FACEBOOK

A jövő héten vb-csapat! - vlv-interjú Märcz Tamással

A jövő héten vb-csapat! - vlv-interjú Märcz Tamással
hozzászólás, 2017.06.26.

A jövő héten - még a Benu Kupa előtt - kihirdeti a budapesti világbajnokságon szereplő 13 tagú magyar válogatott névsorát a szövetségi kapitány. Märcz Tamás a vlv-nek adott interjúban értékelte a tornagyőzelemmel végződött görögországi utazás tapasztalatait.


A Samartzidis Kupán készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Nem akarom túlértékelni ennek a kupának a jelentőségét, ez egy felkészülési torna volt, de azért mégiscsak a világ élmezőnyéhez tartozó csapatokkal játszottatok. Tudjuk, hogy ők is a felkészülés fázisában vannak, ám szerintem nemcsak a veretlenül megszerzett első hely, hanem időnként a játék, a kritikus pillanatokban mutatott határozottság is erősen biztató...


- Én sem akarom túlértékelni, nem az a nyári célunk, hogy felkészülési kupákat nyerjünk, de azért a magyar vízilabda hozzászokott ahhoz, hogy minden ilyen alkalommal is győzelemre tör a válogatott. Nem tűztük ki célul a kupa megnyerését, amikor Athénba utaztunk, az volt a feladat, hogy minden mérkőzést a lehetőség szerint a legjobban "oldjunk meg", győzelemre törve. Azt szerettem volna, ha szépen lassan összeáll mind a védekezés, mind a támadás, s azt mondhatom, hogy utóbbi különösen sokat javult az elmúlt egy-két hétben. Az emberfór és az emberhátrány az, amin még sokat kell majd dolgozni, de ha már kész lennénk, akkor nem is lenne mit csinálni a következő három hétben. Így legalább tudunk mivel foglalkozni... :-)



- Menjünk sorban. Amikor kijöttetek milyen állapotban volt csapat? Ez alatt azt értem, hogy viszonylag kevés meccslehetőségetek volt, sok-sok edzés, gyakorlás, de igazából nem lehetett lemérni, hogy mit tudtok, talán csak a spanyolokkal vívott két kapuk voltak kivételek.

- Amit láttunk ott Spanyolországban is: a zónavédekezésünk még "keresgeti magát". Picit változtattunk is, próbálunk korszerűbb, olyan zónát játszani, ami ugyan zárt, de mégis minden pillanatban odaérhetnek a játékosok, ahova kell. A terv szerint ez lesz az alapjátékunk a jövőben. Emellett iyekeztünk ebbe beleszőni egy-egy mérkőzésen variánsokat, figyelve a lefordulás lehetőségére, hiszen azért egy zárt zónából nehéz megindulni. Erre egyébként nem is nagyon volt mód az athéni a tornán, a spanyolok ellen akartuk meghúzni a tervezett variációt, de ők meg már ismertek minket annyira az elmúlt hét tapasztalatai alapján, hogy ezt nem nagyon engedték meg, türelmesen, okosan zárták le a támadásaikat.

Összességében azt mondhatom, hogy a játékunk alakul és különösen fontosnak tartom, hogy már ebben a fázisban a sikerélmény is megvan. Ahhoz, hogy mentálisan erősek legyünk, kellenek a győzelmek, a pozitív élmények, amikhez jó néhány játékos hozzá is van szokva. A szolnokiak pont egy ilyen élményből jönnek, az egriek vegyes érzésekkel, az OSC-sek szintén - leginkább azért ez a három csapat alkotja a válogatottat. Most viszont közösen keressük a győzelem, a siker érzését. Maga az együttlét is összekovácsolja a csapatot, ezért vállaltam még a fáradtság ellenére is, hogy többször utazzunk ebben az időszakban. Aprónak tűnő dolgokkal is igyekszünk segíteni az összeszokás folyamatát. Az eddigi három összetartás során a játékosok minden alkalommal más szobatársat kaptak maguk mellé. Ez persze nem azt jelenti, hogy a végén nem "kapja vissza" mindenki a kedvenc, már megszokott szobatársát, de ez az újszerű megoldás segíti a szocializálódást, erősíti az egymás iránti nyitottságot, s eddig pozitív tapasztalatokat hozott.



- Köztudott, ez nem volt titok az elejétől fogva, hogy három helyen, három poszton van nagy verseny a csapatba kerülésért. Ugye a kapus, a bal szél és a védelem az, ahova próbálgatod a játékosokat. Ezen a téren mennyivel jutottál előbbre?

- Természetesen a csapatba kerülésért folyó harc egyik fontos állomása is volt ez a torna, az utolsó pedig a szerbek elleni kétkapuzás lesz. Megnézzük, hogy nagyon nehéz ellenféllel szemben hogy fogják feltalálni magukat a játékosok. Ezt figyeltem Glyfadán is.

A védő poszton azt láttam, hogy amit eddig is erősségüknek gondoltam a bekkjeimnek, azok továbbra is tükröződtek, részletekbe nem akarok most belemenni. Viszont igyekeztünk felhívni a védőink figyelmét a hiányosságaikra. E téren nagy volt az előrelépés. Volt, akinek a támadásban vannak pici gondjai, másnál meg kell erősíteni a védekezést, a pozíció tartását. Mindenkinek próbálunk segítséget nyújtani a partról, a védőknek elsősorban Németh Zsolt, és Gyuri (Gerendás György - a szerk.) is dolgozik ezen, akár meccs közben vagy meccsek után.

Egyelőre nem dőltek el a fontos kérdések, de azért már alakulgat a fejemben, hogy hogyan kellene kinéznie a tizenháromnak. Minden nap "megálmodom", de még szeretném azért egy picit jobban átnézni a statisztikákat, videóelemzés is lesz. Jól bele fogunk nézni a stábbal a szakmai részletekbe, abba hogy mik a pozitívumok vagy a hiányosságok, mire van szükség a válogatott leginkább eredményes szerepléséhez.



- Van már konkrét időpontja a csapathirdetésnek?

- Szeretném, ha a Benu Kupán már a kijelölt vb-csapat szerepelne. Tehát legkésőbb a szerbek elleni jövő heti kétkapuk után egy nappal nyilvánosságra hozom a névsort.

- Gondolom, hogy ettől vársz egy kis megnyugvást is, megszűnik a harc és nyugodtabban lehet tovább készülni, nem?

- Persze, az ilyesmi mindig ad egy kis biztonságérzetet azoknak, akik harcoltak a helyükért, viszont nem szabad, hogy ez túlságosan nyugodt helyzetet jelentsen. Már csak azért sem, mert aki bekerül, arra kivétel nélkül fontos szerep vár, ezt a világbajnokságot csak akkor fogjuk tudni eredményesen megvívni, ha tizenhárom ütőképes játékosunk lesz. Lehet, hogy meccsről meccsre változik majd, hogy éppen ki nyújt nagyon jó teljesítményt, de az egész tornát tekintve - az egyik meccsen vagy a másikon vagy a harmadikon - mindenkinek főszereplővé kell válnia.



- Jelen pillanatban nincs jobb csapat Szerbiánál a világon. Ezt sokszor bizonyították az elmúlt években, most is megnyerték a Világligát. Mekkora szerepe lesz a szerbekkel való közös edzéseknek, kétkapuknak a felkészülési folyamatban?

- Fontos, hiszen nagyon erős nemzetközi mérce a mostani idők topvízilabdázóival játszani, nincs olyan poszt, ahol ők gyengék lennének. Az sem titok, hogy nem véletlenül került a jövő hétre a szerbek elleni három edzőmérkőzés. A sors úgy hozta, hogy az erős nemzeti válogatottak nagy része már korábban lekötötte magát a Benu Kupa idején sorra kerülő siracusai tornára. Az ott nem szereplő másik két, számunkra erős edzőpartnert jelentő válogatott, Spanyolország és Montenegró pedig nem fogadta el az invitálásunkat, hogy jöjjenek el a Benu Kupára, mert ez nem illeszkedett be a felkészülési programjukba. Úgyhogy nem lesz a mostani nemzetközi szinten legmagasabb helyeken rangsorolt csapat a torna részvevői között. Ez nem probléma, viszont muszáj volt egy nagyon erős ellenfelet is találni erre az időszakra. Erre tökéletesen megfelelő partner lesz a szerb csapat. Velük már hónapokkal ezelőtt lefixáltam ezt a programot, s azt is, hogy egy mindkettőnk számára közeli helyen találkozzunk, ami végül Kecskemét lett, nem Hódmezővásárhely. Ott fogunk zárt kapuk mögött, de a hivatalos mérkőzésekhez hasonló körülményeket teremtve (négy negyed, órák, bírók, időkérések, 13 beírt játékos, a kiállítások számolása stb.) mérkőzéseket játszani.

Ami ezt a hetet illeti: most magunk között leszünk a Margitszigeten. Így is volt tervezve, igyekszünk a mögöttünk hagyott időszak tapasztalatait összegezni, a hibákat kijavítani és kicsit elszakadni az éles mérkőzésektől, mert a következő héten újra öt-hat meccsünk lesz a szerbekkel és a Benu Kupára érkező ellenfelekkel.



- Akkor összességében elégedetten tekintesz vissza a görögországi tornára?

- Örülök, hogy pozitív élményekkel tértek haza a játékosok, de véletlenül sem szeretném, ha mindenki elégedetté válna és azt hinné, hogy már "tartunk valahol"... Nagyon sok dolgon kell még dolgozni. Vannak olyan hiányosságaink is, amiket kompenzálni kell valamilyen más módon, elsősorban taktikai eszközökkel.

Mindenesetre a görög út valóban pozitív élmény volt. Úgy tapasztaltam, hogy a csapat nagyon motivált, sikeréhes. Továbbra is látom a lehetőséget, hogy ez a csapat beverekedje magát a vb-n a legjobb négy közé, tehát éremért játsszon.

- Van-e bármi, amit még mondanál, de nem kérdeztem?

- Nagyon sok magyar volt szombaton a görögök elleni mérkőzésünkön, a konzulátusról is kilátogattak a glyfadai uszodához, sokan szurkoltak nekünk. Köszönjük azoknak is, ott voltak személyesen, s azoknak is, akik a streaming adta lehetőségen keresztül drukkoltak. Szükség lesz majd a szurkolói támogatásra, s kérem a nézőket, szurkolóinkat, bízzanak bennünk, abban, hogy ez a csapat erős lesz és szép élményeket fog adni nekik!.

- Köszönöm szépen a beszélgetést!

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


A "glyfadai győzők":

Decker Attila, Nagy Viktor (kapusok),
Bátori Bence, Decker Ádám, Erdélyi Balázs Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Gór-Nagy Miklós, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Salamon Ferenc, Török Béla, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő (mezőnyjátékosok).


(A vb-keret taja még Bedő Krisztián, Bisztritsányi Dávid, és Jansik Dávid. Ők Budapesten edzettek a görög torna alatt.)


A VLV HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁSAI A SAMARTZIDIS KUPÁRÓL

MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG 9:7

MAGYARORSZÁG-GÖRÖGORSZÁG 9:9

MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ 9:6

MAGYARORSZÁG-KANADA 12:7

SAMARTZIDIS KUPA - KÉSZEN ÁLLUNK A RAJTRA

VLV-FOTÓGALÉRIÁK A SAMARTZIDIS KUPÁRÓL

MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG

GÖRÖGORSZÁG-MAGYARORSZÁG

MAGYARORSZÁG-MONTENEGRÓ

MAGYARORSZÁG-KANADA

GLYFADAI EDZÉS II.

GLYFADAI EDZÉS I.