FACEBOOK

Märcz Tamás a Reggeli Startban

Märcz Tamás a Reggeli Startban
hozzászólás, 2017.09.08.

Jó csapatunk lett a vb-re, ezt a nemzetközi szakma is elismerte. A tapasztalatok feldolgozása még tart, de már tisztán látszik néhány olyan dolog, aminek megoldásával tovább javulhatunk. Märcz Tamás szövetségi kapitány a Reggeli Start pénteki élő adásában válaszolt Szombathy Pál kérdéseire.

A beszélgetést a legutóbbi eseménnyel, az Universiadéval kezdték. Märcz Tamás értékelése szerint a tajvani tornán a szerbek szerepeltek a legerősebb, leginkább összeszokottabb csapattal. Ők három játékost "vettek át" vb-csapatukból, de más válogatottak is alkalmazták ezt a módszert, a japánok és az oroszok például 9-9 vízilabdázót szerepeltettek budapesti vb-válogatottjukból. Így utólag azt lehet mondani, hogy talán még jobban fel tudtuk volna venni a küzdelmet a szerbekkel, ha mi is élünk ezzel a lehetőséget.

Ami a vb-t illeti, a szövetségi kapitány emlékeztetett: a hazai helyszín miatt most még nem lehetett szem előtt tartani a következő olimpiára beérő csapatépítés szempontjait. Úgy látja, hogy ennél a válogatottnál erősebbet nem nagyon lehetett volna összeállítani, akinek ott  volt a helye és vállalta a szereplést, az szerepelt is a vb-n. Természetesen jó tapasztalatokat adott ez a világbajnokság a jövőt illetően is és bár a sportolók teljesítőképességének időtartama véges, Märcz Tamás egyelőre nem kíván lemondani senkiről. A szakma egyébként úgy értékelte, hogy jó volt a csapatunk és erőn felül teljesített a vb-n.

A kapitány elmondta, hogy sokat gondolkodott arról, mit kellett volna másként csinálnia a döntő előtt, alatt, amivel talán nőhettek volna a horvátok elleni esélyeink, s arra jutott, hogy a meccskezdés fontosságát egy kicsit jobban kellett volna tudatosítani a játékosokban, elérve, hogy az erősebb koncentráció jóvoltából elkerüljük a végzetessé vált "egyszerű gólokat". A játékosok egyébként Märcz Tamás tapasztalatai szerint reálisan értékelték a szereplést, mindenki látta, ő maga hol hibázott, senki nem akarta másra tolni a felelősséget.

A szakmai tanulságokra térve Märcz Tamás azt emelte ki, hogy az emberelőnyös és az emberhátrányos játékunkban még mindig nincs elég dinamika. Attól javul majd a támadás is, ha a védekezés még magasabb szintre jut. A kettőnek együtt kell fejlődnie, de első lépésként a védekezést kell agresszívabbá tenni, úgy, hogy ez ne járjon "kinyílással", amire azért volt példa. Elöl (főként az emberelőnyöknél) abban lehet javulni, hogy a döntési helyzetekben jó megoldást válasszanak a játékosok. E készség javításához sok gyakorlásra van szükség.

A tokiói olimpiai csapat kialakítása most kezdődik majd és jelenleg nagyon széles a bázis, amiből meríthet a kapitány. A potenciális jelöltek között nemcsak a vb-n és az Universiadén szerepelt játékosok vannak, hanem mások is. Ezt a szokásosnál jóval bővebb keretet előbb-utóbb szűkíteni kell, amire jó alkalmat adhatnak a válogatott közelgő erőfelmérései, többek között az újonnan megrendezendő Európa Kupa.

A teljes (részben a vlv vb-fotóival illusztrált) beszélgetés: