FACEBOOK

Papírjuk van arról, hogy halhatatlanok...

Papírjuk van arról, hogy halhatatlanok...
hozzászólás, 2016.10.30.

Vasárnapra virradó éjszaka az egyesült államokbeli Santa Clarában beiktatták a vizes sportágok halhatatlanjai közé együtt, csapatként azt a hat embert, aki Sydneyben, Athénban és Pekingben is olimpiai aranyérmet nyert a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjaként.

Az International Swimming Hall of Fame ünnepségére - amelyen ott volt Kemény Dénes, a háromszoros aranyérmes férfi válogatott szövetségi kapitánya is, akit 2011-ben már "beiktattak" - az amerikaiaknál megszokott külsőségek között került sor.

A halhatatlanok egy, a dicsőségüket jelképező, a vállukon elhelyezett szalagot, valamint egy kisebb trófeát kaptak.

Sztancsik Tamás gyors videójelentése a helyszínről:



BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- Nagyon nagy boldogság, nagyon büszke vagyok, hogy így hatan egyszerre kerültünk be és annak is külön örülök, hogy mindannyian itt vagyunk, alkalmunk van ezt az eseményt egy kicsit megünnepelni.

Természetesen ennek a sikernek ugyanúgy részese az a 15 ember, aki most nem lehet itt, mert "csak" kétszeres vagy egyszeres olimpiai bajnok. Kívánom nekik, hogy előbb-utóbb ők is bekerüljenek ide, illetve ez alkalommal meg kell emlékeznem a stábok azon tagjairól, akik ennek a három olimpiai ciklusnak a munkájában részt vettek és természetesen Kemény Dénesről, aki immár hat éve halhatatlan.

BIROS PÉTER a vlv-nek:

- Ez az ünnepség nekünk hatunknak szólt, sőt hetünknek, ha Dénest is ide vesszük. Azt hiszem, valójában mi is most döbbenünk rá - én legalábbis - arra, hogy milyen hatalmas dicsőség ez, mekkora nagy tettet hajtottunk végre a három olimpiai aranyérem egymásután történő megszerzésével, de eleve magával a három olimpiai győzelemmel is. Azóta, hogy abbahagytam a játékos-pályafutásomat, kicsit több időm van ezen gondolkodni, tényleg nagy dolognak tűnik! :-) Eddig valahogy olyan természetes volt az én számomra, de most érzem, valóban sikeres korszakunk volt. Köszönöm szépen mindenkinek, aki részt vállalt abban, hogy mi ide eljuthassunk, mert ez nem csak a mi sikerünk, hanem az összes többi játékosé is, akivel annak idején együtt vízilabdáztunk. Fantasztikus élmény volt a beiktatási ünnepség, újabb szép emlék a sportpályafutásom végére.

KÁSÁS TAMÁS a vlv-nek:

- Egy újabb elismerés, ami emlékeztet arra, hogy milyen történelmi sikereket érhettem el ezekkel a nagyszerű fiúkkal. Büszke vagyok arra a 17 évre, amit a magyar válogatottban töltöttem el.

Köszönet annak a rengeteg kiváló játékosnak és edzőnek akik végigkísértek ezen az úton.


KISS GERGELY a vlv-nek:

- Amikor az ember azt hallja, hogy ehhez hasonló elismerésben részesülnek nagy sztárok, nem gondol arra, hogy a saját területén egyszer ő is részese lehet ilyennek. Ugyanakkor azt szoktuk mondani, és ezt nagyon erősen így gondolom: egy-egy díj elnyerése nem lehet egy igazi, tartalmas életet élő sportoló célja. Amikor hallok valakit, hogy azt nyilatkozza, ez mennyire fontos volt neki, akár vízilabdázót, akár focistát, egy kicsit mindig csodálkozom. Nekem az a fontos, hogy ehhez a közösséghez tartozhattam. Minden, ami ezzel járt, szakmailag, emberileg, az együtt megélt szenvedések, edzésen a nevetések, a közösen átélt kudarc és siker, nekem ez a lényeg. Nagy dolog ez az elismerés, még jobb lett volna, ha az eredeti időpontban, nyáron történik meg, mert akkor még egy kis nyaralással is összeköthettük volna, így számomra, a baba születése miatt ez most egy "hosszú hétvégés átruccanás" ide a közeli Kaliforniába...

MOLNÁR TAMÁS a vlv-nek:

- Óriási megtiszteltetés bekerülni egy ilyen körbe, amely nem csak a vízilabdázók világát, hanem az egész vizes társadalmat reprezentálja. Ráadásul a mi három olimpiai bajnoki győzelmünknek összesen 21 játékos volt a részese, s most mi hatan lehettünk itt.

Azt hiszem, ha a névsort, az elődöket megnézzük, azt, hogy kik mellé csatlakozunk, akár az úszás, akár a vízilabda korábbi szereplőire gondolok, ez talán a legnagyobb elismerés, amit kaphattunk, természetesen a medencében elért kiemelkedő sikereken, eredményeken kívül.

SZÉCSI ZOLTÁN a vlv-nek:

- Nagyon nagy megtiszteltetés, nem is tudom, hány kapus van a halhatatlanok sorába eddig beiktatott vízilabdázók között. Azt mindenesetre szinte biztos, hogy háromszoros olimpiai bajnok kapusként én lehetek az egyedüli, ez számomra külön szívmelengető érzés. Az is, hogy a most beikatott hat ember közé tartozhatok. Mondtam is nekik: köszönöm, hogy elhoztatok ide! És természetesen köszönet jár azoknak is, akik nincsenek itt, de mindenben segítettek nekünk.

Az ünnepség olyan volt, mint amilyenre számítottam, tudjuk jól, hogy Amerikában mindig nagyon megadják az ilyennek a módját. Eredetileg egyébként azt terveztük, hogy a feleségemmel közös nyári nyaralással kötjük össze ezt az ünnepélyes eseményt, mivel azonban júliusról mostanra halasztották a beiktatást - így őszi nyaralás lett belőle. Ezúton is szeretném megköszönni klubomnak a Kaposvárnak, hogy "elengedtek", megértve, hogy ez számomra mennyire fontos!

Címlapfotó: Családmanager


Fotó: International Swimming Hall of Fame

Az alábbi képeket Szécsi-Szegedi Vandától kaptuk, köszönjük!