FACEBOOK

IVSZ üzleti Akadémia: Beck György, Bojár Gábor és Kemény Dénes a vezetésről

IVSZ üzleti Akadémia: Beck György, Bojár Gábor és Kemény Dénes a vezetésről
hozzászólás, 2007.03.06.

„Sikeressé tettem a csapatomat – a vezérigazgató, a tulajdonos és az edző" címmel a hazai IT szakma és a magyar sportélet kiválóságai tartottak előadást a vezetésről az IVSZ Üzleti Akadémiáján. Beck György a multinacionális cégek helyi alkalmazkodóképességéről, Bojár Gábor az egyensúly és az arányok megtartásáról, míg Kemény Dénes a megfelelő személyek kiválasztásának jelentőségéről beszélt.

2007. február 28. 23:30
 
 

 

Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke szerint a rendezvénysorozat célja a gyakorlati tapasztalatok megosztása és az azonnali tudás átadása, hiszen „egy sikeres cég titka a sikeres vezető”. A felkért előadók segítségével kiemelkedően sikeres vezetők irányítási módszerei, tapasztalatai és a nemzetközi sportélet és gazdasági szféra által is elismert sikertörténetek vezetői szemléletével ismerkedhetett meg az idei első Üzleti Akadémia több mint 100 résztvevője.

Elsőként Beck György beszélt több évtizedes vezetői tapasztalatairól, amelyek során több menedzsment módszert kipróbált, az úgynevezett esti-személyes beszélgetésektől a világ legjobb szakembereinek összegyűjtésén keresztül számos eszközt vetett be a legmegfelelőbb csapat összeállítása érdekében. Kiemelte: „A multinacionális vállalatok sikeréhez a legfontosabb, hogy egyediek legyünk, és anélkül alkalmazkodjunk a lehető legjobban a helyi viszonyokhoz, hogy elszakadnánk az anyacég által nyújtott tudástól, és az általa meghatározott nemzetközi irányoktól”.

Beck vezetési múltja során a legnagyobb kihívásokat a vállalati akvizíciók által teremtett új helyzetek hozták: a különböző tevékenységi körű vállalatok összeolvadásakor különösen nehéz a megfelelő csapat és vezető kiválasztása. Mint mondta: „A vezetői pozíciók és kvalitások nem feltétlenül kompatibilisek: „Aki megnyeri a Tour de France-t, nem biztos, hogy a Forma 1-ben is az élbolyban tud lenni”. Beck a munkatársak motiválását is nagyon fontosnak tartja: erre törekszik a közös eseményekkel, csapatjátékokkal, sporttevékenységgel, ami a vállalati együttműködést is jól szimbolizálják, hiszen ezekben is a közösen elért siker a fontos az egyéni tevékenység helyett. „Nagyon fontos a példamutatás is: Magam is mindig igyekszem ott lenni ahol a munka van!” – zárta előadását Beck György.

Kemény Dénes a Magyar Vízilabda válogatott szövetségi kapitányaként vallja, hogy csak az eredményekkel és a győzelemmel foglalkozik, és ennek rendeli alá legfontosabb döntéseit. Alapelve, hogy a nyerő csapat kialakításakor a személyi döntések a legfontosabbak.

„Az adott pozícióra a lehető legjobban teljesítő embert választom, ez ad hitelt a játékosaim előtt: aki a jobb, az játszik!” – mondta Kemény a Sydney Olimpia válogatott csapatának kiválasztása kapcsán. „Az Olimpiát többek szerint nem a medencében, hanem még előtte, a csapat összeállításakor nyertük meg”. Nagyon fontos, hogy a csapatot nem csak a legjobb 13 embernek, hanem a legjobban összeillő 13 embernek kell alkotnia. A siker további fontos feltétele, hogy mindig alkalmazkodni kell egy adott szituációhoz, nem szabad a korábbi sémák, vagy gyakorlat alapján dönteni. „A döntéseket egyedül hozom meg, és azokat a játékosaim sem kérdőjelezik meg soha, nem mindig örülnek, nem mindig értenek egyet, de mindig elfogadják azt.” Felismerem, ha én hibázom. Az én feladatom, hogy a csapatom helyzetét, lelkivilágát a lehető legjobban mérjem fel, és ehhez alakítsam a taktikát.

A csapat motiválása kapcsán elmondta: „ Könnyű a helyzetem, mert a sport kicsit más mint a cégvilág: „Nem értek egyet a „Győztes csapaton ne változtass!” taktikával. Szerintem a nyerő csapat kialakításához az a fontos, hogy nálam mindig meg kell küzdeni a csapatba-kerülésért, nincsenek automatikus helyek. Három játékosból csak kettő lesz bent a válogatottban, így folyamatos a küzdelem. Ha valaki még nem nyert olimpiát, akkor azért küzd, hogy ott legyen, aki pedig már nyert, az azért” – tette hozzá. A jó csapatjáték lényege hogy a játékosaim bátrak legyenek! A döntő pillanatban semmit nem érünk megremegő kezű játékosokkal-, jellemezte plasztikusan, hogy miféle rátermettséget vár el az embereitől. És ami nagyon fontos: valódi csapatjátékosokra van szükség ahhoz, hogy nyerjünk, az a megfelelő ember, aki a saját teljesítményét is a csapat szemén keresztül nézi.

Bojár Gábor az állami cégek sajátos világából lépett a vállalkozások állandóan változó mezejére. A Graphisoft első embere szerint a vezetés lényege az, hogy megnyerjük a versenyt, hogy győzni akarjunk. Mottója: a győzelem a cél, nem a megélhetés. Vezetőként azt gondolja, a tulajdonos jól jár azzal, ha magánál jobb emberekkel veszi körül magát, de a döntési jogokkal óvatosan bánik: mindig maradjanak a vezető kezében – emelte ki egy korábbi kudarc kapcsán a tanulságot.

Bojár elmondta: a végső döntéseket egyedül hozza meg, de a kollégák véleményét minden esetben kikéri, mert a munkatársakat felelőssé kell tenni a döntési folyamatokban. A siker kulcsaként a legjobb emberek megszerzését emelte ki, ugyanakkor hozzátette: „Egy cég kollektívája nem állhat csupa „tábornokból”, szükség van a jól, tisztességesen dolgozó, de kevésbé csillogni vágyó „katonákra” is.”

A vezetői tanulságokból kiemelte: nem mindig szerencsés, ha az emberekhez igazítjuk a szervezetet, mert ez egy vezetőváltásnál nagyon sokba kerülhet. Ugyanakkor az amerikai „adott doboz, adott munkakör” struktúrát sem tartja megfelelőnek, a két szemlélet közötti egyensúlyt azonban nehéz megtalálni. Amit az ügyfeleinktől, az építészektől megtanultunk: „A helyes egyensúly, a megfelelő arányok megtalálása a legfontosabb”.

A siker további fontos feltételeként a motiváló környezetet emelte ki: a humán és fizikai környezet olyan tényező, ami miatt az emberek képesek akár munkát is váltani. A jó embert természetesen meg kell fizetni, de ez önmagában nem elég, 5-10% fizetésemelésért az emberek nem váltanak munkahelyet. A megfelelő környezet miatt viszont annál inkább, a jó környezet a legfőbb motiváló tényező tud lenni. Bojár nagy hangsúlyt fektet az igényes fizikai környezet kialakítására is: „Az általunk kialakított Graphisoft parkban, az irodákban igyekszünk arra törekedni, hogy munkatársaink jól érezzék magukat, és ehhez minden feltételt biztosítunk. Kiszámoltuk, ez fejeként 3% költségnövekményt jelent egy évben. Nekünk megéri ez a 3%.”

(forrás: uno.hu)