FACEBOOK

Horkai György a Reggeli Startban

Horkai György a Reggeli Startban
hozzászólás, 2017.02.28.

A junior világbajnokságra készülő magyar válogatott szakvezetője volt a keddi Reggeli Start vendége. A beszélgetés apropója a múlt heti budapesti vb-sorsolás volt.

Horkai György szerint Märcz Tamás szövetségi kapitány csapatának esélye van bekerülni a legjobb négy közé a budapesti vb-n.

A sportág általános helyzetét elemezve a stúdióvendég hangsúlyozta: Tudomásul kell venni, hogy a nemzetközi vízilabdában már nem négy csapat van, mint régen. Szerinte ezt nagyon nehezen tudja megemészteni a közvélemény. Pedig ma nyolc-tíz csapat közül bármelyik nyerhet. A szerbek kicsivel jobbak, mint a többiek, most nekik van olyan generációjuk, mint amilyen nekünk volt, amikor verhetetlen volt a magyar válogatott.

A vízilabdát egyre többen játsszák a világon, igaz; magas szinten még mindig kevés helyen, de az a bizonyos nyolc-tíz csapat nagyon erős.

Az utánpótlásképzés terén a szakember szerint mindenféleképpen el kell indulni a minőségi munka, a minőségi nevelés felé. Horkai György úgy tudja, hogy van is egy ilyen terv terv a TAO-pénzekkel kapcsolatban: nagyobb figyelem irányul majd a pénzek elosztásánál a minőségi képzésre.

Most egyébként az az időszak jön, amelyben mindenki megkezdi a fiatalítást. A velünk egy felnőttvb-csoportban lévő olaszok ezen a téren kicsit előnyben vannak, mert lassan beérik az a korosztályuk, amely a fiatalok világversenyein megnyert mindent, amit lehetett, jelenleg közülük már 11-en tagjai a válogatott keretnek.

A budapesti vb-re rátérve Horkai György azt mondta, biztos, hogy nagy előny lesz a hazai pálya, a szakember szerint ezt mindenki akceptálni szokta, egy pici támogatást fogunk kapni, de hozzátette: ez semmit nem jelent, mert a helyzeteket be kell lőni. Hogy a játékvezetők lőjenek gólt, olyan nem lesz, de az várható, hogy legalább nem fognak ellenünk fújni.

A műsorvezető, Szombathy Pál neveket kért az utánpótlásból, olyanokét, akik bekerülhetnek a felnőttvb-csapatba.

Horkai György elmondta, hogy szerinte Manhercz Krisztián bejátszotta magát a csapatba, ma már nehéz őt kihagyni. Ott volt már az olimpián is a különleges lövőkészséggel rendelkező Zalánki Gergő, aki még képes további fejlődésre. Ha nem is idén, de jövőre bekerülhet Nagy Ádám, ott van még Kovács Gergő is, ezek a fiatalok jó eséllyel pályáznak arra, hogy válogatottak legyenek.

Giorgetti-ügy. Horkai György hangsúlyozta, hogy nem ismeri a részleteket, de azt tudja, hogy Giorgetti nagyon jó játékos, most is vezeti az olasz góllövőlistát. Egyelőre nem ismert, hogy mi lesz Varga Dumival, s Horkai György ezzel kapcsolatban azt mondta, ha az ő kezében lenne a csapat irányítása, hamar döntene. Furcsának nevezte, hogy egy magyar sportemberben, egy világklasszis játékosban egyáltalán felvetődik, hogy nem vesz részt egy Magyarországon megrendezendő világbajnokságon.

A felnőtt vb csoportbeosztása mellett Budapesten sorsolták ki a nyári belgrádi korosztályos világbajnokság csoportjait is. Olaszország, Kanada, Egyiptom és Dél-Afrika - ezek a válogatottak lesznek a magyar csapat csoportellenfelei.

Horkai György azt mondta: különösen fontos lenne megszerezni a csoportelsőséget, mert azon túl, hogy akkor rögtön a legjobb nyolc között játszhatnánk a következő mérkőzésünket, könnyebb ágra is kerülnénk. Az alternatíva nagyon nem egyszerű: aki kikap a vélhetően csoportdöntőt jelentő olasz-magyar meccsen és másodikként jut tovább, az a négy közé jutásért a szerbekkel fog játszani - Belgrádban... "Ha nem tudjuk megverni ezt az olasz csapatot, akkor megérdemeljük!" - tette hozzá Horkai György, aki szerint itt van a lehetőség visszavágni az olaszok elleni tavalyi hollandiai junior Eb-n elszenvedett sérelmekért.

Értékelése szerint a junior csapatunk jó, a dobogón ott kellene lennünk, ez reálisan benne van. Ami nehézséget okoz: csak néhány nap választja el egymástól a felnőtt vb-t és a junior világbajnokságot és több csapatban is vannak olyan játékosok, akik mindkét tornán szerepelnek majd - nálunk is várható ilyen, Manhercz Krisztián személyében, akinek néhány nap pihenőt követően, gyakorlatilag edzés nélkül kell majd beilleszkednie a belgrádi csapatba.

A teljes beszélgetés: