FACEBOOK

Új korszak kezdődik Sedlmayer Tamás életében - vlv-interjú

Új korszak kezdődik Sedlmayer Tamás életében - vlv-interjú
hozzászólás, 2017.05.29.

A Ferencváros friss igazolásai között van a 22 éves Sedlmayer Tamás is, aki 1 + 1 éves szerződést kötött új klubjával. A vlv interjúja a Szegedről Budapestre visszaköltöző játékossal.

SEDLMAYER TAMÁS a vlv-nek:

- Varga Zsolt régóta hív engem, gyakorlatilag azóta, hogy a junior válogatott egy éven át az OB1-ben szerepelt. Mikor az a szezon véget ért, a társaságunk szétszóródott, a legtöbb játékos kiöregedett az utánpótláskorosztályból és megkezdte felnőtt pályafutását. Zsolt azóta minden évben megkeresett, én pedig most láttam elérkezettnek az időt arra, hogy "engedjek a kísértésnek" és a Fradiba igazoljak.

- Ha jól emlékszem, téged Zsolt abban az időben ismert meg alaposabban, amikor Horkai György segítője volt a junior válogatottnál.

- Igen, de már előtte is foglalkozott velem, amikor a Fradi ificsapatának volt az edzője, de valóban, a perth-i és a szombathelyi korosztályos világbajnokságon voltunk huzamosabb ideig együtt.

- Abban a bizonyos junior válogatottban te meghatározó játékos voltál.

- Igen. Pont erről beszélgettünk, amikor aláírtam a szerződésemet, Zsoltnak nagyon tetszett az a játék, amit akkor mutattam és tudja, hogy bennem vannak azok a dolgok, amik sajnos az elmúlt két szezonban nem nagyon mutatkoztak meg. Ezeket szeretné újra kihozni belőlem, sőt, kidomborítani és a csapat szolgálatába állítani.

- Mik voltak azok a bizonyos "dolgok".

- Leginkább a mezőnymunkáról van szó, ami így egy átfogó fogalom. Labdaszerzés, emberfogás, védekezés, blokkolás, mindebben nagy potenciált lát bennem, tudja, hogy mindezekben jó képességeim vannak, az a feladat, hogy kijöjjön belőlem, amit tudok, a játékom fő jellemzője legyen mindaz, amit korábban már látott tőlem. Mindemelett fontos, hogy a támadásokban pontos passzokat adjak, jól lőjek, minél gyakrabban próbáljak meg lefordulni, legyek veszélyes az ellenfél kapujára.



- Milyen konkrét poszton számítanak rád a Fradinál?

- Leginkább rossz kéz hátul, de nyilván, ahogy a helyzet hozza.

- Rögzítsük azért, hogy te jobbkezes vagy.

- Igen. De a Vasasnál az utolsó évemben és a Szegednél az első évemben szintén a rossz kéz oldalon játszottam.

- Pár szót beszéljünk az elmúlt két évedről. Kicsit eltűntél...

- Sokat gondolkodtam erről, de igazán konkrét okot nem tudok mondani. Tény, hogy nem jött ki úgy a lépés, ahogy én is szerettem volna, egyáltalán nem fejlődtem annyit, mint amennyit kellett volna. A játéklehetőséget megkaptam, azzal semmi gond nem volt, de nem tudtam kihozni magamból kellően azokat a korábban engem jellemző készségeket, amelyekről az imént beszéltem. Valahogy beleszürkültem a játékba, ezért is éreztem úgy, hogy a váltás jól jöhet.

- Néha azért Szegeden is elsült a kezed, emlékszem néhány nagy távoli gólra...

- Köszönöm szépen. Nem azt mondom egyébként, hogy rossz volt az elmúlt két évem, csak nem éreztem emelkedő tendenciát a fejlődésemben és nem mindig tudtam tartani azt, hogy egy bizonyos szint alá ne menjen a teljesítményem.



- Ilyen erős csapatban még nem játszottál, mint ahova most igazolsz.

- Ez így van.

- Ha ennek az állításnak elkezdjük boncolgatni a tartalmát, akkor komoly következményekkel kell számolni. Világsztárokkal edzhetsz, játszhatsz együtt, s valószínű például, hogy jóval kevesebb játéklehetőséghez jutsz a meccseken, mint eddig. Ez talán kicsit másfajta mentalitást igényel, a folyamatos megbízható teljesítmény helyett néhány perc alatt kell majd mindent beleadni. Számolsz ezzel?

- Természetesen mindenképpen megváltozik a sportolói életem is, nagyon nagy megtiszteltetés, hogy ilyen csapatba hívtak. Ez is szempont volt a döntésemnél. Nyilván kevesebbet fogok játszani, de nekem az a célom, hogy bekerüljek a felnőtt válogatottba. Ha ezt sikerül elérnem, semmiképpen sem az vár rám, hogy rögtön két-három negyedeket játszhatok. Kicsit számomra azt modellezi majd a Fradinál rám váró helyzet, hogy miként tudok majd kevesebb játékidő alatt jól teljesíteni, megmutatni azt, amire képes vagyok.

- Lehet erre készülni?

- Persze. Nemcsak lehet, hanem kell is. Más játékba kerülök, mint eddig, a feladatom is változik. Zsolt mindig elmondja majd, mit vár tőlem, ha gondom lesz, bátran fordulhatok hozzá, mind a Fradi részéről, mind tőlem teljesen természetes, hogy erre a helyzetre felkészülünk.



- Ez a Fradi egyértelműen az Eurokupa és a bajnoki cím nagy esélyese lesz, bár Zsolt a komoly igazolások után is mindig arra int, hogy a legjobb játékosoknak is össze kell érniük és ehhez időre van szükség. Mennyire számítasz arra, hogy ez egy más világ lesz számodra az eddigiekhez képest?

- Kétségtelen, nem azért megyünk majd a legjobb ellenfelekhez sem, hogy "meglepetéspontot, -pontokat" szerezzünk, hanem mindig elvárás lesz a győzelem. Természetesen eddig sem kikapni utaztunk az idegenbeli meccsekre, de biztosan más a teher akkor, ha nyernünk kell, mint úgy, ha meglepetést jelent a pontszerzésünk. Mivel nem voltam még ilyen helyzetben, számomra ez új élményt jelent majd, de szerintem meg fogom tudni oldani. Vagyunk néhányan fiatalok, - talán még Manó nevében is beszélhetek, aki klubszinten szintén nem játszott eddig ilyen csapatban, - akiket arra sarkall ez a szituáció, hogy átálljunk egy más mentalitásra. Ebben nemcsak a pszichológus segíthet szerintem, hanem maga az az érési folyamat, aminek következtében az új csapat kialakul.

- Most, hogy említed Manót, eszembe jut, hogy azért az egykori társak közül többekkel ismét összekerülsz most. Ez is segít?

- Persze. Manó mellett Jansik Szilárd, Vogel Soma, Pohl Zoli és Német Toni is ide sorolható, ez mindenképpen ad egyfajta biztonságot számomra.

- Nem maradt más kérdésem, mint az, hogy mi a helyzet a válogatottsággal...? Märcz Tamás indulásakor ott voltál a bő keretben... Milyen esélyeket látsz?

- Sajnos nem mondhatom, hogy jelenleg mindenképpen helyem van Märcz Tamás csapatában, mostanában nem nyújtottam olyan teljesítményt, ami erre feljogosítana. A célom azonban az, hogy ha nem is rögtön, de később, akár már a jövő évi barcelonai Európa-bajnokságra számításba vegyen a szövetségi kapitány.

- Sok sikert ehhez, köszönöm a beszélgetést!