FACEBOOK

Szécsi Zoltán a Reggeli Startban

Szécsi Zoltán a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.11.10.

Szécsi Zoltán nem pályázik ugyan szövetségi kapitánynak, de a Reggeli Start csütörtöki adásában elmondta, mit kellene csinálnia Benedek Tibor utódjának. Tudósítás és a teljes beszélgetés:

A vizes sportág halhatatlanjai közén nemrégiben beiktatott háromszoros olimpiai bajnok, a Kaposvár vezetőedzője Szombathy Pál műsorvezető kérdésére azt mondta, nem gondolkodik azon, hogy pályázzon Benedek Tibor megüresedett posztjára, annak ellenére, hogy ő is úgy tartja: a magyar szövetségi kapitányi poszt egy edző karrierjének a csúcsa. Megfogalmazta ugyanakkor markáns véleményét arról, hogy mit kellene csinálnia az új szövetségi kapitánynak. Szerinte az a legfontosabb most, hogy nem szabad feláldozni a " totális csapatreformot" a jövő évi budapesti világbajnokság oltárán.

- Ha most a vb-re nekimegyünk egy olyan csapattal, amely valószínűleg köszönő viszonyban sem lenne egy tokiói csapattal, utána két év lenne arra, hogy egy generációváltást követően kiválassza a kapitány a megfelelő játékosokat, s abból egy tökéletes csapatot kovácsoljon. Szerintem a két év erre kevés - mondta Szécsi Zoltán.

Úgy véli, most ki kellene választani 16 és 25 év közötti játékosokból 25-26-ot, lényegében minden posztra két embert és nekimenni egy kőkemény versenynek. Egyénileg feltérképezni mindenkit, azt, hogy kinek miben kell javulnia és elkezdeni a felkészülést, majd a keretet leszűkíteni 16-18-asra és azzal a társasággal nekivágni az utolsó két évnek, amelyből az első már az olimpiai kvalifikáció megszerzéséről szól.

Egy csikócsapattal esetleg lehet jó eredményt elérni jövőre, a budapesti vb-n, de nagy a kockázata a gyengébb szereplésnek és Szécsi Zoltán szerint egy pályázatban ezt nem lehet leírni. Hozzátette. mindenképpen újító szemléletű kapitányra volna szükség, azok a beidegződések, paradigmák, amelyek az elmúlt 40-50 évet jellemezték, ma már nem működnek.

Klubcsapata a Kaposvár jelenleg utolsó előtti a csoportjában, s Szécsi vezetőedzőként azon szomorkodik, hogy játékosait még egyszer sem látta úgy játszani, ahogy szerinte tudnak, november közepét írjuk és még nem volt jó meccsük. Mint mondta, szerettek volna csoportjukban a legjobb négy közé kerülni, vagyis összességében a nyolcba, ennek lehetősége mára gyakorlatilag elúszott.

Megítélése szerint a hitetlenséget kellene megszüntetni, ugyanis jó embereket választott a csapatba és nagyon sok munkát végeztek eddig, abban bízik, hogy egyszer "áttörik a gát" és végre úgy fognak tudni játszani, ahogy tudnak.

Bajnoki alapszakasz-csoportjukat a szakember úgy értékeli, hogy az Eger és a Fradi gólokkal a többi csapat előtt jár, a harmadiktól a nyolcadikig azonban gyakorlatilag bárki el tud kapni bárkit. A módosított cél most az, hogy ha már nem sikerül bejutni a felsőházba, akkor a tavalyi 11. hely után a Kaposvár legyen a legjobb csapat az alsóházban (ez 9. helyet jelent - a szerk.).

A teljes beszélgetés: