FACEBOOK

Itt a 13 szövetségikapitány-jelölt!

Itt a 13 szövetségikapitány-jelölt!
hozzászólás, 2016.12.12.

Immár nyilvános mind a 13 szakember neve, a december 9-i határidőig ők nyújtottak be pályázatot a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjának betöltésére. Néhány információval bemutatjuk a jelölteket.

A pályázók (abc-sorrendben) és a vlv által összegyűjtött információk a jelöltekről:

Cseh Sándor

40 éves, 15 éves játékos-pályafutás (itthon: Szolnok, Eger, Ybl) után, fiatalon kezdett edzősködni Szolnokon, a BL-bronzérmes, bajnoki címvédő Szolnoki Dózsa-Közgép vezetőedzője.

Dabrowski Norbert

42 éves, játékosként háromszoros magyar bajnok, a BVSC-nél kezdte edzői pályafutását, jelenleg a kupagyőztes, bajnokesélyes ZF-Eger vezetőedzője. Fiatal edzőként már bajnoki címmel és kupagyőzelemmel is büszkélkedhet. Másodedzőként tagja volt a Benedek Tibor irányításával 2013-ban világbajnokságot nyert magyar válogatott stábjának.

Fodor Rajmund

40 éves, Sydney és Athén olimpiai bajnoka, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, négyszeres magyar bajnok, az elmúlt két és fél évben a Vasas ifjúsági csapatát irányította.

Gyöngyösi András

48 éves, egykori (240-szeres) válogatott játékos, majd az FTC, a Szeged, a Debrecen és a Spandau 04 Berlin vezetőedzője, időlegesen a szombathelyi utánpótlásképzés szakmai irányítója, jelenleg Kolumbiában dolgozik. Négy évvel ezelőtt a három pályázó egyike volt a Kemény Dénes visszavonulásával megüresedő szövetségi kapitányi posztra. Akkor Benedek Tibort választotta az elnökség.

Hatzitheodorou, Theodoros

40 éves, 156-szoros görög válogatott, legjobb eredménye a 2005-ös montreali világbajnokságon elért bronzérem. Tizenkétszeres görög bajnok, pályafutásának legnagyobb részét Görögországban, az Olympiakosznál töltötte, de játszott a Partizan Belgrádban is, amely csapattal szerb bajnoki címet és Euroliga-elsőséget ért el. 2001-ben Európa legjobb játékosává választották. Visszavonulása után edzősködni kezdett, a Chios csapatának irányítását vette át, immár két esztendeje pedig ő "a görög Horkai György", a hellének utánpótlás szövetségi kapitánya.

Milanovics, Igor

50 éves, Belgrádban született, 349 mérkőzésén 540 gólt lőtt a jugoszláv válogatottban. Kétszeres olimpiai bajnok (1984 Los Angeles, 1988 Szöul), kétszeres világbajnok és egy Európa-bajnoki címe is van, tagja a vizes sportok halhatatlanjait tömörítő Hall of Fame-nek. Vízilabdázóként a Partizan Belgráddal kötődött össze a neve, de játszott a horvát Mladostban, a Romában és a spanyol Catalunyában is. Játékosként kétszer (a Mladosttal) szerzett Euroliga-aranyérmet és ezt a trófeát edzőként is elnyerte, amikor csapatával, a Partizan Belgráddal a 2011-es római döntőben legyőzte a Pro Reccót. 2014 nyarán a Pro Recco vezetőedzője lett, e tisztségétől azonban egy évvel később meg kellett válnia, azóta a Galatasaray-t (Vincze Balázs volt csapatát...) irányítja.

Lukács Dénes

43 éves, az egyiptomi Gezira, majd a Szentes korábbi vezetőedzője, volt egyiptomi szövetségi kapitány, s a debreceni utánpótlásképzésben is tevékenykedett, jelenleg az egyiptomi Heliopolis vezetőedzője.

Märcz Tamás

42 éves, Sydney olimpiai bajnoka, világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok. Négyszeres magyar és kétszeres olasz bajnok. Pályafutása jelentős részét olasz élkluboknál töltötte, kettős, magyar és olasz állampolgár, nem sokkal a londoni olimpia előtt még az olasz válogatott centere volt. Játékos-pályafutásának befejezése óta, jelenleg is a BVSC vezetőedzője. 2014-től a kapitányváltásig Merész András másodedzőjeként dolgozott a magyar női válogatott mellett.

Szécsi Zoltán

38 éves, Sydney, Athén és Peking olimpiai bajnoka, világbajnok, hatszoros magyar bajnok (BVSC és Eger), 2004-ben az év magyar vízilabdázója volt, tagja a vizes sportok halhatatlanjait tömörítő Hall of Fame-nek, Budapest és Eger díszpolgára. Még mindig aktív OB1-es kapus, de játékosedzőként már inkább csapatát, a Kaposvárt irányítja a kispadról.

Tóth Gyula

51 éves, egykori OB1-es játékos, 17 éve Kanadában él és az ottani vízilabdasportban tevékenykedik.

Vad Lajos

51 éves, sikeres játékos-pályafutás után (kétszeres magyar bajnok és szintén kétszeres Magyar Kupa-győztes) edzőként 35 évesen vezette bajnoki címre és Szuperkupa-győzelemre a Ferencvárost az 1999-2000-es szezon végén (azóta nem szereztek bajnoki aranyérmet a zöld-fehérek). A korábbiakhoz képest meggyengült játékosállományú Honvéddal 2010-ben nem kis meglepetésre Magyar Kupa-győzelmet ért el.

Vidumanszky László

55 éves, legjobb eredménye játékosként a Mladost Zágrábbal elért Euroliga-elsőség. Egykoron az Eger (Csehszlovákiából igazolt) idegenlégiósa volt, játszott a BVSC-ben is, edzőként a Szentes csapatát irányította.

Vincze Balázs

49 éves, játékosként klubszinten (Újpest, Óbecse, Galatasaray, BVSC, Tatabánya) mindent megnyert, amit meg lehetett nyerni, ötszörös magyar, négyszeres jugoszláv és kétszeres török bajnok, kétszeres BL-győztes. A magyar válogatottban 358 mérkőzésen szerepelt, kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki ezüst- és bronzérmes, Világkupa-győztes. Edzőként a BVSC-ben kezdett, majd a Szegednél érte el első komoly sikereit, három-három kupagyőzelmet és bajnoki bronzérmet. Jelenleg az OSC-t irányítja, ahol a mérlege egy-egy bajnoki ezüst és bronzérem. Bajnokesélyesek közé tartozó csapata a BL final six-be kerülésért is küzd. Az Universiade-válogatott szövetségi kapitányaként kétszer is győzelemre vezette a magyar csapatot. Négy évvel ezelőtt a három pályázó egyike volt a Kemény Dénes visszavonulásával megüresedő szövetségi kapitányi posztra. Akkor Benedek Tibort választotta az elnökség.


A szövetség elnöksége e hét csütörtökön tart ülést, s a tervek szerint ezen az ülésen döntenek az új szövetségi kapitány kilétéről.

Az eredeti tervek szerint mindenki lehetőséget kapott volna arra, hogy rövid ideig tartó személyes prezentációval védje meg pályázatát, a sok jelölt miatt azonban lehet, hogy erre nem kerül sor, ráadásul nem minden pályázó tud jelen lenni személyesen az ülésen.

A szövetség alapszabálya nem rendelkezik arról, hogy a kapitányi pályázatok elbírálása után miként kell kiválasztani a jelöltet. Annyit tudni, hogy az elnökség megbízásából Kemény Dénes elnöknek a csütörtöki elnökségi ülésig valamennyi jelölttel beszélnie kell, s személyes tapasztalatait nyilvánvalóan megosztja majd a testület tagjaival az elnökség zárt ülésén.

Arról magának az elnökségnek kell döntenie, hogy mi lesz a határozathozatal rendje, hány szavazással szűkítik a mezőnyt addig, amíg meglesz a győztes. A szövetség hétfő esti közlése szerint a szavazás titkos lesz.