FACEBOOK

Kaposvári készülődés az OB1-re - Szécsi Zoltán szerint lehetetlen igazságosan sorsolni

Kaposvári készülődés az OB1-re - Szécsi Zoltán szerint lehetetlen igazságosan sorsolni
hozzászólás, 2017.08.21.

Szécsi Zoltán, a legutóbbi bajnokság 10. helyén végzett Kaposvár vezetőedzője még mindig bármikor beszállhat a játékba, de már elsősorban edzői fejjel gondolkodik. Csapata számára akkor tud majd reális célt felállítani a következő szezonra, ha lezajlik az OB1 két csoportjának kialakítása, ami szerinte mindenképpen igazságtalan helyzetet teremt. Kaposváron már épül az uszoda, ha átadják, szó lehet nemzetközi kupaszereplésre alkalmas csapat kialakításáról. vlv-interjú.

Támogatónk a HerbaDoctor

SZÉCSI ZOLTÁN vezetőedző (Kaposvár) a vlv-nek:

- Nemrégiben tette közzé a vlv az OB1-es meccsszámok alapján készített játékosrangsort. Ezen 408 mérkőzéssel a 37. helyen állsz. És mivel a Kaposvár 2017-18-as keretében három kapus is van, most hirtelenjében zavarban vagyok, mert nem teljesen világos a számomra: te már visszavonultál vagy még nőni fog a neved mellett álló szám?

- Nem tervezem, hogy növelem a meccsszámaimat, de az igaz, hogy bármi megtörténhet. A sportorvosit megcsináltam.

- Minek kell történnie ahhoz, hogy játssz a most következő szezonban?

- Sérüléseknek.

- Hogy változik a Kaposvár csapata? A honlapotokról tudom, hogy három ember ment el és ugyancsak három jött.

- Így van. Fölhoztunk egy tizenhat éves ifit, Ihárosi Dánielt, aki a felnőtt keret tagja lesz. Nyilván ez neki egy nagyon nagy szintugrás, de bízunk a folyamatos fejlődésében.

- Milyen poszton játszik?

- Balkezes. Igazoltunk egy tizenkilenc éves montenegrói-horvát balkezest, Nikola Giga személyében, aki korábban a Herceg Noviban, tavaly pedig a francia első osztályú Lille csapatában játszott. Egyelőre jó igazolásnak tűnik, de nyilván majd a meccseken mutatott játéka alapján tudjuk majd ezt megállapítani. Mindenesetre nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy most már két balkezesünk is van, így emberelőnyös szituációban, illetve a szoros ellen könnyebben tudunk támadni. Érkezett még a kapásoldalra Lukács Ábel, aki tavaly végig bekkelt, de amúgy, a játékintelligenciája és a lövőkészsége miatt sokkal inkább a kapásoldalon szeretném játszatni.



- Mi az elvárás?

- Az elvárás az ugyanaz, mint tavaly volt, tehát valahol a hattól a tíz-tizenegyig helyik kell ott lennünk valahol, a keret erőssége ezt a célt teszi lehetővé. Tavaly minden szempontból szerencsétlenül alakult a helyzet, ha ez most megfordul, akkor elérhető lehet akár a hatodik hely is, de benne lehet a kilenc-tizedik hely is. Azért nem igazán tudok pontosabb célt megfogalmazni, mert bárhogy is alakul az OB1 két csoportjának augusztus 24-i sorsolása, az eredmény mindenképpen borzasztó igazságtalan lesz.

- Hogyhogy???

- Mert a Miskolc meg a BVSC nem egy súlycsoport, mint ahogy a Vasas meg a Szeged sem. A Miskolc jelentősen megerősödött, a BVSC stagnál. A Szegedtől sok nagy név távozott, a Vasas pedig minimum stagnál.

- Most ezzel arra célzol, hogy a sorsolás módszere alapján a két új csoport úgy alakul ki, hogy az előző évi bajnokság végeredményét veszik alapul és az 1-2, 3-4 stb párok tagjait sorsolással "választják szét", teszik ebbe vagy abba a csoportba. Vagyis úgy gondolod, hogy a 2016-17-es bajnokság végén kialakult helyezések ma már nem a valós erőviszonyokat tükrözik?

- Igen, ezek a párok mindig az előző évből "jönnek", s időközben teljesen megváltozott viszonyok között képezik az elosztás alapját.

- És ezen hogy lehet segíteni?

- Nyilván ennek a rendszernek a megszüntetésével. Egyelőre nem sikerült még olyan megoldást találni, ami mindenkinek tökéletes lenne, ezért ez a kompromisszumos legkisebb rossz.

- Ebből jól és rosszul is ki lehet jönni...

- Igen. Ezért is mondtam, hogy a reális elvárásokat addig nem tudjuk megfogalmazni, amíg nincs meg a sorsolás. Ez egyébként a klubelnökünknek okozhat komoly fejfájást, ugyanis ilyen körülmények között nagyon nehéz részben premizálásra épülő szerződést kötni, hiszen egy szerencsés sorsolással a nyolcadik hely kudarc, míg egy szerencsétlennel a kilencedik is bravúr.

- Ha már a szerződésekről beszélünk: nálatok gyakorlat az, hogy a jövedelem egy része fix, a másik pedig eredmény után jár?

- Ez éppen tavaly lett bevezetve, egy ilyen szerencsétlen évben, és volt is játékosunk, aki emiatt nagyon csalódott volt - abszolút érthető módon.

- Tehát vegyes a juttatás.

- Persze. De akkor korrekt ilyen szerződéseket kötni, amikor ténylegesen lehet látni, hogy mi a reálisan elvárható eredmény.



- A költségvetésetek hogy változik az új szezonra?

- Nagyjából ugyanott leszünk, mint a tavalyi. Nálunk most épül az uszoda, már a földmunkákat végzik. Ha kész lesz, akkor lehet szó arról, hogy egy nemzetközi kupaszereplésre alkalmas csapatot hozzunk össze. Azért a mai rendszerben ez nagyon nem egyszerű. Jelenleg négy-öt olyan erősségű csapat van a magyar vízilabdában, amely effektíve lefedi a nemzetközi kupás helyeket, és felelősséggel nem tudom azt mondani, hogy plusz 70 millióból biztosan eléjük kerülünk. Nyilván, ha egy az egyben megvesszük a Szolnokot, akkor ez nem kérdés... :-) Tehát van az a pénz mindig, de az épelméjűség szabályai szerint most azért éppen nincsen.

- Egy mondatban összefoglalva, milyen szezonra számítasz?

- Nagyon optimista vagyok, mert szerintem az elmúlt két szezonhoz képest most jól tudtunk dolgozni. Eleve ki tudtuk tolni az előző szezon végét június 17-ig. Alapvető változás nem történt nálunk, egy kulcsemberünk távozott csak, s bízom abban, hogy kulcsemberek érkeztek. Úgy gondolom, hogy nagyon sokat számít majd az is, hogy egyre inkább érik, összeérik a csapat.

- Köszönöm a beszélgetést, sikeres szezont kívánok!

(Lejegyezte: Kerbi)


A Kaposvári Vízilabda Klub 2017-18-as kerete:

Krémer Balázs, Nemes Balázs, Szabó Marcell (kapusok),
Dobos Dávid, Nikola Giga, Ihárosi Dániel, Juhász-Szelei Norbert, Kovács Olivér, Lukács Ábel Benedek, Palotás Sámuel, Pataki Gergely, Sántavy Máté, Tóth Kristóf, Varga Zsolt, Vindisch Ferenc (mezőnyjátékosok)

Vezetőedző: Szécsi Zoltán, másodedző: id. Berta József

Fotók: Monoki Nikolett/vlv és kapospolo