FACEBOOK

Ízlelgessük csak: "Merész András, sportszakmai igazgató"

Ízlelgessük csak:
hozzászólás, 2017.10.20.

Az MVLSZ-nél létrehozott új poszt betöltőjét mindenki ismeri a vízilabda világában és nemcsak azért, mert a női válogatott szövetségi kapitánya volt. Beszélgetésre kértük, hogy megismerjük kinevezésének hátterét, munkájának részleteit. vlv-interjú.

MERÉSZ ANDRÁS sportszakmai igazgató (MVLSZ) a vlv-nek:

- Dénes (Kemény Dénes, az MVLSZ elnöke - a szerk.) keresett meg még a nyár közepén az ötlettel. Azt mondta, szeretne egy olyan embert a szövetségbe, aki az ő feladatai közül néhányat átvállal, legalább részben. Szakmai jellegű kérdésekről volt szó, rögtön mondott is egyet: több ok miatt miatt egy országos tesztrendszert kell kialakítani az utánpótlásban, aminek az előkészítése már meg is kezdődött. A kezembe nyomták az anyagot és már hetek óta ezzel foglalkozom, napi 4-6 órákat tárgyakok vízilabdás és sporttudománnyal foglalkozó szakemberekkel. 

Új tisztségről van szó, nincs múltja, ezért a feladatkör sincs pontosan körvonalazva, nincsenek hagyományai, ezek megteremtése is rám vár, meg kell rajzolni a körvonalakat. Döntés semmilyen formában nem lesz a kezemben, csak az előkészítés, a véleményezés. Szervező, kivitelező, menedzseri, igazi igazgatói feladatra szerződtem. Ezt úgy kell érteni, hogy a mérnöki irodban sem az igazgató rajzolja papírra a házat, ő azt mondja meg, hogyan működön az egész, aztán a megfelelő szakemberek elvégzik a munkát. 

Az első feladat tehát már megvan, a tesztrendszer kialakításában való közreműködés, a többi is szépen meg fog majd találni. Már kérdezgettek versenykiírással kapcsolatos ügyekben, nyilván nem azt fogom megmondani, hogy szombaton játsszanak vagy vasárnap, de ha szakmai jellegű kérdéseket kell tisztázni, az a feladatom lesz. Már most elég sok "munkalehetőséget" látok egyébként, aminek örölök.


Fotó: vlv

- A tervezett tesztrendszerről megtudhatunk részleteket? Pontosan miről van szó?

- Készítettek a kollégák egy vitaanyagot, ezt eddig, ha jól tudom, 8-10 neves szakember véleményezte. Most én viszem tovább más szakemberekhez, elmegyek a vitaanyag készítőihez, végignézzük az egészet, plusz bevonok másokat is, társtudományok megfelelő embereit. A TF-en volt egy hasonló témájú előadás, ott a Nemzeti Kézilabda Akadémia tudomnyos munkatársai adtak elő, leültem velük és három órát beszélgettünk, hogy hogyan kell kinéznie egyáltalán egy ilyen tesztne. Mennyire kell standardnak lennie, minek kell benne mindenképpen egységesnek lenni. Mondok egy egyszerű dolgot: a száz métert nyilván nem százméteres medencében kell leúszni, de lehet-e különböző hosszúságú medencékben leúszni és az így kapott eredményeket összehasonlítani. Azt hiszem, erre elég egyértelmű a válasz: nem. Az ilyen dolgokat kell egyeztetni.

Az már kikristályosodott bennem különböző vélemények alapján és "saját kútfőből", hogy többszintű tesztrendszert kell kialakítani. Lesz egy olyan, amiben az ország összes utánpótlás korú vízilabdázója részt vesz majd. Ennek nyilván nagyon egyszerűnek kell lennie, olyannak amelynek feladatait egy-egy klubedző a saját csoportjában viszonylag rövid idő alatt és nagy pontossággal végre tud hajtani. Nem lehetnek bonyolult dolgok, nem szabad nagyon különleges eszközigénynek lenni ezen a szinten.


Fotók: Merész Márton

Viszont a következő kategóriában, a  tehetséggondozói terület, a kisebb korosztályok válogatottjainak szintjén már komolyabb tesztek is szóba jöhetnek, illetve bekapcsolódhatnak társtudományok, mint például az antropometria,a  sportélettan, egyéb dolgok, ennek kimunkálását végezzük most. Én azt szeretném, ha novemberre, legkésőbb december elejére meglenne véglegesen az a teszt, amit aztán országos szinten mintegy 5.600 utánpótlás-játékos végez el évente. Ez ugyanis nem olyan teszt, hogy megcsináljuk egyszer, oszt' jól van, hanem évente megismételné minden érintett. És akkor mondjuk nemcsak az fog kiderülni, hogy az ország egyik vagy másik végében dolgoznak-e jobban az edzők, vagy hogy kinél ügyesebbek a gyerekek, hanem az is hogy egy-egy gyerek mennyit fejlődik az évek alatt, milyen a fejlődési görbéje. Ezek messzire mutató, hossz távú dolgok, ennek megfelelően a most megalkotandó tesztrendszernek nagyon precíznek nagyon jónak kell lennie, nem lehet évente változtatni az elemeit.

- Erre a rendszerre a TAO miatt, az elköltött pénz hatékonyságának mérése érdekében van szükség?

- Részben. Természetesen az összes "TAO-s gyereket" szeretnénk bevonni ebbe. Bizonyos kortól lenne kötelező a teszteken való részvétel, most vizsgáljuk, hogy milyen korban a legcélszerűbb elkezdeni, ennek meghatározása sok mindentől függ. Részben az befolyásolja, hogy elsősorban fizikális képességeket kutató feladatoktól van szó. Idősebb korban egyértelműen bekerül a feladatrendszerbe pszichológiai és egyéb teszt is, lehet, hogy nemcsak egy-egy rétegnél, hanem országosan is. Mindez nagyban függ azért az áraktól is, mert azért bizonyos eszközigények nagyon sok pénzbe kerülnek. TAO ide - TAO oda, ez azért nem egyszerű dolog. A másik fontos dolog, amire figyelni kell: mennyire egyszerű az adott eszköz használata, egy válogatott edzője a stábjával meg tudja-e oldani vagy kell egy szakembert keríteni, ami ismét további pénzbe kerül.

És a legfontosabb dolgot még nem mondtam: a különböző teszteknek különböző célja van. Az előbb utaltam rá, hogy az országos teszt alkalmazásával elsősorban a gyerekek saját fejlődését kell figyelemmel kísérni, de persze vizsgálható lesz, hogy az országos számokhoz képest egy adott klubban milyen átlagok a jellemzők. A klubedzők így folyamatosan képben lehetnek arról, hogy hol van egy kis lemaradásban, hogy állnak "a nagy átlaghoz" képest az állóképesség, s gyorsaság terén, milyen jellegű munkát kellene jobban előtérbe helyezniük.



A válogatottaknál természetesen már nem ez a cél. Először is - a kisebbek korosztályánál - az, hogy a szakemberek kivétel nélkül minden olyan gyereket nézzenek meg, akinek jók a fizikális és egyéb mutatói. Hozzá kell, tegyem, én abban nem hiszek, hogy csak a baromi jó fizikális mutatójú gyerekekből kell válogatni, tehát ez nem úgy lesz, hogy a legjobb 13 úszó fog vízilabdázni, mert ez nem így működik. De sok segítséget adhat egy ilyen tudományos megközelítésű válogatás. Gondoljunk csak bele: egy antropometriai mérés meglehetősen jó százalékos arányban meg tudja "jósolni" egy 12-13 éves gyerek esetében, hogy ő majd milyen magas lesz felnőtt korában. Az pedig elég nyilvánvaló, hogy a posztonkénti besorolás erősen függ attól is, hogy valaki lesz-e két méter vagy csak 176 centi. Utóbbi is lehet ügyes gyerek, nagyon jó vízilabdázó, még olimpiai bajnok is, csak nem biztos, hogy kapusként vagy centerként.

- Ezek tényleg érdekes dolgok. Más téma is foglalkoztat már?

- Vannak nekem is ötleteim, mondjuk azt látom, hogy ez a teszt-ügy hetek óta lefoglalja a mindennapjaimat elég rendesen és arra szeretnék beállni hogy mindig csak egy dologgal foglalkozzak teljes mellszélességgel, addig, amíg az teljesen jól és "kiadhatóan" nem működik, majd utána foglalkoznék a következővel.

- Elég sok probléma látszik a bizottsági elnökök lemondása miatt kialakult helyzetben, te is utaltál a versenykiírásra, nyílt titok az is, hogy vannak szabályzatok, amelyek reformra szorulmnak, ezekkel te foglalkozol? Milyen feladatod lesz ezen a téren?

- A jelenlegi helyzetben semmilyen, később lehetséges, hogy ez megváltozik. Illetve..., most készül a Komjádi Kupa versenykiírása és köztudott, hogy ezen a tornán mindig próbálunk újfajta szabályokat tesztelni, itt már szóba jöhet, hogy véleményezek szakmai kérdéseket, illetve a jövő évi versenykiírásoknál figyelnem kell majd arra, hogy időben elkészüljenek. Szakmai oldalról szeretném majd megtámogatni, hogy a lehető legegzaktabb versenykiírás készüljön el, megfelelő időben és ez független attól, hogy mikor ki a különböző bizottságok vezetője.

Egyébként, ha a szövetségen belül megkérnek, bármiben segítek, a két felnőtt kapitánnyal, az utánpótlás szakmai irányítóival már beszélgettem, de egy-egy klub legkisebbjeivel dolgozókkal is és ha valaki hozzám fordul, hogy segítségre van szüksége, igyekszem azt megadni.



- Hogyan vagy elhelyezhető a szövetségi hierarchiában, ebből a szempontból milyen ez a tisztség?

- Ez nem olyan mint a szövetségi edzők, szövetségi kapitányok munkaköre, MVLSZ-tisztség, a szerződésem is ezt tartalmazza. Kaptam egy laptopot és szövetségben dolgozó apparátus adott eseten a rendelkezésemre fog állni, ha olyan feladat van, amiben szükség van egy-egy ember munkájára.

- Gondolom, hogy az elnökségi ülések állandó részvevője leszel.

- Nem vagyok ebben biztos. Miért vennék részt, ha olyan téma van, ami engem nem érint? Fogalmazzunk úgy: amikor meghívnak, megyek. Nem vagyok rangkóros, kicsit se.

- Közben maradsz a Honvédban...

- Igen, ahol az U12-esek szakmai vezetője vagyok. Azok esti elfoglaltságok, amikor éppen vannak, bőven belefér, és miután nincsen csapatom, összeférhetetlenség sem vetődhet fel. Nyilván Dénes is ennek tudatában kért fel és Gergely István Honvéd-elnökkel is megbeszéltem, ő az én munkáltatóm a Honvédban. Hozzájárult és támogatott.

- Van-e bármi, amit még mondani szeretnél?

- Az uszodában minden kolléga tudja a nevemet, a telefonszámomat és az emailcímemet, úgyhogy bármikor bárkinek ötlete kérése, óhaja, sóhaja van, nyugodtan keressen, maximum nem tudok benne segíteni, de még az is lehet, hogy tudok.

- Köszönöm a beszélgetést, sikeres munkát kívánok!