem fogom "kisanyargatni" ebben a szezonban, az biztos, lehet, hogy nem nagyon fogjuk látni őt ebben az őszi-tavaszi ciklusban ezeken a válogatott edzéseken, májusban-júniusban közösen eldöntjük, hogy hogyan folytatjuk, már nyáron vagy esetleg még szüksége van további pihenőre, ez még a jövő zenéje. Nincs vele kapcsolatban bejelentés, mástól meg egyáltalán nincs.

- Köszönöm szépen, holnap még találkozunk.



Sántavy Máté a vlv-nek


- Szervusz Máté! Véget ért az edzőmeccs a Fradival. Hát azért ez elég húzós volt, nem? Mesélj róla valamit!

- Szia, köszöntöm a vlv nézőit! Igen, reggel edzettünk egyet, az is egy átmozgató, pörgős edzés volt, gyakoroltunk egy-két technikai, taktikai elemet, aztán itt próbáltuk délután megvalósítani. Többé-kevésbé sikerült is, ugye ez a Fradi szinte a magyar bajnokság legjobb csapata, szerintem helytálltunk így a fiatalokkal.

- Hosszú volt a négy negyed, elfáradtál gondolom.

- Igen, elfáradtam, bekkeltem, aztán be kellett menni centerbe is, úgyhogy igen, elfáradtam.

- Van még egy edzés holnap délelőtt egy kétkapu. Mit vársz úgy összesen a három foglalkozástól?

- Szerintem igazából még csak ismerkedik velünk a kapitány, úgyhogy szerintem mindenki azért van itt, hogy a legjobbját nyújtsa. Ugyanilyen harcos, kemény, pörgős játékot várok holnap reggelre is.

- Hogy ment eddig?

- Szerintem jól. :-)

- Köszönöm szépen!

- Én köszönöm!

(Lejegyezte: Vona Lilla)



Pellei Frank a vlv-nek


- Szervusz Frank! Gratulálok először is ahhoz, hogy itt vagy és érdeklődöm, hogy milyen volt ez a két mai edzés?

- Először is nagyon szépen köszönöm a gratulációt! Fárasztó volt, intenzív, de mindenképpen hasznos. Ez egy teljesen új csapat, még sosem játszottunk együtt, és ahhoz képest szerintem jól össze tudtunk játszani, együtt tudtunk működni.

- Gondolom, hogy mikor elindultál, átgondoltad, hogy mi vár rád, mit szeretnél elérni. Ahhoz képest hol tartasz?

- Ez így van, ahogy mondod. Van még hova fejlődni, vannak természetesen hibák, de azon vagyok, hogy ezeket a hibákat kijavítsam és minden jól alakuljon a jövőben.

- Holnap van még egy edzőmeccsetek. Mi az elvárás magaddal szemben?

- Holnap a BVSC ellen fogunk játszani. Azon leszek, hogy minél jobban játsszak, a csapattársaimat is hozzásegítsem a jó játékhoz.

- Sok sikert kívánok!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Vona Lilla) 



Kovács Péter a vlv-nek


- Szervusz Péter! Hát, egy nagyon fárasztó napon vagytok túl. Érdeklődöm hogy viselted, milyen volt, hogy érezted magad?

- Nagyon jól éreztem magam. Fárasztó volt a nap, az tény, de milyen lehet, ha a válogatottban vagy? Nyilván csak fárasztó. Jól éreztem magam a fiatalok között, :-), nyilván én is az vagyok, úgyhogy pozitívnak látom ezt a mai napot. Holnap még egy jó edzőmeccs lesz a BVSC ellen, remélem az is jó lesz.

- Itt azért most egy nagyon komoly ellenfél volt ma este. Mennyire zavart téged, hogy nem voltatok összeszokva, tehát úgy jött össze ez a társaság?

- Nyilván azért a medencében látszott, hogy sok játékossal nem játszottam együtt, meg ők sem velem, meg az összes többi egymással. Ezt tudtuk, hogy ilyen lesz, felkészültünk rá reggel. Direkt ezért gyakoroltunk egy-két figurát, amit talán itt elő lehet venni, aztán azt, hogy ez sikerült-e, majd a kapitány értékeli.

- Holnap még egy edzőmeccs van, ez neked hazai pálya. Jelent ez egy kis előnyt ilyenkor, hogy már az ellenfél is ismerős lesz, nem csak a medence?

- Nem tudom, majd a bekkekkel megbeszélem, hogy jelentsen előnyt. Nem tudom, szerintem nem. Ugyanúgy meg kell küzdenem. Nyilván az ellenfélnél is vannak még olyan bekkek, akik be akarnak kerülni, meg voltak is a válogatottban, gondolok itt Bélára, úgyhogy nem hiszem, hogy könnyen fogják adni a bőrüket.

- Köszönöm szépen! Jó pihenést kívánok!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Vona Lilla)



Gyárfás Tamás a vlv-nek


- Szervusz Tamás, köszöntelek a válogatott keretedzésén! Túlvagytok két edzésen, nem is volt ez könnyű olyan nagyon, még nézni is rossz volt néha, borzasztó kemény volt a Fradi. Hogy értékeled az egész napot?

- Szerintem nagyon hasznos volt ez a két edzés, megpróbáltuk megcsinálni azokat a dolgokat, amiket Tomi kért, törekedtünk rá. Az elején nagyon nem ment a Fradi ellen, szerintem ez várható is volt, de utána egyre jobban kezdett összeállni az, amit kért és küzdöttünk.

- Úgy kerültél be utolsó előtti emberként a csapatba. Hogy fogadtad a meghívást?

- Természetesen örültem neki, csak sajnáltam, hogy ehhez egy sérülés kellett. Jobbulást kívánok Vadovics Viktornak!

- Mi az, amit még holnap vársz magadtól? Mit szeretnél elérni?

- Azt, hogy amit Tomi kér, maximálisan tudjuk teljesíteni a BVSC ellen és minél kevesebb hibával játsszunk. Az egész csapat.

- Köszönöm szépen, jó pihenést kívánok!

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Vona Lilla)



Csoma Kristóf a vlv-nek


- Szervusz, Kristóf, köszöntelek téged is a válogatott edzésén! Milyen érzés volt, amikor megkaptad a meghívást?

- Óriási megtiszteltetés. Az első válogatott keretedzésem volt, még az utánpótlásnál sem voltam válogatottközelben sem soha, úgyhogy nagyon örültem. Lelkesen jöttem ide.

- Gondolom, végiggondoltad, hogy milyen lesz. Most már túl vagyunk az első napon, két edzésen - ilyesmire számítottál?

- Igen, külön készültem is rá fejben is, valami ilyesmire. Tudtam, hogy a Fradi kemény lesz, de a második félidőre nagyjából helyreállt a védekezésünk, lehet, hogy kicsit ők is visszavettek. Örültem, mert ilyen meccseken tud az ember fejlődni.

- A kapusposzt különleges abból a szempontból is, hogy közülük csak kettő van ebben a 14-es keretben, tehát egyrészt jobban látják, amit csinálsz, s több lehetőséged is van. Így látod te is?

- Ugyanakkor ez egy nehéz poszt, mert az is kell, hogy a társak bízzanak benned. És magadban nem szabad összetörni, ha esetleg egy rosszabb mozdulatod van. Örülök, hogy kaptam két negyedet és remélem, hogy holnap a BVSC ellen is jól fogunk játszani.

- Most, hogy mondod..: azért az összeszokatlanság nagyon sokat számíthatott itt a védekezésnél... Érezted?

- Igen, volt egy-két olyan pillanat, amikor a srácok nem értették meg egymást védekezésben, de minél többet játszunk, ez annál jobb lesz. Meg ez még a rutinhiányra vezethető vissza.

- Jó pihenést mára és sok sikert kívánok a holnapi utolsó edzésre!

- Köszönöm szépen.


A keret szerdán délelőtt a BVSC-vel játszik edzőmeccset, utána a játékosok visszamehetnek a klubjukba - gyanúnk szerint nem pihenni.

vlv-fotók az edzésről: