FACEBOOK

Az OB1-es alapszakasz utolsó fordulója következik

Az OB1-es alapszakasz utolsó fordulója következik
hozzászólás, 2017.02.03.

A két elhalasztott mérkőzést nem számítva szombaton befejeződik a 2016-17-es bajnokság első szakasza. Helyzetkép, a szombati program és a bajnokság további menetrendje.

A bajnoki kiírásnam megfelelően a bajnokság alapszakaszában az A és a B csoporton belül oda-visszavágós alapon mindenki játszott mindenkivel. 

A középszakaszban a két csoport 1-4 és 5-8. helyezettjei kerülnek újabb csoportba, s ismét körmérkőzés következik, de már csak azokkal, akik a másik csoportban voltak az első szakaszban. A korábbi összes pontját mindenki magával hozza.

A rájátszás első szakaszában párok játszanak egymással a végső szakasz minél kedvezőbb pozíciójáért úgy, hogy az egymással szembeni korábbi eredményeket magukkal viszik, s e páros csata hét megszerzett pontig tart, ami legfeljebb három mérkőzést jelent. (Értelemszerűen ettől a szakasztól kezdve nincs döntetlen, a mérkőzések kimenetelét mindenképpen el kell dönteni, ha a rendes játékidőben ez nem sikerül, akkor ötméteresekkel.)

Az élmezőnyben ez praktikusan azt jelenti, hogy a középszakasz élén végzett csapat a negyedik helyezettel küzd meg, a 2. pedig a 3.-kal. A tét a döntőbe jutás. (Ez a fázis nem volt a legutóbbi bajnokságban.) Az 1-4. és a 2-3. párharcok győztese a rájátszás második szakaszában az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcot vív a bajnoki címért (ez tehát legfeljebb öt meccset jelent), a többi páros mérkőzés megnyeréséhez két győzelem elegendő.

A bajnokság első három helyezettje részt vehet a Bajnokok Ligája következő évi küzdelemsorozatában, a 4. helyezett az Eurokupában indulhat. (Amennyiben a kupagyőztes a BL-ben indul, akkor a bajnokság 5. helyezettje lehet Eurokupa-részvevő, erre nagy esély van, hiszen a kupagyőzelmet a Szolnok szerezte meg.)

A bajnokság 16. helyezettje kiesik, a 15. helyezett osztályozót vív a bennmaradásért az OB1/B második helyezettjével.


Mint a fenti ismertetőből is kiderül, óriási jelentősége van annak, hogy mely csapatok zárnak a befejezéséhez közeledő alapszakasz 1-4. helyén, hiszen, ha valaki ennél lejjebb végez, csak az alsóházban folytathatja, a kiesés ellen kell küzdenie, s legjobb esetben is csak a bajnokság 9. helyét érheti el.

Az A csoportban a Szolnok és az OSC már jóval korábban biztosította helyét a felsőházban, a további két felsőházi helyre a Szeged és a Vasas esélyes (éppen egymás ellen van egy elhalasztott meccsük, amelyet csak február 18-én rendeznek meg). Matematikai esélye van a Pécsnek, de hogy ezt realizálni tudja, az imént említett két rivális valamelyikének botlania kell, ráadásul most Szolnokról kellene elhozniuk a három pontot.

A B csoportban viszonylag egyértelmű a helyzet. Az Eger, az FTC és a Miskolc már bejutott a felsőházba, az utolsó továbbjutó helyért a BVSC és a Honvéd van versenyben. Mivel itt nincs elhalasztott mérkőzés, szombaton eldől minden: ha a BVSC otthon legyőzi a Miskolcot, akkor felkerül, ha nem, akkor a Honvéd tatabányai győzelem esetén megelőzi.


e-On OB1, 13. forduló

Február 4., szombat

A csoport

A csoport állása a 13. forduló után:


1. Szolnok 36,
2. OSC 32,
3. Szeged 20,*
4. Vasas 19,
*
5. Pécs 17,*
6. Debrecen 13,
7. Szentes 7,
8. KSI 0 pont*

*A Pécs-KSI mérkőzést február 7-én 19.00 órára, a Vasas-Szeged találkozót február 18-án 18.00 órára halasztották

11.00 KSI-Vasas (Szőnyi út)

16.00 Szolnok-Pécs

17.00 Szeged-Debrecen

19.00 OSC-Szentes


B csoport

A csoport állása a 13. forduló után:

1. Eger 37,
2. FTC 30,
3. Miskolc 24,
4. BVSC 20,

5. Honvéd 19,
6. Kaposvár 9,
7. UVSE 7,
8. Tatabánya 4 pont

12.00 Tatabánya-Honvéd

17.00 BVSC-Miskolc

18.00 Eger-UVSE

18.00 FTC-Kaposvár

Címkék:
OB1