FACEBOOK

Gergely István a Reggeli Startban

Gergely István a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.12.20.

A szövetségikapitány-választásról folytatott kedd reggeli beszélgetésben a kétszeres olimpiai bajnok elnökségi tag sem megerősíteni, sem cáfolni  nem kívánta, hogy a végső szavazásnál a győztes Märcz Tamás Dabrowski Norberttel csatázott a múlt pénteki elnökségi ülésen. Reggeli Start, tudósítás és videó:

Gergely István megerősítette a vlv által korábban már közölt információt, miszerint az elnökségi tagok nem ismerhették meg sem az első, sem a második körben leadott, jelöltenkénti szavazatok számát.

A kétkörös szavazás első fordulójában senki nem kapott a jelenlévő elnökségi tagok száma felénél több szavazatot, így ketten mentek tovább a második körbe, de hogy a végső győztes Märcz Tamás vetélytársa ki volt, azt nem hozták nyilvánosságra, ebben egyeztek meg a testület tagjai.

Szombathy Pál megkérdezte, igaz-e, hogy Dabrowski Norbert jutott be a második körbe, de Gergely Pista "tartotta a titkot", a műsorvezető információját sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta. A titkolózás indoklásaként elmondta, hogy nem akartak esetleg negatív következményekkel járó "erősorrendet" felállítani és kommunikálni a közvélemény felé, hiszen itt egyetlen dolog számított, hogy ki a győztes, ki veheti át a magyar férfi vízilabda-válogatott irányítását.

A stúdióvendég szavai szerint "egy jó arcot kapott a sportág". Higgadt nyugodt, kiegyensúlyozott, nyilatkozni képes, összeszedett ember a megválasztott kapitány. Érdekesség, hogy egyetlen közös pont van Kemény Dénes, Benedek Tibor és Märcz Tamás között: mindhárman Olaszországból érkeztek.

Gergely István úgy fogalmazott, hogy "szokatlanul jó pályázatok" jöttek be, a dolgozatok átgondoltak voltak, a stratégiai gondolkodás mellett rövid távú, "taktikai" jellegű elképzeléseket is tartalmaztak. A végső döntésben sok minden közrejátszhatott, az edzői tapasztalat, a jelölt habitusa, személyisége is. "A pályázatok alapján szinte bárki nyerhetett volna" - mondta a Benedek-stáb tagjaként is az elnökségben dolgozó Gergely István. A választás megtörtént, az elnökség abszolút kiáll a szövetségi kapitány mögött, mindenben támogatni fogja.

Személy szerint Gergely István - a műsorvezető kérésére - így jellemezte Märcz Tamást:

- Egy olyan edző, aki tapasztalt, akit ismernek, aki ismer mindenkit, aki beszéli a játékosok nyelvét, aki beszéli a sportág nyelvét és akit mindenki szeret és szeretni is fog.

A műsorvezető megkérdezte, hogy milyen kép szűrhető le a pályázatok összességének alapján a jövő irányait illetően.

Gergely István szerint "nagy trükkök" nincsenek, mindenki kiemelte a kapus-bekk-center tengely nagy jelentőségét, azt, hogy ezen a téren mik a tervei, egyöntetű volt a törekvés az utánpótlásképzéssel való szoros kapcsolattartásra, miként a klubedzőkkel is mindenki erős együttműködést ígért. A szakember hozzátette, mindezeket írásban könnyű megfogalmazni, a gyakorlati végrehajtás már jóval nehezebb.

Természetesen kritikus pont volt a pályázatokban a jövő évi budapesti világbajnokság. E téren eltérő volt a megközelítés, olyan is volt, aki szerint rögtön a 2020-as tokiói olimpiára kell megkezdeni a felkészülést, a pályázók többsége azonban a vb-t nagyon fontosnak tartotta és 1+3-as megoldásban gondolkodott, miként a győztes is.

A műsorvezető arról is érdeklődött, hogy a pályázati anyagok ismeretében volt-e lehetőség arra, hogy az elnökségi tagok megosszák egymással véleményüket, s "összebeszéljenek".

Gergely István csodálkozásának hangot adva jelentette ki, hogy a szavazást közvetlenül megelőző percekig nem volt ilyen. Így pedig mindenki saját maga dönthette el, hogy kit tart a legalkalmasabbnak a jelöltek közül.

Elmondta azt is, hogy Kemény Dénes elnök "akivel tudott, mindenkivel beszélt" (sic!) a jelöltek közül, s az ülésen beszámolt ezekről a megbeszélésekről, méghozzá úgy, hogy a tényekre szorítkozott, nem igyekezett a véleményének ismertetésével "irányítani" a szavazást. Kérdéseket is feltehettek az elnöknek a jelenlévők, de Gergely István szerint azért izgalmasabb lett volna, ha mindenkit személyesen meghívnak és 8-10 percben prezentálni tudták volna a jelöltek a pályázatukat.

- Lettek volna olyan elnökségi tagok - köztük én is - akiknek lett volna kérdésük magához a pályázathoz. (...) Én arra lettem volna kíváncsi, hogy azt, amit ők leírtak, hogyan tudják előadni nagyon röviden. Ez a 8-10 perc valóban kevésnek tűnik, de aki ennyi idő alatt nem tudja elmondani a szövetségi kapitányi elképzeléseit, tehát nem határozott, az a parton sem fog tudni fontos, jó dolgokat mondani a csapatnak.

A teljes beszélgetés:


A VLV IRÁSA A SZÖVETSÉGIKAPITÁNY-VÁLASZTÁSRÓL

VLV-INTERJÚ MÄRCZ TAMÁSSAL

MÄRCZ TAMÁS ELSŐ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA