FACEBOOK

Elképesztő újrakezdés Szegeden - vlv-interjú Varga Péterrel

Elképesztő újrakezdés Szegeden - vlv-interjú Varga Péterrel
hozzászólás, 2017.09.06.

A tavalyi 15-ös keretből két játékos maradt, Varga Péter a nulláról kezdte meg az építkezést, fiatalokból hoz létre új csapatot. A bennmaradás kivívása a cél, ami talán nehezebb feladat lesz, mint a bajnoki cím esetleges megvédése a Szolnoknak... Különösen úgy, hogy decemberig csak idegenben játszanak bajnokit a szegediek, ugyanis uszoda nélkül nehéz művelni ezt a sportot... Szezon előtti vlv-interjú a vezetőedzővel.

Támogatónk a HerbaDoctor

VARGA PÉTER a vlv-nek:

- Talán azzal kezdeném, hogy amikor a legutóbbi szezon végén beszéltünk, eléggé kilátástalannak tűnt a helyzetetek és a megismert átigazolási hírek alapján talán jogos a kérdés: egyáltalán, hányan maradtak a tavalyi csapatotokból...?

- Ketten. A 15 tagú keretből Molnár Dávid és Zsigri Bence van ma is a csapatnál. Szerettünk volna azért még néhány játékost megtartani a tavalyi keretből, de sajnos a körülmények nem úgy alakultak. Előre néztem, igyekeztem alkalmazkodni a feltételekhez, s a lehetőségek alapján összeszedni egy új csapatot.

- Ha jól emlékszem, a te maradásod is kérdéses volt.

- Nem volt igazán kérdés, hogy maradok. Az igaz, hogy éppen lejárt a hároméves szerződésem, de átbeszéltünk mindent és megállapodtunk, hogy folytatom a munkát.

- Meg kell kérdeznem: a "szétszéledésnek" az volt az oka, hogy nem volt elég pénz? Illetve a jelekből ítélve nyilván egy időben jártak le a szerződések, ami szintén nem lehetett szerencsés.

- Valóban sok összetevő miatt alakult így a helyzet. Először is nem értük el azt az eredményt a legutóbbi bajnokságban, amit szerettünk volna, hiszen az 5. hely volt célul kitűzve, emiatt is kisebb lett a szponzori támogatás. Pénzügyileg nem volt biztató a helyzet, látszott, hogy nem tudunk a korábbi szinten igazolni, illetve megtartani játékosokat. Igyekeztem fiatal vízilabdázókat szerződtetni, akiknek természetesen nem fizetünk sok pénzt.

- Miként zajlott ez a munka? Sok idő sem volt rá. Hogy álltál neki a keresgélésnek?

- Nem volt sok időnk, viszont sokáig tartott. :-)

- Mi volt a vezérelv? Konkrét posztokra kerestél embert? Igyekeztél valamit érvényesíteni a saját szándékaidból vagy "darab darab" alapon töltötted fel a keretet?

- Próbáltam, természetesen érvényt szerezni a szakmai szempontjaimnak. Megállapodtunk Papesszal (Molnár Tamás klubelnökkel - a szerk.), hogy fiatalok szerződtetésére törekszünk, lehetőséget adva nekik arra, hogy a legmagasabb osztályban bizonyítsanak és "kinőjék magukat" - ahogy egyébként a most eligazolt Manhercz Krisztián esetében is történt. A végén már rendszeresen jártam utánpótlásmeccsekre is. Elsősorban az FTC és a KSI korosztályos csapatát figyeltem, hiszen előbbinél várható volt, hogy a jelentős igazolások miatt a fiatalok nem fognak tudni nagy számban felkerülni a felnőttbe és a KSI esetében is adódott, hogy a várható kiesés miatt érdemes megkeresni fiatalokat. Természetesen mozgósítottam a pályafutásom során kialakított személyes kapcsolataimat is, sok edzővel beszéltem.

