FACEBOOK

Hogyan lesz új szövetségi kapitány? - Hírmagyarázat

Hogyan lesz új szövetségi kapitány? - Hírmagyarázat
hozzászólás, 2016.11.17.

Pályázat? Kinevezés? Csak a jövő évi budapesti vb-ig vagy Tokióig? Ma eldőlnek a szövetségikapitány-választás feltételei.

Az MVLSZ elnöksége ma délutáni ülésén határoz arról, hogy milyen módon oldja meg a tisztségéből az év végével távozó Benedek Tibor férfi szövetségi kapitány utódlásának feladatát.

Cikkünkben igyekszünk körbejárni e fontos döntés meghozatalának intézményes hátterét és a jelenlegi helyzetben várható opciókat.

HÍRMAGYARÁZAT

Benedek Tibor ma négy hete jelentette be hivatalosan, hogy december 31-én lejár a szerződése és semmiképpen nem folytatja a szövetségi kapitányi munkát, azt átadja utódjának.

A bejelentés hetének végén a szövetség tisztújító közgyűlést tartott, amely új, 16 tagú elnökséget választott. Ennek azért van jelentősége, mert az MVLSZ alapszabálya szerint a szövetségi kapitányokat (a válogatott keretek szakma vezetőit) az elnökség nevezi ki. A kinevezés időtartama nem lehet hosszabb, mint magáé az elnökségé, vagyis az új szövetségi kapitány legfeljebb 2020 végéig töltheti be tisztségét.

A kiválasztás módjáról az alapszabály nem rendelkezik, tehát arra is van lehetőség, hogy az elnökség felkérjen valakit, aki ennek alapján - tehát pályázat nélkül - elnyeri a megbízást. A magyarországi hagyományok szerint mindazonáltal valószínűsíthető, hogy pályázatot írnak ki a poszt betöltésére. (Pályázat útján lett szövetségi kapitány 1997-ben Kemény Dénes és 2013-ban Benedek Tibor is.) Ez esetben a kiíró meghatározhat konkrét szempontokat, "alkalmassági kritériumokat" (legutóbb, a női szövetségi kapitányi poszt betöltése előtt például szempont volt, hogy olyan  személy nem jöhet szóba, aki a korábbi stáb tagja volt, igaz, éppen ekkor időhiány miatt nem volt pályázat, az elnökség tagjai szavazással választottak a felkért jelöltek közül), illetőleg előírhatja, hogy a benyújtandó pályázatok milyen tartalmi elemeket helyezzenek előtérbe. Értelemszerűen meghatározzák a pályázat benyújtásának határidejét, formai követelményeit.

A pályázati kiírásban az elnökség várhatóan már eleve igyekszik érvényesíteni a ma délutáni ülésen kikristályosodó fő szempontokat, például meghatározhatja, hogy főállású szövetségi kapitányt akar, vagyis a leendő kapitány nem lehet egy időben klubcsapat vezetőedzője és a válogatott irányítója. Dönthet úgy is, hogy ilyen korlátozást nem alkalmaz, ami nyilván szélesítheti a pályázandók körét.

Némileg bonyolítja a döntéshozók helyzetét, hogy jövő nyáron Budapesten vizes világbajnokságot rendeznek. A magyar póló hagyományai alapján a nagyközönség egy hazai világbajnokságon mindenképpen jó szereplést vár el, csakhogy a riói ötödik hely és Benedek Tibor távozása után egészen biztosan új csapatot kell kialakítani, már csak azért is, mert Kis Gábor és Szivós Márton az olimpia után visszavonult a válogatottságtól, Varga Dénes és Varga Dániel pedig a vlv-nek adott külön-külön interjúban jelentette be, hogy gondolkodik a folytatáson, elképzelhető, hogy valamennyi időt kihagyna, s csak utána térne vissza - ha visszatérne egyáltalán.

A speciális helyzet miatt ezért az sem zárható ki (bár e megoldásnak kisebb a valószínűsége), hogy az elnökség a most következő kétéves ciklust két részre  bontja, s az első szakasz jövő nyárig, a budapesti vb végéig tartana. Ez esetben szintén lehetne szó "kinevezésről" és pályázatról egyaránt.

A vlv időről időre kísérletet tesz arra, hogy személyes jelenlét alapján tudósítson a szövetség elnökségének fontosabb üléseiről. Erre elvileg lehetőség volna, mert a testület tanácskozása az alapszabály szerint nyilvános, azonban egyes napirendi pontok ügyében az elnökség - indokolt esetben - egyszerű többséggel dönthet azok zárt ülésen történő megtárgyalásáról.

Korábban egy-egy világverseny magyar szereplésének értékelésénél szerettünk volna ott lenni, akkor azzal indokolták a nyilvánosság korlátozását, hogy a beszámolók egyes elemei nem tartoznak a széles közvéleményre. A mostani elutasítás indoka a "személyiségi jogok védelme". Így a mai fontos elnökségi ülésről az MVLSZ-től a késő délutáni, esti órákban várható közleményre leszünk kénytelenek alapozni a tájékoztatást.

A sportág legnagyobb hazai szaktekintélyeinek eddigi megnyilvánulásaiból arra lehet következtetni, hogy a 2020-as tokiói olimpiára való készülés élvezhet elsőbbséget a mai döntésnél, ami azt jelenti, hogy az új szövetségi kapitány négy évet kap egy ütős csapat kialakításához.

Maga Benedek Tibor a vlv-nek adott terjedelmes interjújában fogalmazta meg tanácsát:

"Bízom abban, hogy felelősségteljes döntést hoz az elnökség és nem helyez megvalósíthatatlan nagy terhet az új kapitány vállára a jövő évi budapesti vb miatt, hiszen akárki is lesz az utódom, hosszú távra kellene csapatot építenie... Megtapasztaltam a barcelonai vb-arany után, hogy mekkora felelősség egy hazai világversenyen szerepelni és bár most talán nem akkora a várakozás a riói szereplés miatt, azért az nagyon fontos, hogy aki jön, kapja meg a bizalmat az elnökségtől, és ne csak erre az egy évre."

Benedek Tibor szavai nemcsak szakemberi tekintélye miatt fontosak, hanem azért is, mert a tisztújító közgyűlésen őt is megválasztották az új elnökség tagjává, vagyis szava lesz, amikor a szempontokról határoz a testület.

Amennyiben viszont az elnökség elfogadja a jövő évi vb bizonyos fokú "beáldozását" egy 2020-as új, erős csapat felépítésének oltárán, annak másfajta következményei is lesznek. Vélhetően nem tartható például az a szerződéses pont, amely húsz éve szerepel a szövetségi kapitányokkal kötött megállapodásban, miszerint ha az adott válogatott nem kerül be világversenyen a legjobb négy közé, a szerződés indoklás nélkül, azonnal felbontható.

Az MVLSZ elnökségének tagjai:

Beck György, Benedek Tibor, Biros Péter, Boros Tamás, Faragó Tamás, Gergely István, Hoffmann Tamás, Kemény Dénes, Kovács István, Magyar József, Molnár Tamás, Nyíri Zoltán, Pázmányi Gábor, Szívós István, Tóth Sándor és Vári Attila.