FACEBOOK

Mi újság? - Horkai György

Mi újság? - Horkai György
hozzászólás, 2016.12.06.

Új korszak előtt áll a magyar vízilabdasport. Kíváncsiak voltunk, miként érinti a változások szele az egykori felnőtt, s jelenlegi utánpótlás szövetségi kapitányt. vlv-interjú.

HORKAI GYÖRGY a vlv-nek:

- Annyi újság van, hogy változtatás előtt állunk, a jövőben különválik a két utánpótlás-korosztály irányítása, én csak a juniorokkal foglalkozom (továbbra is Kis István lesz a segítőm), az ifik, a 2000-es születésűek korosztályát, akiknek jövőre Európa-bajnokságuk lesz, Horváth János veszi át. A részletek kialakítása még ezután várható, s bízom abban, hogy az öt éve elkezdett munka, amelynek során egységes képzési rendszert alakítottunk ki a különböző korosztályú válogatottaknál, tovább folytatódik. Egyidejűleg felkértek, hogy Szívós István helyetteseként töltsem be az utánpótlásigazgató-helyettesi posztot.

Valószínűleg megnövekszik a szabadidőm, ezért elképzelhető, hogy - részben az elnök úr ösztönzésére - klubmunkát is fogok vállalni.

- Edzősködni fogsz?

- Nem. Évek óta hangoztatom, hogy az ideális klubmodellben nagyon fontos szerepe van egy külön szakmai vezetőnek. Ez a szemlélet kezd meghonosodni, amit Benedek Tibor UVSE-s szerepvállalása is mutat, s ilyen munkát szívesen végeznék én is.

- Milyen feladat vár az utánpótlás-csapatainkra jövőre?

- Az ifik Eb-t játszanak, a juniorok vb-t. Az utóbbinál nehéz megfejteni a nemzetközi szövetség gondolkodási logikáját, mert - bár hivatalos információnk még nincs - nem hivatalosan úgy tudni, hogy a vb Belgrádban lesz és augusztus 5-én kezdődik. Ez azért kellemetlen, mert a budapesti felnőtt vb július 30-án ér véget. Mindenki tudja, hogy most új korszak kezdődik a magyar vízilabdában, elképzelhető, hogy a hamarosan megválasztandó új szövetségi kapitány rögtön fiatalításba kezd, de az szinte biztos, hogy a még junior korú Manhercz Krisztián tagja lesz a felnőtt vb-csapatnak. Ha a torna után csak két nap pihenőt kap, úgy utazhat az U20-as vb-re, hogy egyszer sem edzett a társaival... És mondom, ez a helyzet esetleg másokat is érinthet majd.

- Hogy értékeled az idei évet?

- A 98-as válogatott harmadik lett a világbajnokságon, ugye ez az új szabályok szerint megrendezett torna volt. A bronzérem egyértelműen siker, hiszen a csapat tavaly 7. lett a világversenyén. A játékosok közül négyen részt vettek a 97-esek hollandiai világbajnokságán is, itt sokáig emlékezetes körülmények között estünk el az elődöntőbe jutás lehetőségétől az olaszok elleni botrányos meccsen, s végül hetedikek lettünk. Ezt a szereplést nem tartom sikeresnek, jobb eredményt vártam a csapattól. Hozzáteszem: a két korosztályos világverseny közvetlenül követte egymást, így azok, akik mindkettőn szerepeltek, a végére nagyon elfáradtak, ami teljesen érthető.

- Új helyzet van, új szövetségi kapitány jön, a felnőtt csapatból többen bejelentették, hogy válogatott szinten befejezik, vagy szüneteltetnék egy időre a szereplésüket. Hogy látod az utánpótlásból "felfelé áramlás" lehetőségét ebben a helyzetben?

- Fiatalítani kell, az biztos, ugyanakkor mindenki eredményt vár el a jövő évi budapesti világbajnokságon a magyar csapattól. Márpedig a fiatalítás nem úgy működik, hogy na jó, akkor holnap beraklak és attól kezdve te ott játszol. Vannak tehetséges fiatalok, egyre nagyobb számban, de egyáltalán nem biztos, hogy elérik már azt a szintet, amit a válogatottban nyújtani kell. Azért nem elég, ha valaki fiatal és tehetséges, élni is tudni kell a lehetőséggel azon a jóval magasabb szinten, amit a felnőtt válogatott jelent.

- Nevekről kérdezhetlek...?

- Manhercz Krisztián és Zalánki Gergő ott volt az olimpián, Nagy Ádám egyre több bajnokin szerephez jut az OSC-ben, már Tibor is többször meghívta, nagyon valószínű, hogy tagja lesz egy új bő keretnek, s hosszú távon megoldhatja a védekezés feladatait a "nagyoknál" is. Kovács Gergő egyre jobban játszik Egerben, bontogatja a szárnyait, Vogel Soma kapusposzton okozhat sok örömöt a magyar vízilabdának, Kardosnak Gergelynek is megvan a tehetsége ugyanezen a poszton, meglátjuk, mit tud elérni Szolnokon. Sorban jelentkeznek bizonyítási lehetőségért más játékosok is sorban, például Vadovics Viktor, akinek szemmel láthatóan jól jött a környezetváltozás és az, hogy három-három és fél negyedeket játszhat Miskolcon. Sok az ígéretes fiatal, de azért még nagyon sokat kell fejlődniük, ez az igazság.

- Végezetül egy mostanában aktuális kérdés: pályázol-e a szövetségi kapitányi posztra?

- Nem.

- Köszönöm a beszélgetést!