FACEBOOK

Horváth János a Reggeli Startban

Horváth János a Reggeli Startban
hozzászólás, 2017.03.02.

Az ifjúsági válogatott szakvezetője, Horváth János volt a csütörtöki Reggeli Start egyik vendége. Tudósítás és a teljes beszélgetés felvétele:

Horváth János kiemelte, hogy az utánpótlás szakmai irányítóinak kettős feladatnak kell eleget tenniük. Egyrészt fontos a minél jobb eredmény a korosztályos világversenyeken, másrészt játékosokat kell kinevelni a felnőtt válogatott számára. Ez utóbbi magasztos cél azzal jár, hogy a hétköznapi munka irányadó elveit a mindenkori szövetségi kapitány elképzeléseihez kell igazítani.

Mint az ifik válogatottjának irányítója, elmondta, a juniorokat vezető Horkai György szakmai nézetrendszerét, elvárásait ismeri, s amikor Märcz Tamást kinevezték felnőtt szövetségi kapitánynak, leültek és tájékozódott az új kapitány szakmai elvárásairól, taktikai elképzeléseiről, hogy már ezen elvek alapján dolgozzanak nála is a fiatalok.

A vlv által korábban részletesen bemutatott Horváth János 15 éve a KSI edzője, s természetesen a válogatottnál rá váró feladatokat a jövőben is e mellett végzi majd. Csapata, az ifjúsági válogatott idén Európa-bajnokságon vesz részt Máltán, s mivel tavaly ez "alvó korosztály" volt, nem szerepelt világversenyen, egyelőre nem nagyon van kép a riválisokról. Valószínűnek tűnik, hogy a mezőny nagyon kiegyensúlyoott, a szerbeknek itt nincs akkora fölénye, mint a felnőtteknél, s hat-hét csapat egyenlő eséllyel pályázik majd minden tornán a győzelemre. Természetesen a mi válogatottunk is ezek között van, nincs viláverseny, ahova ne az aranyérem megszerzésének céljával mennénk. A magyar vízilabda egyéni stílusa, az improvizatív játék ma is megkülönbözteti a magyar válogatottat a többitől, mindig ott leszünk a világ élvonalában, de nem érdemes összehasonlítani a mindenkori pólósokat a 76-os korosztállyal, olyan valószínűleg nem volt még a vízilabda történtében.

Szombathy Pál rákérdezett az "átfedésekre", mire Horváth János elmondta, a legtehetségesebb játékosokat saját csapatából, a KSI-ből is meghívja az ifjúsági válogatottba, de nekik sokkal nehezebb dolguk lesz.

- Innnetől kezdve tehát ők ne legyenek vidámak - mondta a műsorvezető.

- Eleve ne... - hangzott a válasz.

Várható, hogy az ifik közül ketten-hárman benne lesznek Horkai György világbajnokságra készülő junior keretében is, ami okoz egy kis nehézséget a felkészülésben. A csapat nagy része egyébként már megvan, a balkezesek és az állóbekkek "környezetében" végez még beható vizsgálódást a szövetségi edző.

A műsorvezető a beszélgetés végén megkérdezte, tudna-e beszélgetőpartnere egy nevet mondani, azét, aki a mostani ifik közül először lesz válogatott.

Horváth János megnyugtató válasza ez volt:

- Egyet nem, hármat: Fekete (Gergő - a szerk.), Baksa (Benedek - a szerk.) és Rieszbacher (Márk kapus - a szerk.).

A teljes beszélgetés: