FACEBOOK

Megvan a BL-főtábla beosztása, Szuperkupa-meccsek Budapesten

Megvan a BL-főtábla beosztása, Szuperkupa-meccsek Budapesten
hozzászólás, 2017.08.29.

Kedden Budapesten kialakították a megnövelt létszámú BL-főtábla két csoportjának besorolását. A címvédő Szolnok a Pro Recco mellé került és innen eggyel kevesebb csapat juthat a nyolcas döntőbe, mert az olaszok a rendező jogán már ott vannak. A csoport viszont könnyű, még ha két erős csapat érkezik is esetleg a selejtezőkből, a végső (ezúttal nyolcas) döntőbe jutás "emberi számítás szerint" nem okozhat gondot a szolnokiaknak. Cseh Sándor reagálása a vlv-nek:

Támogatónk a HerbaDoctor

Az új rendszerű BL működése óta hagyomány, hogy a főtábla két csoportjának mezőnyét már azelőtt kialakítják, mint hogy a selejtezőkön odajutnának az egymással versengő csapatok. Ezt azért tehetik meg, mert a főtáblára szabad kártyával felkerülő klubok jóval többen vannak, mint azok, amelyek selejtezőkön keresztül jutnak oda. A tavalyi főtábla-mezőny egyébként négy csapattal bővül, mert a sportág terjesztésének, népszerűsítésének szándéka miatt idén a legjobbak között kezdhet négy olyan csapat, amely valószínűleg nem jutott volna el erre a szintre, ha nulláról kell indulnia: Waspo Hannover (német), Dinamo Moszkva (orosz), Steaua Bukarest (román) és AZC Alphen (holland.

A kedden, Budapesten elkészített csoportbeosztás:

BL-FŐTÁBLA 2017-18

A csoport


Dinamo Moszkva (orosz),
Jug Dubrovnik (horvát),
CNA Barceloneta (spanyol),
Waspo Hannover (német),
A B jelű selejtezőpárharc győztese,
Partizan Belgrád (szerb),
A C jelű selejtezőpárharc győztese,
Olympiakos Pireusz (görög)

B csoport

Steaua Bukarest (román),
Olympic Nice (francia),
A D jelű selejtezőpárharc győztese,
Az A jelű selejtezőpárharc győztese,
AZC Alphen (holland),
Pro Recco (olasz),
Spandau 04 (német),
Szolnok

Fontos információ, hogy mivel ezúttal nyolcas döntő lesz a torna végén, a két csoportelső is pályára lép már a final 8 első napján, vagyis kisebb a jelentősége a főtábla-csoport megnyerésének, mint eddig!

CSEH SÁNDOR vezetőedző (Szolnoki Dózsa-Közgép) a vlv-nek:

- A legerőseb csapat, a Pro Recco a csoportunkba került, ha őket nem számítjuk, egyelőre nem olyan erős ez a csoport, de azt is figyelembe kell venni, hogy a selejtezősorozatból érkező két csapat valószínűleg nehéz ellenfél lesz. Aminek nem örülök: az első játéknapon idegenben kezdünk egy, a selejtezősorozatból bekerülő csapatnál, ez talán annyiban kedvezőtlen, hogy ők nyilván jobban játékban lesznek mint mi.

A legfontosabb célunk az, hogy mindenképpen ott legyünk a genovai nyolcas döntőben. Az ottani játékrendszer módosulása miatt pedig nincs akkora jelentősége a főtábla-csoportelsőségnek, hiszen minden bejutó játszik már az első napon.


A többi induló csapat számára ez az út a főtábláig

Bajnokok Ligája, 1. selejtezőkör

Szeptember 15-16-17.


A csoportok első két helyezettje jut tovább.

A csoport, Banja Luka (Bosznia-Hercegovina)

OSC, Terrassa (spanyol), Sintez Kazany (orosz), Banja Luka (bosznia-hercegovinai), CF Portuense (portugál)


B csoport, Strasbourg (Franciaorrszág)

CC Napoli (olasz), Strasbourg (francia), Enka Sport Isztambul (török), Jadran Herceg Novi (montenegrói)


C csoport, Tel-Aviv (Izrael)

Mornar Split (horvát), Glyfada (görög), ASA Tel-Aviv (izraeli), Galatasaray Isztambul (török)


A második selejtezőkörben kapcsolódik be a küzdelemsorozatba a ZF-Eger csapata, ennek időpontja szeptember 29-október 1.

Az itt csatlakozó csapatok:

Mladost Zágráb (horvát), CN Marseille (francia), ASC Duisburg (német), Vouliagmeni (görög), ZF Eger, AN Brescia (olasz), UZSC Utrecht (holland), Nagyvárad (román), Szpartak Volgográd (orosz), Vojvodina (szerb), CN Sabadell (spanyol)

A harmadik selejtezőkörben szokás szerint csoportelsőket csoportmásodikokkal sorsolnak össze és négy páros mérkőzés lesz a főtáblára jutásért.
Az első meccseket október 14-én, a visszavágókat október 18-án rendezik meg.

A megnövekedett létszámú főtáblán 14 meccset játszik minden csapat - október 25. és 2018. május 9. között.

Az új rendszerű döntő, a final eight (tehát nyolc csapat részvételével) 2018. június 7-8-9-én lesz, Genovában, a házigazda a Pro Recco.


A budapesti sorsolás kapcsán azt is bejelentették, hogy egy nagy vízilabdaünnep keretében Budapesten rendezik meg a női és a férfi mérkőzést az Európai Szuperkupáért, november 4-én.

A LEN döntésében nyilván szerepet játszott az a tény, hogy a két gálameccsen szereplő négy csapat közül három magyar, hiszen a női Euroligát a Kirishi, a LEN kupát az UVSE nyerte, a férfiaknál a Szolnok volt a Bajnokok Ligája győztese, az Eurokupát pedig a Népligetben emelhették magasba az FTC játékosai!

Az MTI tudósítása szerint a két szuperkupa-meccsnek a felújított Komjádi uszoda ad otthont, amelynek befogadóképessége jelenleg 1800 fő, ezt növelik 2000-re külön erre az alkalomra.

Érdekesség egyébként, hogy november 4. Magyarországon 2001 óta nemzeti gyásznap, amire a LEN a sűrű versenynaptár miatt nyilván nem lehetett tekintettel.