FACEBOOK

Kemény Kristóf a Reggeli Startban

Kemény Kristóf a Reggeli Startban
hozzászólás, 2017.10.19.

A vízilabdás Kemény-dinasztia legfiatalabb tagja már az OB1-es BVSC másodedzője, úgy, hogy a csapat több játékosánál fiatalabb. Eddigi pályájáról, a Kemény-örökség előnyeiről és terheiről faggatta őt Szombathy Pál a csütörtöki Reggeli Startban. Tudósítás és a teljes beszélgetés felvétele:

Kemény Kristóf a KSI-ben és az OSC-ben vízilabdázott, de korán az edzőségre "adta a fejét". Előbb a pécsiek ificsapatát irányította, majd a Vasasnál dolgozott ugyanezen a területen, innen csábította őt el Szűcs Levente, aki Märcz Tamás szövetségi kapitányi kinevezése után lépett egyet előre, s lett a vasutasok vezetőedzője.

Kristóf a BVSC fiataljainak szakmai munkáját irányítja és az OB1-es csapat másodedzője. Azt mondja, hogy a BVSC utánpótlása nagyon erős, maga a klub pedig családias jellegű, megválogatják még azt is, hogy kit engednek ebbe a közösségbe dolgozni. Jó társaság, jó közösség nemcsak a vízben, hanem a parton is.

Természetesen a beszélgetés nagy részében arról volt szó, hogy mit jelent Kemény Ferenc és Kemény Dénes után ezzel a vezetéknévvel dolgozni a magyar pólóban. A fiatal tréner elmondta, hogy mindenképpen felelősséget jelent ez a név, s vannak előnyei és hátrányai is. Sok előnye van, viszont "egy kereszt is, amivel meg kell birkózni". Már játékosként, aztán edzőként is tapasztalta, hogy vannak jóindulatú emberek, de azért sajnos vannak irigy emberek is, akik másként néztek rá, ha valamit elért. Ezzel a tudattal dolgozni nehéz, de úgy gondolja, hogy ha ezt megszokja és tudja kezelni, akkor hosszú távon nem okozhat problémát számára ez a helyzet.

A kérdésre, hogy vajon mit örökölt a génekben, s mit vett át a felmenőktől, röviden jellemezte nagypapáját és apját is. Mint mondta, nagypapája és apukája is eléggé akaratos és erőszakos, de ennek szerinte van jó oldala is, mert az nyilván előrevisz, ha valaki nagyon kitart a céljai mellett és ha nem is minden áron, de "eléggé" el akarja azokat a célokat érni.

- Szerintem ezt a tulajdonságot én is örököltem. Apukám eszméletlenül következetes és céltudatos, szerintem azt is kiszámolja gyakran, hogy mikor vegyen levegőt, hogy hogy a legjobb számára, meg a környezetének. Ebben énszerintem tőle kaptam némi jellemet, én is igyekszem céltudatos lenni. Nagypapám mindamellett, hogy akaratos és szigorú, azért egy jó lélek és apukám is jó lélek, szóval ezt a "keménység vonalat" nem kell így határozottan elképzelni. Ezeket a tulajdonságokat szerintem én is úgy, ahogy örököltem, de azért minden ember más.

Mostani "főnökével" Szűcs Leventével kapcsolatban elmonta: szerinte sok mindenben hasonlítanak. Szenvedélyesség, akaratosság, mindenáron való győzni akarás - ezek közös tulajdonságok, mint ahogy az is, hogy mindketten utálnak veszíteni. Hasonlítanak gondolkodásban és stílusban is.

Az általa irányított ifjúsági csapat idei várható szereplését érintve kimondta: csalódott lenne, ha a csapat nem szerezne érmet, sőt, nem játszana döntőt a jelenlegi bajnokság végén.

A teljes beszélgetés: