FACEBOOK

A jó gyúró sosem unatkozik

A jó gyúró sosem unatkozik
hozzászólás, 2007.03.06.

A gyúró dolga nem csak az, hogy a játékosok fizikai állapotára ügyeljen. Orvos, labdaszedő, sapka felelős és mindig figyel. Tudnia kell, milyen sérülés érte a játékost, miért nyúljon a táskába, mielőtt a sérült kiér a partra.

 

Úgy gondoltuk, hogy egy gyúró feladata kimerül abban, hogy edzések után megmasszírozza a fáradt játékosokat, helyrehozza a begörcsölt és meghúzódott izmokat. Ritkább esetben edzés közben áll le gyúrni az őt magához rendelő játékost.
Meglepő dolgok derültek ki, amikor megkérdeztem Nagy Ferencet, a válogatott gyúróját, hogy ez valóban így van-e.

 

Való igaz, hogy az edzések és meccsek előtt, alatt és után elsődlegesen a játékosok gyúrása a feladata. Figyeli a játékosokat, hogy kinek van rá szüksége.
Azonban, ha nincs lenn Pavlik doktor az edzésen, azért is figyelnie kell a játékot, az edzést, hogy lássa, milyen sérülés történik és még azelőtt szaladhasson a megfelelő gyógymódért mielőtt a játékos kiérne a partra.
“Például, ha látom, hogy belenyúlnak Rajmi szemébe, akkor én már tudom, hogy belenyúltak, a szemével van gond, amikor jön kifelé és rohanok is a táskához valami kenőcsért.”

 

Ő gondoskodik az energiaitalokról és arról, hogy mindig kéznél legyen a játékosoknak. Gondoskodik a labdákról, a gumikötélről és a sapkákról is. Előveszi a konditermi edzések után, amíg a fiúk elkezdenek bemelegíteni a parton és el is pakolja, ha vége az edzésnek.
Az ő dolga, hogy a szponzori logókkal díszített vászon és állvány (ami előtt az interjúkat és nyilatkozatokat adják a csapat tagjai) mindig kéznél és a helyszínen legyen, ezért ha éppen szükség van rá, akkor össze is szereli.

A parton csupán szappant használ a masszírozáshoz, hogy csússzon a keze a páciens bőrén. A masszázs szobában már találhatunk krémeket, fáslit is, de ennél többet ott sem.

Címkék:
Nagy Ferenc