FACEBOOK

Itt az első Märcz-keret! - vlv-interjú a kapitánnyal

Itt az első Märcz-keret! - vlv-interjú a kapitánnyal
hozzászólás, 2016.12.31.

A január 1-jével munkába álló új szövetségi kapitány 20 játékost hívott meg a január 5-8-i szolnoki edzőtáborozásra. A stáb még alakulóban, két edző lesz, Gerendás György és Németh Zsolt. A Varga testvérekre számít a kapitány.

A 20-as keret:

Decker Attila (Honvéd), Lévai Márton (Debrecen), Nagy Viktor (Szolnok)
- kapusok,
Bedő Krisztián (Eger), Bátori Bence (OSC), Erdélyi Balázs (Eger), Fülöp Bence (Szolnok), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gábor (OSC), Kovács Gergő (Eger), Kovács Péter (BVSC), Manhercz Krisztián (Szeged), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (OSC), Salamon Ferenc OSC), Sedlmayer Tamás (Szeged), Tóth Márton (FTC),  Török Béla (BVSC), Vámos Márton (Szolnok), Zalánki Gergő (OSC) - mezőnyjátékosok.

Edzők: Gerendás György és Németh Zsolt

Csapattorvos: dr. Gábor Antal

Gyúró: Illés Roland



A vlv fotója 2015 nyarán készült a válogatott edzésén


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

-  Szinte minden részletben megállapodtam Kemény Dénessel, a szövetség elnökével. A jogi formába öntés most következik, s a dokumentum aláírása teszi majd véglegessé a szóban megszületett megállapodást.

- A csapat mellett a mai bejelentés szerint két edző dolgozik majd, Gerendás György és Németh Zsolt. Köztük lesz munkamegosztás?

- Van egy-két olyan funkció, amit mindkettőjük végezni fognak, egymás mellett, de más-más külön munkájuk is lesz.

- Hogyan indokolnál, miért Gerendás György és miért Németh Zsolt?

- Gerendás György az előző stábnak is tagja volt és hallva, részben látva a korábbi munka jellegzetességeit, úgy gondolom, hogy ő sok jó dolgot hozott. Nagyon motivált, éles látású szakember, aki ráadásul a Fradiban lévő státusza miatt egy kicsit rugalmasabb, mint bármelyik klubedző, aki szóba jöhetett volna erre a feladatra. És mindemellett nekem hosszú időre visszanyúló személyes kapcsolatom van vele. Gyurinak vannak határozott elképzelései és én örülök, ha ezek nem mindenben azonosak az én elképzeléseimmel, mert így más szempontok is előtérbe kerülnek, de ettől függetlenül a döntés az enyém lesz.

Németh Zsolttal játékosként hosszú ideig együtt játszottunk a BVSC-ben, majd sokáig nem találkoztunk, de amikor a női válogatott mellett újra összekerültünk, nagyon-nagyon pozitív véleményem alakult ki a munkájáról. Ő sok mindenben, taktikailag, a szakmai megoldásokat illetően hasonlóan gondolkodik, mint én, pályaedzőként pedig nagyon jó munkát végez, nyugodtan rá lehet bízni egy sor részfeladatot, azok úgy lesznek elvégezve, ahogy én szeretném, ebben biztos lehetek, tehát szakmailag nagyon megbízom benne.

Ami fontos: a három ember (magamat is beleértve) nagyon jól fog illeszkedni egymáshoz, ehhez megvan a kellő harmónia közöttünk.

- A stáb többi tagja megvan már, ki lesz az erőnléti edző, a pszichológus?

- Ahogy a megválasztásomat követő sajtótájékoztatón is jeleztem, lépésről lépésre haladok és ez igaz a stáb kialakítására is. Egyelőre nem vészesen sürgős az erőnléti edző kiválasztása, hiszen ezek a keretedzések nem a fizikai erő fokozásáról szólnak, szinte mindenki itt kezd majd a karácsonyi pihenő után. A mentális segítségre megvan a kiszemeltem, még folynak egyeztetések. Az biztos, hogy folyamatos felkészülésre van szükség, nem június 1-jén kell érkeznie az első mentális segítségnek. Hamarosan megkezdődik ezen a téren is a munka.

- A keretre térve elsősorban az a kérdés vetődik fel, hogy mi a helyzet Varga Dániellel és Varga Dénessel?

- Beszéltem velük. Abszolút számítok rájuk a jövőben, mindkettőjükre. Daninak folyamatosan zajlik a rehabilitációja a vállsérülése után, ez az az időszak, amikor azzal segíthetjük őt, hogy minél hamarabb százszázalékos állapotba kerüljön, ha nem hívjuk meg. Dumival egy picit elnapoltuk a kérdést, különlegesen feszített volt számára a mostani szezon. Most szüksége van egy hosszabb pihenőre a Szuperkupa után. Én ezt tiszteletben tartottam, nagyon sok teher van rajta, de egyértelmű, hogy meghatározó része kell, legyen a jövő magyar válogatottjának.

- Nagyon leegyszerűsítve: akkor tehát te azzal számolsz, hogy a 2017-es budapesti vb-n már mindketten a csapatban lesznek?

- Azzal számolok, hogy mielőbb ott lesznek mindketten a keretben. A legkiválóbb magyar játékosok közé tartoznak.

- A keretet hogyan jellemzed, vannak abszolút újoncok és olyanok is, akik régen a válogatottban is rendszeresen szerepeltek.

- Ez a három nap alkalmas arra, hogy meg tudjak nézni, "szondázzak" szinte mindenkit, akivel a közeli-távoli jövőben valószínűleg számolok. Kevés igazi klasszikus védő van a mostani keretben, viszont kifejezetten kíváncsi vagyok arra, hogy ki "találja fel magát"  ezen a poszton.

Ahogy mondani szokták: a keret nyitott, azok közül, akik most nem lesznek kipróbálva, több játékost is számon tartok és alkalomadtán meghívom őket is. És természetesen vannak a "régi csapatban" többen, akiknek a neve most nem szerepel a listában, őket különböző okok miatt kell most nélkülöznöm.

- Mi a terv a szolnoki edzőtáborozásra?

- Délelőttönként általában technikai feladatok lesznek az úszás mellett,
péntek és szombat este, valamint vasárnap az egymás közötti játék kerül előtérbe, kétkapus edzések lesznek. Azt várom, hogy egymás között már most versenyezzenek a különböző pozíciókért, mindazt a lehetőséget, ami adódik egy-egy ilyen keretedzésen, igyekezzenek maximálisan a saját javukra fordítani.


- Köszönöm a tájékoztatást!