FACEBOOK

Csütörtökön kezdődik a budapesti BL F6 - Csak magyar MVP ne legyen!

Csütörtökön kezdődik a budapesti BL F6 - Csak magyar MVP ne legyen!
hozzászólás, 2017.05.24.

Csütörtökön, a vadonatúj Duna Arénában kezdetét veszi az idei év második legrangosabb vízilabda-rendezénye (az első, a július 17. és 29. közötti világbajnokság is a magyar fővárosban lesz). Íme, a program és néhány érdekesség:

A világ legjobb klubcsapatai megkezdik szereplésüket a bajnokok bajnoka címért csütörtökön Budapesten.

Mint ismert, a BL főtábla két csoportjának győztese csak pénteken, az elődöntőben kapcsolódik be a küzdelmekbe.

A teljes mezőny csaknem azonos a tavalyival, a CNA Barceloneta 2016-os helyét az olasz Brescia foglalta el.

Érdekesség, hogy bár nem sorsolás alakította ki a F6 párosítását, több különlegességet is hozott a "természetes kiválasztódás". Mindjárt az első napon megismétlődik a tavalyi döntő az Olympiakosz és a Jug Dubrovnik összecsapása. Mint ismert, egy éve a horvátok nyertek.

Ugyancsak furcsa, hogy a döntőben mindenképpen lesz olyan csapat, amely már nyert BL-t és olyan is, amely még sosem! Ez úgy lehetséges, hogy három-három ilyen csapat van, s ezek egy ágra kerültek.

Csütörtökön csak egy magyar csapat szerepel, az Eger. Ha nyer a Brescia ellen, akkor mindenképpen lesz magyar szereplő a fináléban, hiszen az elődöntőben Eger-Szolnok csata következne. A torna legnagyobb esélyesével, a  Pro Reccóval és a címvédő Jug Dubrovnikkal csak a döntőben találkozhat magyar csapat.

Mivel a torna végén általában (nem mindig, de nagyon gyakran) vesztes csapatból jelölik ki az MVP-t, a legértékesebb játékost, azt kívánjuk, hogy magyar pólós az idén ne érjen el ilyen címet!


Mélységes csalódottságot tükröz Szivós Márton arca 2006-ban, amikor a madarasnorbert.hu (a későbbi vlv.hu) szerkesztőjének megáll egy fotó erejéig a torna legértékesebb játékosának járó trófeával.

Varga Dénes sem repesett az örömtől azt követően, hogy csapata, a Primorje Rijeka Nagyváradon, 2010-ben kikapott a Pro Reccótól a döntőben, hiába lett ő az MVP



BL final six, Budapest, 2017.05.25-27., Duna Aréna

A torna mezőnye:

Brescia (olasz), Jug Dubrovnik (horvát), Olympiakosz (görög), Pro Recco (olasz), Szolnoki Dózsa-Közgép, ZF-Eger

Május 25., csütörtök - negyeddöntők:

19.00 Olympiakosz-Jug Dubrovnik
20.30 ZF-Eger-AN Brescia -  vlv (szöveges élő)

Május 26., péntek - helyosztó, elődöntők

17:30 - a két negyeddöntő vesztese - az 5. helyért
19.00 Olympiakosz-Jug Dubrovnik győztese-Pro Recco
20.30 Eger-AN Brescia győztese-Szolnoki Dózsa-Közgép

Május 27., szombat

15.15 A 3. helyért
16.45 Döntő

A mérkőzéseket az M4 Sport közvetíti, s ahol a közvetítési jogot nem sérti, a meccsek követhetők lesznek a LEN streamjén (többek között Észak-Amerikában - Magyarországon valószínűleg nem).



NE RAJTUK MÚLJON!

A budapesti BL final six játékvezetői (a képek sorrendjében):


Adrian Alexandrescu (román) és F. Xavier Buch (spanyol) Vojin Putnikovics (szerb) és Matan Schwartz (izraeli), Szergej Naumov (orosz) és Borisz Margeta (szlovén)


KUPATÖRTÉNELEM

Különböző neveken (BEK, Euroliga, Bajnokok Ligája) az 1963-64-es szezon óta küzdenek meg Európa legjobb klubcsapatai, változó lebonyolítási rendszerben. Az első versenysorozatot a Partizan Belgrád nyerte, az első magyar sikerig 1973-ig kellett várni, akkor "a nagy OSC" diadalmaskodott.

Az OSC 1978-79-ben is győzött, azóta a Vasas (1979-80 és 1984-85), az Újpest (1993-94) és a Honvéd (2003-4) nyerte meg a tornát.

Klubrangsor a győzelmek száma szerint:

Pro Recco 8,
Partizan Belgrád és Mladost Zágráb 7-7,
Spandau 04 és Jug Dubrovnik 4-4,
Posillipo 3,
Vasas, OSC, Jadran Split 2-2,
POSK Split, Pescara, CSZKA Moskva, Catalunya, MGU Moszkva, Újpest, Barcelona, Olympiakosz, Honvéd, Canottieri Napoli, Becsej, Primorac Kotor, Crvena Zvezda, CNA Barceloneta

Kupagyőztesek országok szerint:

Jugoszlávia 13,
Olaszország 12,
Horvátország 7,
Magyarország 6,
Németország 4,
Spanyolország 3,
Szovjetunió, Szerbia 2-2,
Szerbia és Montenegró, Görögország, Montenegró 1-1


Címkék:
BL final six