FACEBOOK

Jövőre Budapesten változtathatják meg gyökeresen a vízilabda szabályait

Jövőre Budapesten változtathatják meg gyökeresen a vízilabda szabályait
hozzászólás, 2016.12.02.

Még tesztelik az újításokat, de a jövő nyári budapesti világbajnokság alatt dönt a FINA arról, hogy gyökeresen megváltoztatja-e a vízilabda szabályait. Kisebb pálya és labda jöhet, s hét helyett hat játékos a vízben. A részletetek:

A rövid pályás vb helyszínén, Windsorban csütörtökön hosszú órákon át ülésezett a FINA elsőszámú döntéshozó testülete, a FINA Executive, amely kiválasztotta az egyes sportágakat érintő változtatási javaslatokat – 2017 júliusában, a budapesti világbajnokság idején esedékes kongresszusokon ezekről kell szavazniuk majd a küldötteknek.

A Windsorban történtekről az alábbi közlemény jelent meg:



"A 207 tagország, illetve a technikai bizottságok által beterjesztett indítványok közül az alábbiakat támogatja a FINA vezető testülete:

• az alsó korhatár bevezetése úszásban világbajnokságokon és olimpiai játékokon: a nőknél 14, a férfiaknál 15 évesen szerepelhetnek a felnőttek között az ifjak.

• nyíltvízi úszásban a 18 foknál hűvösebb vízben legyen kötelező a triatlonosok által használt, úgynevezett wetsuit-ban úszni – 18 fokos vagy annál melegebb vízben viszont nem lehet ilyenben rajthoz állni.

• vízilabdában a technikai bizottság még tesztelni kívánja az előterjesztés főbb elemeit egy-egy tornán, az azonban tudható, hogy drasztikus módosítások tűntek fel a horizonton: a férfiak is 25 méteres pályán játszanának, kisebb labdával; hét helyett hat játékos lehet egy csapatból egyszerre a vízben, egy csapat pedig 13 helyett 11 pólósból állna.                        

• a szinkronúszás neve megváltozhat művészi úszásra (Synchronised swimming helyett Artistic Swimming).

Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke az Executive több tagjának bemutatta a budapesti vb alatt megjelenő napilap mutatványszámát, amely nagy tetszést aratott. Hatalmas várakozás előzi meg a rekordidő alatt épült új úszókomplexum átadását, de a legnagyobb figyelmet az óriástoronyugró-verseny lebonyolítása keltette, amely csodálatos környezetben, a Parlamenttel szemben, a Duna-parton zajlik majd. A FINA vezetése örömmel fogadta, hogy megkezdődött a vb-jegyek értékesítése.

A budapesti világbajnokság a fő szám a szombattól hétfőig tartó FINA Convention programjában is, az egyedi installációt csütörtöktől kezdték felállítani a budapesti szervezőcsapat munkatársai.

Szintén Windsorban, magyar idő szerint hétfőn hajnalban fél egykor kezdődik a FINA Év sportolója gála, amelyen az idei év legjobbjait díjazzák – bár a kitüntettek listája a bejelentésig titkos, a magyar esélyek latolgatásánál Gyárfás Tamás sokat sejtetően mosolygott."