FACEBOOK

Hogy is volt az a gól, György Dávid?

Hogy is volt az a gól, György Dávid?
hozzászólás, 2017.02.23.

Élete első felnőtt OB1-es gólját lőtte a szerdai Kaposvár-Szentes bajnokin György Dávid. Jó, süteményt mindenképpen ér a dolog, de miért érdemes külön cikkben megemlékezni róla? Hát azért, mert "Gyurika" a szentesiek kapusa! Megmutatjuk a gólt és György Dávid válaszát kérdésünkre: hogy is volt ez?

A Kaposvár-Szentes meccs harmadik negyedének vége felé, a hazaiak 7:3-as vezetésénél lőtte át hosszú passz helyett a pályát a kapus. A kapospont felvételén jól látható, hogy a lövést megelőzően az oldalról bedobott labdát nem tudta jól elkapni, azt besodorta saját kapujába. Valószínűleg ennek volt köszönhető, ami ezután következett, ugyanis a megúszó játékost már nem volt értelme szöktetni, a kis időveszteség miatt ő túl közel került az ellenfél kapujához.

Íme, a gól a kapospont közvetítése alapján:


A kapus György Dávid gólja a Kaposvár-Szentes bajnokin


GYÖRGY DÁVID a vlv-nek:

- A Kaposvárnak volt egy fölé lövése, én akkor már láttam, hogy lefordul a szélen a holland játékosunk. Az edzőm bedobta a labdát, s én egyből indítani akartam, de kicsit mögém jött, nem értem el, sőt, véletlenül betoltam a saját kapumba. Amikor megfordultam, már elég messze volt a megúszó játékosunk, viszont láttam, hogy a kapus felé húzódik, s kicsit kint van. Gondolkodás nélkül rálőttem és szerencsére jó sikerült, bement.

- De hogy jut ilyen eszébe egy kapusnak?

- Ha jól emlékszem, az utánpótlás-bajnokságokban majdnem minden évben lőttem ilyen gólt, volt, hogy többet is. Idén a Komjádi Kupában is sikerült egyszer. Az ilyen megúszásokkal kapcsolatban a védekező kapusoknak azt tanítják, hogy a megúszó játékos felé ki kell mozdulni, hogy megakadályozzák őt a labdaátvételben vagy a helyezkedéssel eleve reménytelenné tegyék a passzt. Többször van ilyen szituáció egy meccsen, mégis nehéz bevállalni, mert egyrészt gyorsan kell dönteni, a megfelelő pillanat gyorsan elmúlhat, másrészt nem egyszerű végrehajtani egy ilyen 30 méteres, ívelt, mégis erős lövést. A nagy távolság miatt a másik kapusnak még három-négy méterről is van ideje visszatérni és hárítani, ezért is kell a pontosság mellett az erő is.

- Mi történt ott a helyszínen, amikor bement? Volt egy kis megdöbbenés?

- Volt, persze, de aztán, én úgy emlékszem, hogy a kaposvári nézők egy része is megtapsolt, ami jólesett. Az is igaz, hogy abban a szituációban, amiben már voltunk akkor, ez a gól elég csekély vigaszt jelentett...

- Érdemes meghallgatni a kapospont közvetítésének kommentátorát, aki középkezdésnél megjegyzi: "Megmondom őszintén, nem is tudom, mi volt ezzel a szándéka a vendégek kapusának. Ha ennyire jól észrevette, hogy Krémer kinn áll, akkor le a kalappal előtte. De ha mondjuk, méregből dobta el vagy lecsúszott az indítási kísérlet, akkor is jár neki a pacsi"...

- Hát, azért ha ez indítás volt, eléggé lecsúszott... Nem. Azt kellett gyorsan mérlegelnem, hogy elindítom-e a már kicsit messzire lévő embert, vagy megpróbálom kihasználni azt, hogy kimozdul rá a kapus. Mind a kettő rizikós volt, szerencsére az utóbbit választottam.

- Szoktál ilyet gyakorolni edzésen?

- Kifejezetten ezt nem, de a hosszabb, pontos passzokat igen.

- Viszont amit mondtál, hogy régebben is többször lőttél ilyen gólt, az nyilván azt jelenti, hogy kifejezetten figyelsz az ilyen meccshelyzetekre.

- Igen. Hasonló szituációban nekem mindig az az első gondolatom, hogy megnézzem, hol áll a kapus, van-e lehetőség arra, hogy ezt megpróbáljam. Sokszor úgy érzem, meg lehetne próbálni, mégsem merem elvállalni, most minden összejött és hál istennek, sikerült. Ez volt egyébként életem első OB1-es gólja...

- Az edző hogy viszonyul ehhez a dologhoz? Hiszen azért ez elég kockázatos megoldás. Van akkora szabadságod? Tudod, hogy nem fogják levenni a fejed, ha nem sikerül?

- Igen, és azért ehhez kell valamilyen szintű magabiztosság, s az is, hogy ezt méltányolják. Olyan ez, mint amikor egy fiatal felkerül a felnőtt csapatba és elvállalja, ha úgy érzi, hogy ott van előtte a lehetőség.

- Hogy érzed magad Szentesen?

- Jól, szeretem a várost, jó ott lenni. Nyilván a csapat idei szereplése alulmúlja azt, amilyen várakozás volt bennem, amikor ide jöttem, de a körülmények adottak, a fejlődésre megvan a lehetőség, sokat védek, különmunkára is van módom.

- Mit szóltak a játékostársak tegnap este a meccs után? Kell vinned sütit, például?

- Persze... Az első OB1-es gól után kötelező a sütemény. Jó fejek voltak, többen már ott, a gól után, ott a medencében, mások meccs után jöttek oda és gratuláltak.

- A gólkirályi cím azért még messze van...

- Messze, de az irány jó! :-)

- Gratulálok én is és köszönöm a beszélgetést!


VLV-TUDÓSÍTÁS A SZERDAI FORDULÓRÓL, GÓLOKKAL

A BAJNOKI KÖZÉPSZAKASZ TELJES PROGRAMJA