FACEBOOK

Nagyobb szigor jön az uszodák lelátóin(?)

Nagyobb szigor jön az uszodák lelátóin(?)
hozzászólás, 2016.11.03.

Furcsa közlemény jelent meg a napokban a szövetség honlapján. Utánajártunk, hogy mi lehet mögötte.


A Versenybíró Bizottság közleménye

Az elharapózó nézőtéri durva hangnem, fenyegetőzés, dobálás, stb. miatt, az ennél súlyosabb következmények megakadályozása érdekében a VB felszólítja a rendező csapatokat, hogy a mérkőzések várható nézőszámával arányos, hatékonyan fellépni képes rendezőségről gondoskodni szíveskedjenek. A VB minden ellenőri, vagy játékvezetői jelzés alapján vizsgálatot fog lefolytatni.


GÁL ANDRÁS, a Versenybíró Bizottság elnöke a vlv-nek:

- A konkrét kiváltó ok egy utánpótlás-mérkőzés és egy OB1-es meccs volt, de nem akartunk senkit pellengérre állítani, ezért nem is nevezem meg az érintetteket. Fontos viszont, hogy a felmerülő jelenségek, például az ilyen ügyek tapasztalatai alapján elejét vegyük annak, hogy a vízilabdameccsek légköre bizonyos alacsonyabb osztályú labdarúgó-mérkőzések lelátói hangulatára kezdjen el hasonlítani.

- Mi történt azon a bizonyos meccsen?

- Az egyik néző minősíthetetlenül viselkedett a játékvezetővel, a zsűrivel. Az ellenőr megállította a játékot és kérte a rendezőket, hogy intézkedjenek, vezessék ki az uszodából az illetőt. A rendezők nem tudtak intézkedni, képtelenek voltak arra, hogy érvényt szerezzenek a kapott utasításnak. Előírás, hogy ilyen esetben meg kell büntetni a rendező csapatot, ez meg is történt. A konkrét határozatot azért nem tettük ki a honlapra, mert ez többször megtörténik, csak a játékvezetők és az ellenőr "lenyelik", nem marad írásos nyomuk. A bírók többnyire azt mondják, hogy ez benne van abban az x forintban, amennyit kapnak azért, hogy a meccset levezetik.

A nézőt egyébként nem akarjuk korlátozni a "szabad véleménynyilvánításban", még a trágárság szintjét sem kívánjuk megítélni, ez nem feladatunk. Amikor azonban a szurkolói viselkedése már a meccs normális menetét befolyásolja, ha emiatt meg kell állítani a játékot, akkor a rendező klubnak intézkednie kell.

Az említett utánpótlásmeccsen az egyik csapat edzője vagy vezetője viselkedett hasonló módon.

- Akkor tehát ez a közlemény az ellenőröknek is szól?

- Részben nekik. Arra biztatjuk őket, hogy bátran merjék továbbítani az információt, ha ilyen történik. Mindenkit meg fog büntetni a Versenybíró Bizottság, aki nem biztosítja, hogy egy mérkőzés normális mederben folyjék le.

Másrészt a klubok figyelmét akartuk felhívni arra, hogy a versenyszabályzat alapján kötelezettségeik vannak. Ha hivatalos mérkőzést rendeznek, akkor ne három 40 kilós kislányt alkalmazzanak rendezőnek, mert van, hogy ez nem ér semmit.

- Megszaporodtak az ilyen esetek, durvább lett a hangnem a lelátókon az utóbbi időben?

- Biztos, hogy egyre gyakoribb az ilyesmi. Olyan időszakban, amikor meccsdömping van, minden héten gyakran kapok több ilyen információt. Itt ez volt, ott az volt. És ahogy a közéletben is, ha valaminek nincs következménye, akkor ugyanazt meg lehet még egyszer csinálni, mert hiszen a múltkor sem történt semmi szankció. És minél többször fordul elő ilyesmi, annál durvábbá válnak az esetek. Pedig már most is elég durvák, és nem csak az OB I-ben, hanem már a serdülők meccsein is.

- ???

- Néha minősíthetetlen, amit a szülők megengednek maguknak, véresen komoly csaták folynak a legkisebbek szintjén is, nem csak a tabella elején, hanem akkor is, ha a 20. helyezett a 21-dikkel játszik. Az ordítozás mellett már dobálózás, dulakodás is előfordul.

- Egy ilyen esetben mi történik, vizsgálat indul és büntetést kap maga a klub?

- Így van. A versenyszabályzat melléklete határozza meg a teendőket. Milyen osztály, milyen korcsoport, milyen súlyos az eset, le kellett-e például fújni miatta a meccset. A beszélgetésünk elején említett két esetben 50 ezer, illetve 75 ezer forint büntetést kaptak a klubok.

- Hány ilyen büntetés van egy szezonban?

- Büntetés nincs különösebben sok a lejátszott meccsek nagy számához képest, körülbelül tíz, pedig minden hétvégén többször előfordul ilyen eset. Nem szeretnénk, ha kocsmai hangulatú labdarúgó-stadionná alakulna a vízilabda-uszodai lelátó. Egy focimeccsen ma már teljesen sztenderd, hogy a tőlünk néhány méterre álló bírónak odakiabálnak, hogy (itt Gál András egy hosszabb mondatot fogalmazott meg, több felszólító módú igealakot alkalmazva, hogy hűen visszaadja a bekiabálások tartalmi lényegét, jellemzőit, a szó szerinti közléstől azonban kénytelenek vagyunk eltekinteni). Ki se néz a bíró ilyennél, mert hát "benne van a pakliban".

A vízilabdában még nem tartunk itt és meg lehet akadályozni, hogy eljussunk erre a szintre. Ilyenkor egyébként megvan az eljárás rendje, először fel kell szólítani a nézőket a hangosbemondón keresztül, hogy moderálják magukat. És ha a rendbontás felszólítás ellenére sem szűnik meg, szólni kell a rendezőnek, hogy intézkedjen, vezesse ki azt, aki miatt áll a játék. Ha ez rendezői hiányosság miatt nem történik meg, akkor jön a büntetés.

Nem lehet az a célunk, hogy a nézőket megneveljük, addig tudunk elmenni, hogy amennyiben a játékvezetők, vagy az ellenőr a rendezők segítségét kérik hasonló esetekben, akkor erre biztosan számíthassanak. Ezért tarjuk fontosnak, hogy ha ilyen eset történik, akkor lépjenek fel ellene, írja be azt az ellenőr a rendezői hiányosságok közé, hogy kivizsgálhassuk.

- Köszönöm a tájékoztatást!