A szegedi klub elnöke, Molnár Tamás (az MVLSZ alelnöke, a LEN és a FINA WPTC magyar tagja) a napokban figyelemre méltó interjút adott a blogstar.hu-nak. Mint mondta: három éve, az akkori főszponzor hirtelen távozásával kezdődött új korszak a klub történetében, s már az is nagy szó, hogy ezen a szinten sikerült megtartani a csapatot.
Más dimenzióba került a szegedi vízilabda - "Reményre és jövőbeli ígéretekre nem építünk csapatot" - mondja Papesz az interjúban. Hozzáteszi: "Jelenleg tizenhat csapat szerepel a magyar bajnokságban, ez sokkal több, mint amennyire szükség van. A létszám éles kérdés, de minden évben elhalasztjuk a csökkentést. A sportban most jó lehetőségek vannak, így az átalakításban érintetteknek nagyon fájna ez a lépés és mindig megtalálják, hogy hol kell lobbizni a maguk érdekében. Ez oda vezet, hogy az árak rendkívüli módon elszabadultak."

Az újságíró igyekszik részleteket megtudni, de a sportvezető jelzi: nem szeretné kiteregetni a dolgokat. Annyit azért elárul, hogy "éremesélyről csak az a csapat álmodhat, amely millió feletti havi fizetésekről tud tárgyalni".

A teljes interjú


- Mi lett a végeredmény? Kikre hárul a legnagyobb feladat, kik azok, akiktől sokat vársz?

- Megmondom őszintén, én mindenkitől sokat várok! Olyan játékosokat hoztunk, akik meg akarják mutatni, hogy lesz belőlük jó vízilabdázó.

- Elsősorban ez volt az ajánlatotok, a "lehetőség"?

- Igen, emellett felelevenítettük, újból szorosabbra fűztük a kapcsolatot a szegedi egyetemmel, hiszen régen nagy vonzereje volt az itteni játéknak, hogy egyetemi tanulmányok mellett lehetett magas szinten vízilabdázni. Egyébként ez is arra ösztönzött minket, hogy a legfiatalabbak között keressünk játékosokat.

- Milyen arányban volt sikeres a keresgélés, érdekelne, hogy sokan utasítottak-e vissza...

- Sok emberrel beszéltem, kaptam visszautasítást, olyat is, ami korrekt volt, olyat is, ami nem...

- Nocsak. Ezt hogy kell érteni?

- Volt, aki átgondolta, megbeszélte a családdal és azt mondta, hogy Budapesten szeretne tovább tanulni, nem a vízilabdát választja, ezért megköszönte az ajánlatot, de nemet mondott. És az is előfordult, hogy valakivel szóban megállapodtunk mindenben, kezet ráztunk, aztán a végén mégis azt mondta, hogy nem. Ezt furcsállottam, mert én még úgy nőttem fel, hogy az adott szónak súlya van...

- Ő akkor nyilván nem hagyta abba a pólót, hanem máshova ment...

- Nyilván. Igen.


Fotó: ContiTech Szeged Diapolo

- Azért ne menjünk el a mellett sem szó nélkül, hogy edző is ritkán kerül szembe ilyen feladattal - főleg a legmagasabb osztályban, hiszen a nulláról kell új csapatot építeni. Ez mekkora kihívás, mennyire szokatlan és motiváló, mit hoz majd ki belőled?


- Ez érdekes, mert nagyon vegyesek voltak az érzéseim, amikor ez a egész még kialakulóban volt. A káoszrésze természetesen nem kellemes, de valahogy vártam, kíváncsi is voltam arra, hogy mi lesz, hogy lesz. Teljesen más a helyzet mint eddig, amikor kész játékosokkal kellett meccsekre menni úgy, hogy az 5-6-7. helyért küzdünk. Itt most sok mindent meg kell majd még tanítani a srácoknak, rengeteg türelemre lesz szükség, viszont talán az élmény is más lesz: ha az ember egy az egyben viszont látja azt, amit megmutatott, s ennek alapján kért, az várhatóan nagyon jó érzés lesz.

- Mióta dolgoztok együtt?

- Június 31-e óta edzünk, azóta eltelt hat hét, s most a hétvégén részt vettünk Szombathelyen egy nagyon színvonalas felkészülési tornán, amelyen, azt kell, hogy mondjam, nagyon szépen dolgoztak a fiúk. Nyilván sokat hibázunk még, rengeteg a javítani való, de mérkőzésről mérkőzésre többet kaptam.

-

Mit látsz már most, milyen lesz a csapat? Kialakult már benned a fő váza a "történetnek"?


- Alakul. Nagyon fiatalok a játékosok, sok helyről jöttek, különböző játékfilozófián nevelkedtek, részben eltérő elképzelésekkel találkoztak eddig. Természetesen nem az alapokra gondolok, de azért még az ismerkedés, összeszokás fázisánál tartunk. Meg kell ismerni alaposan mindenkit, az erősségeket, a gyengeségeket, előbbi készségeket még tovább fokozni, utóbbiakat pedig jelentősen javítani. Azt gondolom, most ezek a legfontosabb feladatok, e munka során kell összeérni csapattá a társaságnak. Ehhez még nagyon sokat kell dolgozni.

- Az általános játékfelfogást nézve mire lehet számítani, milyen lesz ez az új Szeged?

- Többször bebizonyosodott, az elmúlt nyár során is, akár a BL-ben, akár a budapesti világbajnokságon, hogy jó védekezés nélkül nem lehet eredményt elérni, ez az alapja mindennek. Tudom, hogy ezzel a mondattal nem én találtam ki a spanyolviaszkot, mindenütt ezt az elvet vallják, mi is ebből próbálunk majd gyors játékot játszani, kihasználva azt, hogy fiatalok vagyunk és valószínűleg súlyban is könnyebbek az ellenfél játékosainál.

- Van-e valamilyen hivatalos cél?

- Persze. A célunk a bennmaradás. Hogy ezt pontelőnnyel vagy osztályozón érjük el, annak nincs jelentősége. Nyilván jobban örülnék egy "stabil" bennmaradásnak, de hát mindenki látja, mennyire erős a magyar első osztály mezőnye. Nagyon oda kell tennie magát az embernek, hogy elérje a céljait. Ezt mi vállaltuk, ezek a játékosok vállalták, ezért fogunk dolgozni egész évben.



- Most már úgy beszélnek a  szegedi uszodáról, mint ami "majdnem biztosan elkészül". Mi a helyzet ezen a téren?

- Nagyon sok ígéretet hallottam már. Nem akarok a politikába belemenni - most is van egy ígéret, nagyon bízom abban, hogy lesz ebből a fedett uszodából "valami". Nagyon ráférne a város sportjára, nemcsak a vízilabdázókra, hanem azért itt rengeteg úszó, búvárúszó, triatlonista között oszlik meg a jelenlegi kevés vízfelület. A város közönségének sincs hely, hiszen egyetlen versenyuszoda van plusz a SZUÉ és két medence egy ekkora városnak nagyon kevés.Amikor reggel hatkor lemegy az ember, már folyamatosan telt ház van. A szegedieknek tehát volna igényük az új uszodára, bízom benne, hogy meglesz, de majd ha első alkalommal belépek és körülnézek, akkor fogom elhinni, hogy elkészült...

A mostani állandó uszodánk egyébként felújítás alatt áll, ezért a Part fürdőben edzünk, egy olyan, idén megnyitott medencében, amely évekig zárva volt.

- Hol játsszátok a meccseiteket, ha elkezdődik a szezon?

- Sehol... Nagyon sportszerűen álltak hozzá azok a csapatok, amelyekkel az őszi szezonban nálunk játszottunk volna és hajlandóak voltak megcserélni a pályaválasztói jogot. Így az őszi szezon első felében mi csak idegenben játszunk. Ha minden jól megy akkor az első hazai mérkőzésünk december 16-án lesz...

- Hoppá! Hát ez azért így különösen húzós... Kíváncsian várom, mire lesztek képesek. Sok sikert, köszönöm a beszélgetést!


A ContiTech Szeged Diapolo 2017-18-as kerete:

Molnár Dávid, Leposa Gábor (kapusok),
Almási György, Baróthy Miklós, Berki Richárd, Börcsök Milán, Farkas Kristóf, Fodor Richárd, Holka Dániel, Irmes Márton, Korbán Richárd, Mekkel Máté, Vladimir Micskics, Rácz-Fodor Balázs, Sikter Richárd, Szepes Áron, Szilvasán Bence, Szilvasán Patrik, Zsigri Bence (mezőnyjátékosok)