FACEBOOK

Gyöngyösi András a Reggeli Startban

Gyöngyösi András a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.10.25.

Gyöngyösi András benyújtja pályázatát a Benedek Tibor távozásával megüresedő szövetségi kapitányi posztra. A Reggeli Start keddi élő adásában kifejtette elképzeléseit - Kolumbiából, mert jelenleg ott dolgozik. Tudósítás és a beszélgetés teljes videófelvétele.

A szakember a beszélgetés elején tisztázta, azért dolgozik Kolumbiában, mert Magyarországon nem igazán kapott megfelelő munkát. Az FTC, a Szeged, a Debrecen és a Spandau volt vezetőedzője most amatőröket edz, egy, a hazaihoz képest teljesen más mentalitású világban, de mint mondja, a munkának ott is megvan az eredménye.Szíve szerint pedig még mindig Debrecenben dolgozna.

Szombathy Pál kérdésére ("Peches tréner vagy? Mi veled a gond?) azt válaszolta, hogy minden idegszálával a sikerre törekszik, ami sokszor nehéz ott, ahol nem minden körülmény adott, talán neki is türelmesebbnek kellett volna lennie, de "a sikert mindig az adott évben kell elérni, ahhoz pedig egy edzőnek meg kell teremtenie minden körülményt és azért kell küzdenie, hogy a csapata minél sikeresebben szerepeljen. Velem itt voltak konfliktusok, de úgy érzem, mindent a sikerért tettem, nem más ellen. De lehet, hogy peches is vagyok".

Rátérve a válogatottra, Szombathy Pál megkérdezte vendégét, hogy milyen szereplést várt Rióban a magyar csapattól.

A véleményét facebook-oldalán rendszeresen kifejtő szakember emlékeztetett, hogy ő már Rió előtt bírálta azt a "hivatalos" kommunikációt, miszerint a négy közé jutás, az éremszerzés a cél. Ő a csapatai elé mindig a reálisan elérhetőnél is nagyobb célt állított, mert meggyőződése szerint ez húzza felfelé a játékosokat. A magyar pólóben mindig a győzelemért "kell menni", egy olimpia előtt szerinte nem lehet más cél, mint az aranyérem. Még akkor is ezt kellene kommunikálni, ha nem lenne igaz, de a magyar pólóban ráadásul ez mindig igaz is.

Gyöngyösi bírálta a magyar utánpótlásképzésben bevezetett irányváltást, mint mondta, soha nem értett egyet azzal, hogy a délszláv stílus felé menjen el a képzés. Rossz ötletnek tartotta korábban, hogy az utánpótlás-bajnokságban kötelezték a csapatokat arra, hogy a meccs meghatározott szakaszában szoros emberfogásos védekezést alkalmazzanak. Szerinte ez inkább árt mint használ, mert a játéknak ez a fázisa egész másról szól. Mégpedig arról, hogy teljes koncentrációval magára a védekezésre kell koncentrálni, nem arra, hogy labdaszerzés után hogy menjen át minél gyorsabban támadásba az adott csapat játéka. Minden ellenfél és támadás más, tehát ahhoz kell alkalmazkodni, az éppen aktuális helyzetnek megfelelően kell megválasztani a védekezés módját, mert így lesz a leghatékonyabb. Ezért akár egyetlen akción belül is változtatni kell a játékstíluson, amihez óraműszerűen összerakott védekezési módszer szükséges, ami Gyöngyösi szavai szerint minden korábbi csapatánál működött.

Hozzáztette: nagyon megváltozott a sport, minden csapatsportágban a védekezésre helyeződött a hangsúly. Mint fogalmazott, Montenegró ellen tudtuk, hogy az ellenfélnek nincsenek jó centerei, de vannak jó lövői, mégis odaajándékoztunk nekik három-négy gólt, amit szabaddobásból kaptunk. Pedig ha sikerült volna Montenegrót 6-7 gólon tartani, akkor szerinte simán meglett volna a továbbjutás.

A kapusokat illetően a szakember kifejtette régi álláspontját, miszerint ez egy bizalmi poszt, itt nem vezet célra a versenyeztetés. A szezon elején közölné a kiszemeltjével, hogy ő az első számú kapus, s cserét csak akkor alkalmazna, ha kiválasztottja nem dolgozna sportszerűen vagy más komoly probléma volna vele. Azt is hozzátette, hogy szerinte, ha Nagy Viktor Rióban úgy védett volna, mint a 2013-as barcelonai vb-n, akkor megnyertük volna az olimpiát. "Amikor folyamatosan cserélgetünk, az lerontja a kapus teljesítményét, mert elveszi az önbizalmát".

A szövetségi kapitányi posztról Gyöngyösi azt mondta, úgy érzi, hogy ez neki való feladat lenne. Szerinte talán egy 1+3 éves munkáról van szó, mert a magyarországi világbajnokság túl nagy feladat lenne egy nagyon fiatal csapatnak, viszont a budapesti tornán el lehetne búcsúztatni az elmúlt évek nagy bajnokait, a következő három év pedig elegendő lenne egy új csapat felépítésére, természetesen úgy, hogy már közben, folyamatosan a legjobb eredmény elérése lenne a cél a világversenyeken.

A motiváció nagyon fontos a mai sportban, naponta megfelelő lökést kell adni ahhoz a játékosoknak, hogy elérjék a kitűzött célt és Gyöngyösi szerint a magyar vízilabda erre alkalmas.

Végezetül elmondta: gyermekkora óta az az életcélja, hogy olimpiát nyerjen, s biztos abban, hogy ha megkapná a szövetségi kapitányi posztot, akkor ez sikerülne.

Az esélyeket illetően egy érdekes egyezésre hivatkozott. Mint mondta, annak idején Gyarmati Dezső is Caliból lett szövetségi kapitány a 70-es években, majd Kemény Dénes is külföldről, egy négybetűs, C-betűvel kezdődő nevű városból, Comóból pályázott, amikor elnyerte a szövetségi kapitányi posztot...

"Ha ezt nézem, akkor jók az esélyeim, másról meg igazából nem tudok. Ha lesz pályázat, igyekszem a legjobb tudásom szerint megírni, aztán az elnökség majd dönt."

A teljes beszélgetés: