FACEBOOK

Märcz Tamás: nagyon fontos a budapesti vb!

Märcz Tamás: nagyon fontos a budapesti vb!
hozzászólás, 2016.12.15.

A szövetségi kapitányi pályázat győztese 1+3 évben gondolkodik, nem kívánja "feladni" a jövő évi budapesti vb-t az olimpiai csapatépítés miatt. A megválasztott kapitánnyal nem sokkal azután beszéltünk, hogy az MVLSZ elnöke közölte vele győzelmének hírét.

MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Egész nap nyugodt voltam, annak ellenére, hogy tudtam, egy nagyon fajsúlyos döntés lóg a levegőben. Amikor az elnökség ülése már nagyon elhúzódott, kicsit izgatott lettem és nagyon vártam, hogy megszólaljon a telefonom, s azon Kemény Dénes keressen... Meg is szólalt többször is, de ez "beijesztés" volt, "sikertelen kapás", privát ügyekben hívtak.

Aztán megszólalt az  "igazi csörgés", Dénes hívott, tájékoztatott az elnökség döntéséről és gratulált. A következő napokban fogunk egyeztetni a továbbiakról. Talán nem is kell mondanom, nagyon nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy a pályázatom alapján engem kértek fel a szövetségi kapitányi pozíció betöltésére, itt köszönöm meg a rám szavazó elnökségi tagoknak a bizalmat. Különösen azért tartom nagy dolognak ezt a sikert, mert egyre több a "szakmabeli" az elnökségben, már volt csapattársaim is tagjai a testületnek.

- Hogy tervezed, nyilvánosságra hozod a pályázatodat vagy az elemeit osztod majd meg interjúkban?

- Az utóbbira lehet számítani, mert maga a dolgozat inkább az elnökségnek íródott. Egyébként 10 oldalas pályázatot nyújtottam be, amelyben a jelenlegi helyzet elemzéséből kiindulva igyekeztem felvázolni a következő négy évre vonatkozó szakmai terveimet, célirányosan megnevezve az általam fontosnak tartott súlypontokat.

Egyelőre nem írtam bele neveket a személyi feltételekről szóló részbe, csak pozíciókat, a leendő stábtagokat a következő napokban szeretném megnevezni. Néhány egyeztetés még zajlik ez ügyben, bár előzetes egyeztetések már voltak a legfontosabb pozíciókat illetően.

- Anélkül, hogy a pályázatod részleteibe belemennénk, a fő kérdésnek most szinte mindenki azt tartja, hogy a jövő évi vb-re már egy jelentősen megfiatalított csapatot tervezel, ami magával hozhat gyengébb szereplést is, vagy úgy igyekszel nekifogni, hogy lehetőleg nyerjük már meg ezt a hazai világbajnokságot?

- A célokat 1+3 évben határoztam meg. Egyértelmű, hogy kiemelten hangsúlyos a jövő évi budapesti világbajnokság és szeretnék minden olyan játékost mozgósítani, akiről úgy gondolom, hogy szükségünk van rá a cél eléréséhez. Igyekszem meggyőzni őket, hogy igenis játsszanak a válogatottban, mindenképpen szeretném őket behívni a keretbe, amennyiben vállalják ezt a munkát. Természetesen csak erősen motivált játékosokkal szeretnék dolgozni, mert a feladat nagyon nehéz, de azért vállaltam, mert látom a lehetőségét annak, hogy ez egy számunkra sikeres világbajnokság legyen.

Azt gondolom, hogy a vb után lehet bátrabb lépéseket tenni, de a terveim szerint majd csak akkor, részben az addigi tapasztalatok birtokában döntöm el, hogy milyen frissítéseket gondolok szükségesnek. Mindenesetre akkor már mindenképpen fontos szempont lesz, hogy olyan játékosok alkossák a keretet, akik odaérhetnek a 2020-as tokiói olimpiára.



- Ha minden rendben lesz a most kezdődő tárgyalásokon, megszületik a szerződés, akkor mikor hirdeted ki az első keretet és az hány tagú lesz?

- A pályázatomba is beleírtam, hogy már január elejére tervezek több válogatott edzést, azt gondolom, hogy erre meglesz a lehetőség, a klubokat ez talán nem fogja zavarni, de mindenképpen szeretnék egyeztetni a legerősebb négy klub vezetőivel, sőt más edzőkkel is kell, hiszen vannak további csapatokból is kerettagjelöltjeim. Szeretném már ezen a héten megkezdeni ezt a munkát is, szerintem gyorsan körvonalazódni fog, hogy milyen lehetőségek lesznek a klubokkal való tárgyalás után.

Azt gondolom, közös érdek, hogy mielőbb megkezdődjön a válogatottban a munka, június 1-jén már egy "határozottabb" vb-kerettel kellene elkezdeni a közvetlen vb-felkészülést, addig szeretném egy kicsit megszondáztatni a bő keretet. Elég erősek a klubjaink, el tudom képzelni, hogy a válogatott aktuális kerete valamelyik klubcsapattal fog közös edzéseket tartani, amennyiben ebben partnerek lesznek a klubok. A múltban is volt már ilyen és úgy gondolom, hogy ez egy "dupla lehetőség", hiszen nemcsak az én keretemben lévő játékosokat figyelhetem meg, hanem a másik oldalon szereplő potenciális jelölteket is.

- A keret létszáma?

- Egy-egy keretedzésre 18 játékosnál nem fogok több játékost behívni, az elején a meghívottak névsora biztosan változni fog, nem mindig ugyanazokat tervezem meghívni.

- Tomi, sok sikert, hosszú szövetségi kapitányi pályafutást kívánunk!


Négy magyar muskétás (Kásás Tamás, Benedek Tibor, Madaras Norbert és Märcz Tamás), akik együtt játszottak a Pro Recco csapatában. Közülük már a második nyeri el a szövetségi kapitányi posztot...