FACEBOOK

Märcz Tamás a Reggeli Startban

Märcz Tamás a Reggeli Startban
hozzászólás, 2017.01.10.

A szövetségi kapitány egyelőre nem szab határidőt az "ingadozók" számára, de azt szeretné, ha csak olyan játékos térne vissza a csapathoz, aki kellően motivált és lelkileg is maga mögött hagyta már a riói kudarcot. Tudósítás a Reggeli Startban lezajlott élő beszélgetésről és a teljes videó:

Märcz Tamás kedden reggel volt a Reggeli Start, Szombathy Pál vendége.

Természetesen a fő témát az új keret szolnoki edzőtáborozása adta. A kapitány elmondta, hogy az edzések nagyon jó hangulatban zajlottak, napról napra többet kért a fiúktól, de olyan is volt, hogy egy-egy meccshelyzet megoldására szándékosan nem adott instrukciót, hogy azt is lássa, miként találják fel magukat a fiúk.

A tapasztalatokat kedvezőnek értékelte a szövetségi kapitány, aki elmondta: látott nemzetközi szintű teljesítményeket, méghozzá nem csak a válogatott korábbi tagjaitól, hanem újoncoktól is.

Ami a hiányzókat illeti, különböző okok miatt hagyták ki többen az első találkozást, volt, akinek egészségügyi gondjai voltak, de azt is figyelembe vette, hogy az egyik klub kérte egy játékos pihentetését.

- A sajtóban megjelent egy-két "labilis álláspont", elsősorban a Varga testvérektől, én remélem, hogy egyértelmű válasz születik részükről valamelyik irányban, mert én is szeretném tudni, hogy számolhatok-e velük vagy nem - mondta Märcz Tamás, aki folyamatosan beszél a hezitáló játékosokkal, s úgy ítéli meg, hogy az olimpiai szereplés, a riói ötödik hely mély nyomokat hagyott bennük.

- Aki érez magában erőt a folytatáshoz, annak le kell zárnia ezt, tulajdonképpen már le is kellett volna zárnia. A budapesti világbajnoksággal egy olyan esemény jön, ami újabb motivációt ad. Ezt is várom, tehát, aki jön, az motiváltan jöjjön, hagyja hátra a korábbi lelki sebeket, mert nem lehet úgy dolgozni, hogy azok még mindig a fejekben vannak.

A kapitány ugyanakkor elismerte: a régi, rutinos játékosok nélkül még nem megy, egyfajta keverék kell velük és a fiatal újoncokkal. Ha valóban szép eredményt akarunk a nyári vb-n, akkor szükség van azoknak a játékosoknak a nagy részére, akik eddig ott voltak a csapatban.

Ami a játékstílust illeti, Märcz Tamás megtartaná Benedek Tibor csapatának jellemzőit, a szoros védekezést, a lefordulásokat, ezek illeszkednek a nemzetközi trendhez. E mellett arra törekszik, hogy bővítse a meccs közben alkalmazható megoldások körét, s hogy a játékosok menet közben képesek legyenek váltani, az adott helyzetnek, az ellenfél játékának megfelelő védekezési vagy támadási formára átállni úgy, hogy azért mindig vissza tudjanak térni egy biztonságos alaphoz.

A teljes beszélgetés: