FACEBOOK

Elutazott az Universiade-válogatott

Elutazott az Universiade-válogatott
hozzászólás, 2017.08.15.

Címvédésre készül a magyar Universiade-válogatott, amely kedden délután - Dubaj érintésével - elutazott a játékok helyszínére, Tajpejbe. A csapat utolsó hazai edzésén jártunk, ahol kiderült, hogy Kovács Gábor csapatkapitány egy hétfő este összeszedett ujjsérülés miatt nem utazhat, a helyére Illés Sándort mozgósította S.A.S.-behívóval Märcz Tamás szövetségi kapitány. vlv-riport:

Támogatónk a HerbaDoctor

"Cirmi" (mert pólós berkekben így hívják Kovács Gábort, a OSC játékosát,) a reggeli edzés előtt megjelent a Tüske uszodában, de csak azért, hogy búcsút vegyen a többiektől. Nem volt mit tenni, három orvos is konzultált egymással, azt az ujjat rögtön meg kellett műteni. Összecsavarozták a leszakadt részeket, s így már szóba sem jöhetett a tajpeji utazás és játék.

Érthetően kicsit nyomott hangulatban folyt ezután az edzés.

VLV-VIDEÓK:


Märcz Tamás a vlv-nek


- Szervusz, Tomi! Hát, ez is elérkezett, véget ért a felkészülésetek, indultok Tajpejbe, jó messzire, hosszú út lesz. De mielőtt rátérnék az Universiade-csapatra, szeretnék gratulálni a Masters-világbajnoki címedhez...

- Köszönöm szépen...

- Sok mindent elmondtál, kicsit leülepedhetett már, eltelt egy nap vagy kettő. Hogy értékeled, milyen volt ez?

- Mindannyian elmondtuk, hogy nagyon jó hangulatú volt, óriási élményt jelentett ez a Masters világbajnokság, örök emlék lesz számunkra. Nemcsak azért, mert jó volt, hogy ennyi ember előtt együtt játszottunk, újra együtt játszottunk, hanem azért is, mert a gyermekeink közül nem mindenki látott minket játszani, most elmondhatjuk, hogy láttak minket vízilabdázni egy világbajnokságon. Nagyon örülök annak is, hogy végül magabiztosan sikerült elérni azt a célt is, amit kitűztünk.

- Jó, hát térjünk át a jövőre. Elutaztok és van egy rossz híred is, kezdjük ezzel.

- Még egy edzés hátravan, remélem, hogy a tegnap este után nem ér már ilyen rossz hír. A tegnap esti edzésen Kovács Gábor egy ártatlan jelenetnél szerzett egy sérülést, amiről azt gondoltuk, hogy nem lesz tragikus, de a vizsgálati eredmények nem ezt igazolták: a bal kezének a kisujján egy pici porc, illetve csont letört és meg kellett azonnal műteni, csavarokkal rögzítették. Nem nagyon lehetett ebbe beleszólni, három orvos is konzultált egymással ebben az ügyben. Amit lehetett, azonnal megtettem és S.A.S.-behívóval Illés Sándort mozgósítottam, akinek egyébként bent voltak a papírjai a szövetségben, így ő fogja helyettesíteni Cirmit. Hasonló posztokon tud játszani, mint Gábor.

Nagyon sajnálom, mert a csapatkapitányunkat veszítettük el, aki összefogta a csapatot, másrészt pedig fontos pozíciója volt. Azt gondolom, hogy Sanyi meg fogja tudni oldani ezt a helyzetet, ő is motivált, mint ahogy egyébként mindannyian azok az Universiade-csapat játékosai.

Ez az egy edzésünk még hátravan, délután indulunk, a 16 órás géppel.

- MiIyen a csapat? Mik a várakozásaid? Mit tudsz az ellenfelekről?

- Az lenne a cél egy Universiadén, hogy sok jó meccset játsszunk. Szerintem ez nem feltétlenül lesz így, mert a csoportban a szerb csapat mindenképpen jó ellenfél lesz, a másik két válogatott, Kanada és Dél-Afrika nem kellene, hogy gondot okozzon, papíron esélyesebbek vagyunk. Bár Kanada lehet akár egy ütőképes csapat is, az ő névsorukat még nem láttuk.

Utána a keresztbe játszásnál megint egy gyenge mérkőzés következhet, viszont ezt követően visszakaphatjuk a szerbeket éppen az Universiade legfontosabb mérkőzésén, azon, amelyik a választóvonal, hiszen arról dönt, hogy a fölső négybe megyünk vagy 5-től 8-ig játszunk majd. Utána megint egy könnyű meccs jön, ennek azért nem örülök, mert az lenne a cél, hogy sok jó mérkőzéssel készülhessen ez a fiatal gárda, így erősödjön a játék.

Meglátjuk, milyen lesz, milyen csapatok jönnek, mi odatesszük magunkat, amennyire tudjuk, a legjobbunkat fogjuk adni és igyekszünk a négy közé kerülni, aztán a döntőbe és akár nyerni.

- Mindenki tudja, hogy új korszak indul a válogatottnál, ősszel nyilvánvalóan megkezdődik az olimpiai felkészülés. Ilyen szemel is nézed-e már azt, amit látsz most a játékosoktól?

- Mindenképpen. Sőt, volt, ami nem tetszett, nem sikerült a világbajnokságon, többek között az emberelőnyös helyzetek kihasználása, amin mindenképpen javítanunk kell. E téren kicsit új vonalat kezdtünk el már az Universiade-csapattal, ami, ha beválik, szeretném átültetni a felnőtt csapat tárházába is.

Itt sem volt sok idő egyébként a taktikai repertoár kiszélesítésére, de hasonló elemeket fogunk alkalmazni védekezésben és támadásban is, mint amiket a felnőtt csapatnál használtunk. 

Elég gyors csapatunk van, szerintem jó néhány játékos kacsintgathat a jövőben a felnőtt válogatott felé, majd meglátjuk, hogy azonnal sikerül-e bekerülniük már az első évben vagy a hároméves ciklus későbbi részében, de mindenképpen vannak olyan játékosok, akik perspektívának érezhetik a felnőtt válogatottba való bekerülést.

- Jó utat kívánok, sikeres szereplést, várjuk a híreket!

- Köszönjük szépen!



Jansik Szilárd a vlv-nek

- Szervusz, Szilárd! Egy újabb tornára indultok. Ez egy nagy, komoly nemzetközi verseny lesz, a magyarok ezt megnyerték a legutóbbi két alkalommal, tahát azért elég komoly felelősség is van rajtatok. Hogy érzed magad, milyen a csapat, mit vársz?

- Szervusz, Sándor! Igen, valóban fontos világverseny az, amire megyünk. Én jól érzem magam, személy szerint. Sajnos most  ért minket a rossz hír, hogy Cirmi az utolsó előtti edzésen megsérült és nem tud velünk utazni, de megpróbljuk ettől függetleníteni magunkat. Azt gondolom, hogy jó a csapat, felkészültek vagyuink mind taktkailag, mind fizikálisan, meglátjuk...

- Mit vársz a tornától? Milyen erősségű csapatok lesznek?

- Igazából valószínűleg ugyanazok lesznek jók, mint "világviszonylatban": a szlávok nagyon jók - egyedül a szerbek keretét ismerem, az nagyon erős és velük egy csoportban is vagyunk, tehát már az elején nagyonm komoly csata várható. És ha minden igaz, vissza is kapjuk őket az elődöntőbe jutásért, tehát már a csoportmeccsen nagyon keményen oda kell állnunk, hogy megmutassuk nekik, hogy melyik a jobb csapat...

- Van egy másodlagos szempontja itt nyilván mindenkinek, aki bekerült ebbe a csapatba, hiszen a szövetségi kapitány ugyanaz, mint aki a felnőtt válogatotté. Ő nem is titkolta, hogy inenn meríteni fog - ez mennyire motiváló?

- Így van, természetesen mindenkinek célja bekerülni a felnőtt váogatottba. Ez motiváló nagyon. Szeme élőtt vagyunk a szövetségi kapitánynak, ha valahol, akkor itt meg tudjuk mutatni, hogy alkalmasak vagyunk a felnőtt válogattságra. Azt gondolom, hogy mindenki mindent meg fog tenni, hogy ezt megmutassa.

- Jó utat kívánok, sok sikert!

- Köszönjük szépen!



Lőrincz Bálint a vlv-nek


- Szervusz, Lütyő! Köszöntelek a vlv kamerája előtt. Először is hadd gratuláljak ahhoz, hogy a közelmúltban házas ember lettél! Milyen érzéseid vannak - ez nem egy nászút lesz...

- Köszönöm szépen. Az esküvő után egyből a fiúkkal kezdtem meg úgymond a nászutamat, ez elég érdekes volt, az igazit nyilván a jövőben valamikor majd bepótolom, de ez most nagyon fontos volt, hogy ezekkel a fiúkkal, akik mögötted vannak, szeretnénk egy nagyon komoly eredményt elérni Tajvanban, ezért dolgoztunk. Nyilván vannak nehézségek, lesznek problémák, de igyekszünk, hogy ezekkel a szép fiatalemerekkel sikerüljön egy jó eredményt elérni.

- Ezek a "szép fiatalemberek" folyamatosan böködnek, mialatt veled beszélgetek, és aztán elhúzták a csíkot...

- Igen, most már menekülnek, nehogy kamera elé kelljen állniuk...

- Igen-igen. Na, hát hogy látod az esélyeket?

- Nehéz lesz nagyon. A szerbek nyilván erősek, az olaszok erősek, de hát mi is erősek vagyunk. Megvannak a céljaink - engem még plusz motivál, hogy a szerbek nagyon jó csapattal jönnek, az olaszok is, úgyhogy most mindenki meg tudja mutatni, hogy mire is képes. Nyilván a csapat az első, de egyéni célok is vannak, mindenki szeretné megmutatni Tominak is, hogy lehet rá esetleg számítani a jövőben a válogatottban. Erre próbálunk majd fókuszálni.

- Jó utat kívánok, sok sikert, várjuk a híreket!

- Nagyon szépen köszönjük.



Gyárfás Tamás a vlv-nek

- Szervusz, Tomi! Köszöntelek az Universiade-válogatott eedzésén. Ma délután el is utaztok. Hogy vagy? Milyen a csapat? Mire számítasz, milyen eredménnyel fogtok hazajönni?

- Természetesen nyerni megyünk ki. Az érzéseim vegyesek. Cirmit itt kell hagynunk sajnos, mert tegnap "sikerült" eltörnie az ujját egy szerencsétlen mozdulatnál.

Nagyon jól éreztem magam az egész felkészülés alatt. Nagyon jó baráti társaság ez, együtt nőttünk fel, ey-két emberrel nem ismertük egymást, de egyébként a brigád ismerős.

Szerintem abszolút az aranyért megyünk. A sorsolásunk nem túl szerencsés, de ezzel nem kell foglalkoznunk, hanem csinálnunk kell a saját dolgunkat, azt, amit tudunk és akkor nem lesz probléma.

- Milyen erős ez a csapat? Azért nyilván fel tudod mérni már...

- Nézd, szerintem itt majdnem mindenki válogatott közeli játékos, ez úgymond egy B-válogatott, ahogy Tomi is mondta egyszer. Szerintem ez egy szuper csapat, nem nagyon van gyenge pontja. Elöl-hátul jók vagyunk, szuper kapusaink vannak, szerintem nem lesz probléma...

- Jó, hát akkor Ferihegyen találkozzunk, amikor hazajöttök. És valamilyen érem legyen a nyakatokban...

- Jó. Mindenképpen lesz!

- Köszönöm szépen!


ILLÉS SÁNDOR a vlv-nek:

- Nagyon sajnálom, hogy így alakult Cirmi sorsa. Végigdolgozta az egész nyarat és az utolsó előtti edzésen érte ez a sérülés. Nem jó dolog ilyen áron bekerülni a csapatba, de amikor tegnap este fél 9-kor felhívott Märcz Tomi és elmondta, mi a helyzet, egyből igent mondtam, nem gondlkodtam a dolgon egyetlen másodpercig sem. Most egy kicsit rövid idő alatt kellett elintéznem sok mindent, de szerencsére sikerült.

- Mi lett volna a programod a most következő néhány hétben...?

- Épp tegnap este vásároltam be magamnak az egész hétre... Tegnap este kezdtük meg a Honvédban az alapozást, 200 métereket úszunk, erősen kondizunk, lábtempózunk keményen, labdát nem is nagyon látunk...

- Ennél azért kint jobb lesz :-).

- :-) A programom arra lett felépítve, hogy majd szeptember végére kerüljek formába, úgyhogy most egy kicsit gyorsabban kell majd ezt elérnem - mondjuk egy hét alatt. :-) Az edzői stábbal azért szerintem ott kint, Tajpejben meg tudjuk majd oldani, hogy olyan állapotba kerüljek, amivel hasznára tudok lenni a csapatnak.

- Mit vársz a tornától?

- Egyelőre csak a csoportbeosztást ismerem és nagyon jónak tartom, hogy az egyik legjobb csapattal már a csoportkörben megmérkőzünk. A két ág erővisznyai láthatóan nem egyformaák és ha tényleg visszakapjuk a szerbeket a negyeddöntőben, akkor úgy számolok, hogy ezen a tornán nekünk három döntőnk lesz...

A csapatunk szerntem nagyon jó játékosokból áll, én a legjobb négy közé jutást mindenképpen célul tűzöm ki.

- Sok sikert! Jó utat kívnok!

- Köszönjük szépen!



A fiúk a repülőtéren
Fotó: egyetemisport

A magyar Univesiade-válogatott:


Kardos Gergely, Lévai Márton (kapusok)
Angyal Dániel, Bundschuh Erik, Gyárfás Tamás, Illés Sándor, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Kovács Péter, Német Toni, Lőrincz Bálint, Pohl Zoltán és
Sedlmayer Tamás (mezőnyjátékosok)


Saját csapatképeinken még Kovács Gábor szerepel, akinek ezúton kívánunk gyors gyógyulást!


A tajpeji torna csoportbeosztása:

A csoport:

Tajvan
Franciaország
Koreai Köztársaság
Nagy-Britannia

B csoport:

Olaszország
Ausztrália
Hollandia
Argentína

C csoport:

Magyarország
Szerbia
Kanada
Dél-afrikai Köztársaság

D csoport:

Amerikai Egyesült Államok
Oroszország
Japán
Románia

A FINA-szabályoktól eltérően a csoportból továbbjutók - sajnos - már a negyeddöntőben visszakaphatják egymást...


Az idei, XXIX. nyári Universiade augusztus 19. és 30. között lesz a tajvani Tajpejben. (A vízilabdatorna mérkőzései már augusztus 18-án elkezdődnek, mi azna Kanada ellen mutatkozunk be.)

Az Universiade férfi vízilabda-tornáját a legutóbbi két alkalommal Magyarország nyerte.

2013-ban Kazanyban nyertünk, miután a döntőben legyőztük a házigazda orosz csapatot:

2015-ben Kvangdzsuból hozta el az aranyérmet a magyar válogatott, miután Olaszországot ötméteresekkel győzte le a döntőben