FACEBOOK

Junior válogatott - szép helytállás Nagyváradon

Junior válogatott - szép helytállás Nagyváradon
hozzászólás, 2017.02.14.

Egyre jobban formálódik a nyári korosztályos világbajnokságra készülő magyar junior válogatott. Az elmúlt hetekben nagyon komoly ellenfelekkel közös gyakorlásokon edződtek a fiatalok, s Horkai György szövetségi edző elégedetten nyilatkozott tapasztalatairól a vlv-nek.

HORKAI GYÖRGY a vlv-nek:

- Az elmúlt hét második felében Nagyváradon edzőtáboroztunk, az Eurokupa elődöntőjének visszavágójára készülő nagyváradi felnőtt csapat meghívására. Tulajdonképpen azt a lehetőséget használtuk ki, hogy a felnőtt válogatott budapesti meccsei miatt nem volt bajnoki forduló a hétvégén. Csütörtök este, péntek délelőtt, délután és szombat délelőtt játszottunk velük kétkapus edzőmeccseket bírókkal, órával.

Szoros mérkőzések voltak, volt, nyertünk mi is, nyertek ők is, péntek este nagyon odatették magukat, néggyel kaptunk ki, ez volt a legnagyobb különbség. Volt olyan edzés is, hogy játszottunk egy negyedet, aztán volt tíz perc emberfór-emberhátrány mindkét kapunál, majd megint két negyedet rendesen, utána újra tíz perc fór-hátrány. Szoros meccsek voltak, ami ránk nézve hízelgő. Ráadásul, hiányzott ugye Nagy Ádám és Manhercz Krisztián, sőt, Vogel Soma is, aki Gárdonyi kidőlése miatt nem tudott jönni. Egyébként mielőtt Nagyváradra utaztunk, a Fradi ellen kétkapuztunk, azért azt meg kell állapítani, hogy a Fradi egyértelműen jobb volt, mint mi...



- Ez azért is érdekes, mert ezek szerint két nemzetközi kupaelődöntős csapat ellen szálltatok vízbe rövid időn belül. A Fradi jobb, mint a Nagyvárad?

- Szerintem igen. A Nagyváradnak nagyon jó a gerince, olimpiai bajnok szerb kapusuk van, Pijetlovics, náluk játszik az eltiltásból most visszatérő szerb védő, Radjen, kiváló horvát válogatott centerük van Pavlovics személyében, tehát ez a tengely nagyon jó, de még nincs balkezesük. Jók, kemények, kicsit el is túlozták néha, de ez nem baj, az edződéshez hozzá tartozik.

- ??

- Érezni lehetett, hogy az ellenfél játékosai igyekeznek érvényesíteni az idősebb korból adódó tekintélyt, olykor "rendet tettek" az "ugrabugráló" fiatalok között, még egy-egy fülest is lenyomtak, de le a kalappal a fiúk előtt, mert jól reagáltak, nem alakult ki verekedés - mondjuk, lehet, hogy az egyoldalú is lett volna. Jó barátságban, kézfogással váltunk el és azt mondták, hogy nagyon jó benyomást tett rájuk a csapatunk.



Én is úgy értékelem, hogy jól játszottunk. Centerben szépen küzdött Teleki is Fekete Gergő is, jó volt Szatmári, Vadovics meghatározó játékossá vált, itt is jól szerepelt. Hasznos volt, szép dolgokat csinált a 2000-es születésű Baksa Benedek, ügyesen védett a szombathelyi Kovács Barna, beugróként jól szerepelt Leposa is. Fárasztó, nehéz napok voltak, azért egy komoly felnőtt csapat ellen sorozatban kellett jó teljesítményt nyújtani és úgy értékelem, hogy ez sikerült. A csapatban ugye 97-es születésűek vagy annál fiatalabbak lehetnek és nálunk voltak is, ketten-ketten 99-esek és 2000-esek.

- Hogyan tovább?

- Ma délelőtt a Vasassal játszottunk edzőmeccset, márciusban és áprilisban pedig megpróbálunk "ráragadni" a felnőtt válogatottra úgy, hogy amikor Märcz Tamás rendez összetartást, akkorra szervezünk mi is programot.



Eldőlt közben hivatalosan is, hogy Belgrádban lesz a junior vb - augusztus 5-től 13-ig. Ez azt jelenti, hogy nagy gondban lesznek azok a csapatok, amelyek a budapesti vb-n szereplő nemzeti válogatottjukba is adnak játékost. Minket ez vélhetően Manhercz Krisztián révén érint majd, hiszen Manó, ha tagja lesz a budapesti vb-csapatnak, a torna befejezése után pár napot nyilván pihen és úgy jön majd velünk Belgrádba, hogy egyetlen edzésen nem fog tudni részt venni... Valószínű, hogy a spanyoloknál, a görögöknél, esetleg másoknál is lesz ilyen gond. Hogy ez miért jó így? Nem tudom, hiszen a felnőtt válogatottság kapuján kopogtató fiataloknak ez a legfontosabb tornája idén, s ők jövőre már felnőttek lesznek, ilyen versenyen utoljára vehetnek részt.

- Köszönöm a tájékoztatást!


A nagyváradi edzőtáborozáson részt vett magyar junior válogatott:

Kovács Barna, Leposa Gábor (kapusok),
Ágh György, Baksa Benedek, Csacsovszky Erik, Fekete Gergő, Kókai Tibor, Lukács Ábel, Lukács Dorián, Sélley Domonkos, Sugár Péter, Szatmári Kristóf, Teleki András, Trombitás Tamás,  Vadovics Viktor.


Fotók: Christian Kit Sándor