FACEBOOK

Miskolci mérleg

Miskolci mérleg
hozzászólás, 2017.04.08.

Befejezte másfél napos, de nagyon intenzív edzőtáborozását a magyar válogatott keret. A Miskolccal vívott második edzőmeccs után értékelő nyilatkozatokat kértünk a helyszínen.


Az edzéseken készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

- Jól vagy? - kérdezte Mezei Tamás bemelegítés közben e sorok írájától, aki kókadtan ült fényképezőgépével, míg tartott az edzés előtti bemelegítés.

- Jól, köszönöm, csak nagyon álmos vagyok - válaszoltam, mire "Schulcz" csak annyit mondott: "Üdv a klubban!"

Szóval eljött az edzőtáborozás utolsó napja. Mindjárt a pénteki után, amely az első nap volt. Persze, mint tegnap esti tudósításunban jeleztük, inkább a szerdai kupanap, s az ahhoz kapcsolódó sok "járulékos erőfeszítés" (fradistáknál az ünneplés, szolnokiaknál az ünneplés és az Athén-Budapest út viszontagságai) merítette ki az összes érintettet, mint a válogatottbeli munka. Azért a péntek esti kemény kétkapu is megtette a hatását, de ez mintha a miskolciakon látszott volna jobban.

Marcz Tamás a meccset követően elégedetten értékelt, mint mondta, valamennyi eddigi összetartás más jellegű volt, de szavaiból kiderült, hogy mindegyik jól sikerült, azt kapta, amit várt. Látható, hogy most még a nyári keret tagjainak "feltérképezése" van napirenden, de azért már egyszerűbb taktikai elemeket is igyekszik bevésni a fiúk fejébe, idegeibe a szövetségi kapitány. Sőt, immár kísérletezésekre is lehetőség nyílik, így például Erdélyi Balázst az elmúlt másfél napban kipróbálta rossz kéz oldalon a kapitány.

Májusban nem valószínű, hogy sikerül programba illeszteni egy újabb összetartást, így valószínű, hogy legközelebb június elején, már a vb-felkészülésre meghirdetett keret tagjai találkoznak.


A péntek-szombati magyar válogatott:

Lévai Márton, Vogel Soma (kapusok),
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Fülöp Bence, Jansik Dávid, Kovács Gergő,
Mezei Tamás, Salamon Ferenc, Tóth Márton, Török Béla, Zalánki Gergő (mezőnyjátékosok).
(A szintén meghívott Nagy Ádám vállsérülése miatt nem lehet jelen.)


VLV-VIDEÓK:


Märcz Tamás a vlv-nek

- Szervusz, Tomi! Hát, ezen is túl vagy, túl van a csapat. Hogy értékeled három meccs fényében?


- Ez is egy más típusú válogatottkeret-edzés volt, mint az előzőek. Az elmúlt négy keretedzés mindegyike kicsit más műfaj volt. Nagyon hasznosnak értékelem, megköszönöm a BVSC-nek és a Miskolcnak a lehetőséget, hogy ilyen komoly edzőpartnerei voltak a válogatottnak az elmúlt 24 órában. Biztos vagyok abban, hogy számukra is hasznos volt, számunkra egészen biztos.

A keret kialakítása folyik, ez is egy lépcsőfoka volt ennek. Lehetett látni, hogy ez egy szűkebb keret volt, mert olyan játékhelyzetekre voltam kíváncsi itt az elmúlt 24 órában, amelyek korábban nem szerepeltek. Mondok egy példát: megnéztem Erdélyi Balázst rossz kéz oldalon játszani ezen a három kétkapus edzésen. Kiváncsi voltam arra is, hogy a most meghívott játékosok hogy teljesítenek egymás között, ebben a keretben.

Mint mondtam, jó edzőpartner volt a BVSC és a Miskolc is, minőségi kétkapuk voltak, nem "daráltuk be" őket, talán a BVSC a centereik hiánya miatt kicsit gyengébb volt, az előzetesen várthoz képest, azt gondolom, hogy ha komplettek lettek volna, hasonló kétkaput játszunk velük, mint a Miskolc ellen. Azt kaptam, amit szerettem volna: kiélezett küzdelem folyt, nagy motivációval jöttek az ellenfelek, jó ritmusban tudtunk játszani és a center-bekk párharcokat tekintve, amelyek különösen előtérben vannak, kaptam újabb benyomásokat. Nincsenek lezárva a kerettel kapcsolatos kérdések, folyamatosan figyelni fogom a játékosokat. A bajnokság legizgalmasabb szakasza jön, ahol a legjobb teljesítményüket kell nyújtaniuk a játékosoknak, méghozzá a legkiélezettebb helyzetekben. Emiatt majdhogynem azt mondom, hogy ezek a most következő tapasztalatok "nagyobb szorzóval" lesznek figyelembe véve a keret kialakításakor.

- Minek drukkolsz a bajnoki rájátszás során? Nem kinek, hanem minek! Tehát mi az, amit különösen figyelni fogsz és amit szeretnél látni?

- Aminek különösen drukkolok, az az, hogy a játékosok épségben érkezzenek majd május végén-június elején a válogatotthoz, ne az egészségi állapot döntse el a keret összetételét! Azért szurkolok hogy minél több jó meccset lássunk. Annak ellenére, hogy sok mérkőzés lesz, nem gondolom, hogy ki fognak égni a játékosok, hiszen erre van kihegyezve a formájuk. Várom ezeket a mérkőzéseket, mert az nekem is egy különleges lehetőség úgy látni őket, hogy igazán éles helyzetben hogyan reagálnak, hogyan teljesítenek. Mert egy dolog az, amikor akár egy válogatottkeret-edzés van vagy hagyományos bajnoki mérkőzés, aminek nincs tétje és más az, amikor egy-egy momentumon múlik egy klubcsapat sorsa. Úgyhogy izgalmas szakasz jön a bajnoki szezonban, szurkolok mindegyik csapatnak, hogy minél jobban teljesítsen, és ahogy mondtam, maradjanak egészségesek a játékosok. Kívánom, hogy sportszerűen zajoljon le a play off szakasza is, mint ahogy azért a bajnokság legnagyobb része zajlott.

- A májusi versenynaptár nagyon zsúfolt, fáradnak is a játékosok, azért azt is lehet érezni, tud találkozni a válogatott májusban?

- Örülök hogy volt olyan edző, aki a válogatott edzéséhez hangolta a klub játékosait, ezzel segítve egyébként azt is, hogy az érintettek a továbbiakban is jól teljesítsenek a klubjuk mérkőzésein is. Májusban nagyon nehéz lesz már összetartást vezényelni. Nagyon örülnék, ha ez összejönne, de nem tartom reálisnak. A helyzet fogja adni. Ha látom, hogy még megoldható, akkor igen, de azt gondolom, hogy nagyjából el fognak dőlni anélkül is a dolgok és utána már a csapatformálásnak kell megkezdődnie május végén-június elején.

- Köszönöm szépen.



Sike József a vlv-nek

- Szívből gratulálok a házigazdának, mert nagyon kitettetek magatokért, főleg tegnap.  Hogy értékeled ezt a két edzőmeccset?


- Először is: óriási megtiszteltetés volt számunkra, hogy a formálódó magyar válogatott kapitánya ránk gondolt, hogy mi méltó edzőpartnerei lehetünk. Úgy is gondolom, hogy megpróbáltunk dupla erővel segíteni nekik abban, hogy a nyári álmaink, a magyar álmaink valóra váljanak, hiszen ennek a csapatnak a magyarországi világbajnokságon a négy között, a döntőben van a helye. Mindent megpróbáltunk, sportemberek vagyunk. Sok sikert, jó építkezést kívánok Tamásnak a további hónapokra.

- Még azért ennyivel nem úszod meg :-). Érdekel, hogy kellett-e tüzelni a játékosokat vagy elég volt az a tény, hogy a válogatottal játszanak?

- Nem kellett külön tüzelni a játékosokat, ugyanis a magyar válogatott ma a világ palettáján majdnem olyan, mintha futballban Argentína, Brazília, Németország vagy Spanyolország játszana, s ellenük bármilyen edzőmérkőzés megtiszteltetés. Tehát külön nem kellett tüzelni őket. Főleg a külföldijeim (Misics, Milicsics és Bowen - a szerk.) érezték át azt, hogy a magyar válogatott azért jött ide, mert azt gondolta, hogy mi korrekt edzőpartnerei leszünk, olyanok, akik nem durváskodnak, de megpróbálják nehézzé tenni a győzelmüket, s "iparos" játékot játszanak.

- Tegnap nem lepődtél meg egy kicsit, amikor az elején elhúztatok?

- Nem, mert egy formálódó válogatottnál minden előfordulhat. Én egyébként ezért nem engedem az eredmény figyelését az edzőmérkőzésen, sem akkor, ha nálunk sokkal gyengébb az ellenfél, sem akkor, ha sokkal jobb. Az edzőmeccsnek edzőmeccs jellege van, ennek kell kidomborodnia és örültem, hogy Tamás elégedett volt, szerinte is jó volt az edzőmeccs, tehát nem hiába jöttek le Miskolcra, hanem ez jól szolgálta a felkészülésüket.

- Segített nektek ez a két meccs a rájátszás most következő feladatait illetően?

- Nagyon segített, mert egy hét múlva mi a "saját helyünkön" egy kőkemény mérkőzést fogunk játszani a Vasassal, amely ugyanolyan motivált, mint mi vagyunk. Mind a négy csapat ( a középszakasz 5-8. helyezettjei - a szerk.) szeretne nemzetközi kupában indulni (ehhez az 5. helyet kell megszerezi - a szerk.), tehát nekünk különösen jó volt az a felkészülés.

- Köszönöm szépen, gratulálok még egyszer!



Tóth Márton a vlv-nek

- Szervusz, Marci! Mostanában mindig úgy beszélünk, egy sorozat végén, amikor hullafáradt vagy... :-) Értékeld légy szíves ezt a másfél napot, három edzőmeccset!


- Igen, valóban fáradt vagyok, ez a hét elég hosszú volt. Volt benne érzelmi többlet, ugye az Eurokupa-győzelem után, volt benne alvás nélküli éjszaka, szintén az után, és hát, három válogatott mérkőzés, ami - én azt gondolom -, javuló játékot hozott. Itt, az utolsó meccsen már kimondottan jó dolgokat is csináltunk és nagyon hasznosnak értékelem ezt az elmúlt 26 órát.

- Az, hogy jó dolgokat csináltatok és hasznosnak értékeled, mit jelent abból a szempontból, hogy látod-e már a csapatnak a "lényegét"? A fejlődés elért már egy olyan szintet?

- Nem azt mondom, hogy korai, de ezt most még annyira nem lehet látni, azért ez nem egy teljes csapat, keretedzés volt. Viszont azt lehet látni, hogy mindig, amikor többet dolgozunk, akkor egyre jobban és jobban csináljuk azokat a taktikai dolgokat, amiket a szövetségi kapitány kér tőlünk. Úgy gondolom, hogy a tegnap esti mérkőzés hibáit olyan 80 százalékban sikerült kijavítani, azokból a dolgokból már kevesebbet rontottunk el, gondolok itt a zónavédekezésre vagy az emberelőnyökre. Úgyhogy szépen fejlődtünk, szerintem ennek a három edzésnek ez volt az elsődleges szempontja, hogy erre az utolsó kétkapura azért már legyen valami képe a játéknak.

- Marci, gratulálok, még az Eurokupa-győzelemhez is, mert azóta nem beszéltünk, és sok sikert kívánok! Találkozunk legközelebb!

- Köszönöm.



Kovács Gergő a vlv-nek


- Szervusz, Gergő, köszöntelek a vlv kamerája előtt. Véget ért az egynapos, három edzőmérkőzéses összetartás, egy kis értékelést szeretnék tőled is kérni, milyen volt, hogy értékeled?

- Jól éreztem magamat. A BVSC-vel és a Miskolccal játszottunk összesen három mérkőzést. Érződik a csapaton, hogy nem játszunk együtt, négy-öt csapatból van összeszedve a játékosállomány, amely most itt volt az összetartáson. Így viszonylag gyorsan fejlődött a csapat, mérkőzésről mérkőzésre.

- Az ellenfeleket hogy értékeled? Nem volt furcsa, hogy magyar csapatok ellen játszottál a válogatottban?

- Furcsának nem volt furcsa, mert egész évben ezt csináljuk. Élveztem nagyon ezt a közeget, hogy így "összerakva" játszottunk.

- Mi az, amiben fejlődtetek így együtt? Tudsz-e valamit mondani, védekezés, támadás?

- Úgy érzem, a támadás fejlődött leginkább. A védekezésben és a fóroknál sokat kell még előrelépni, de ezt -.a  meccsszituációkat lebontva - gyorsan meg lehet tenni, néhány edzéssel.

- Mi vár rád most, úgy tudom, hogy hétfőn kezdtek.

- Kedden kezdünk, addig pihenőt kaptunk, jön pár edzés, aztán szombaton elődöntő, amit szeretnénk megnyerni, meg is kell nyerni és akkor készülhetünk a döntrőre.

- Köszönöm szépen, találkozunk legközelebb!



Vogel Soma a vlv-nek

- Szervusz Soma! Köszöntelek a VLV kamerája előtt. Először is menjünk egy kicsit vissza időben. mit szóltál, amikor megtudtad, hogy behívnak a keretbe ?

- Éppen hazafelé tartottam, a testvéremmel mentünk kocsival és a telefonomat görgetve láttam, hogy behívtak a válogatottba. Nagyon örültem és meg is lepődtem, hogy már az idén meghívást kapok a válogatott edzésekre. Egyből az jutott az eszembe, hogy élni szeretnék a lehetőséggel és akár a nyári felkészülésen is részt vegyek.

- Gondolom, hogy van a családban kivel konzultálni. Beszélgetettek, mielőtt eljöttél erre a másfél napra? Mondták, hogy hogy viselkedj, mit csinálj, mire figyelj, mire koncentrálj. Kitől kaptál tanácsot?

- Ilyenekről, hogy hogy viselkedjek nem kaptam tanácsokat, de inkább nem is tanácsokat kaptam, hanem ilyen  kis kisebb dolgokat, hogy nyugodtan, nem kell izgulni, csináljam a saját dolgomat, figyeljek a saját dolgaimra. Szóval hatalmas plusz dolgokat nem tudtak mondani.

- Ezeket én mind tanácsoknak gondolnám. :-)

- Jó, igen.

- Hogy ment itt? Mesélj! Sokat védtél, gyakorlatilag felesben védtetek, lehet, hogy te még egy kicsit többet is védtél.

- Az összes meccset felesben védtük egyébként. Van bennem hiányérzet, de azért úgy gondolom, hogy viszonylag jól tudtam teljesíteni. Az első edzéseken ....

- Korosztályos válogatottaknál nagyon sok időt eltöltöttél, sok meccset játszottál. Ahhoz képest ez mennyire volt más? Más volt-e?

- Persze, természetesen más volt, sokkal gyorsabb játékot diktál a felnőtt válogatott, mint a korosztályos válogatott. Illetve az érzés és a közeg is más, ez mégiscsak a felnőtt válogatott! Úgyhogy ez is adott egy plusz erőt, egy plusz motivációt a játékomban. Nagyon örülök hogy itt lehetek.

- Nagyon fiatal vagy, magadban biztos végiggondoltad, hogy körülbelül mik lehetnek az esélyeid, mi az az időpont amire odaérhetsz, hogy a válogatott stabil tagja legyél?

- Úgy gondolom, hogy az idén még nagyon-nagyon kicsi az esélye annak, hogy én a magyarországi világbajnokságon, a budapesti világbajnokságon részt vegyek, de ha ezt az évet jó teljesítménnyel tudnám zárni, illetve jó helyezést érünk el a csapattal, egy kicsivel nagyobb esélyt látnék a jövő évi világversenyre, de talán az még két-három év, hogy én oda kerülhessek.

- Nagyon sok sikert kívánok neked és külön gratulálok a Fradi Eurokupa-győzelméhez.

- Köszönjük szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


vlv-képek




vlv-portrék a két napról