FACEBOOK

Magyarország-Görögország 12:10

Magyarország-Görögország 12:10
hozzászólás, 2016.08.20.

A nagy csalódottság ellenére összeszedték magukat a fiúk és elérték az elveszített negyeddöntő után elérhető maximot, az ötödik helyet. Szerbia az olimpiai bajnok. Nyilatkozatok.

Riói olimpia, férfi vízilabda-torna, döntők

Az 5-6. helyért:

Magyarország-Görögország 12:10 (2:1, 4:4, 3:3, 3:2) - a hivatalos jegyzőkönyv
(pdf)
Rió de Janeiro, Olympic Aquatic Stadium, v.: Koganov (azeri), Peila (egyesült államokbeli)
Magyarország: Nagy V., Erdélyi, Vámos 2, Szivós, Varga Dániel, Varga Dénes 2, Kis G. 3. Cs.: Zalánki 3, Manhercz K., Hosnyánszky 1, Decker Á., Hárai 1. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Görögország: Flegkasz, Milonakisz 2, Funtulisz 1, K. Afrudakisz 2, Delakasz, Murikisz 1, Vlahopulosz 2. Cs.: Derviszisz, Geniduniasz, Pontikeasz, Kolomvosz, Gunasz 2. Szövetségi kapitány: Teodorosz Vlahosz.
Gól - emberelőnyből: 3/7, ill. 7/12 (ebből egy kettős fór)
Gól - ötméteresből: -, ill. -
Kipontozódott: Decker Á., ill. Delakasz

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

Ezzel a magyar válogatott a riói olimpia ötödik helyén végzett.


Göbölyös Gábor, az MTI különtudósítója jelenti:

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 20., szombat (MTI) - Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya természetesen nem boldog az olimpiai ötödik hellyel, ugyanakkor csapata játékával kifejezetten elégedett volt.

"Ha már így alakult, akkor szerettünk volna veretlenül ötödikek lenni. A mai teljesítményünk férfias volt, megküzdöttünk az ötödik helyért, nem vagyunk boldogok, de emelt fővel mehetünk haza" - értékelte a görögök ellen 12-10-re megnyert helyosztót a kapitány az Olimpiai Uszodában.

A szakember hangsúlyozta, játékban kifejezetten jól teljesített az együttes, ugyanakkor azt megjegyezte, hogy egy olyan mérkőzésen, mint a Montenegróval szemben ötméteresekkel elbukott negyeddöntő, nem jól kell játszani, hanem nyerni kell.

"Azért azt gondolom, látszott, hogy a játékunk jó. Az Európa-bajnokság és az olimpiai kvalifikációs torna ezt nagyon megerősítette. Ilyen jó emberelőnyös kihasználásunk sose volt, és az emberhátrányos védekezés is rendben volt. Szerintem aki egy picit is ért ehhez a sportághoz, azt látja, hogy mi vízilabdáztunk. Rengeteg gólt lőttünk, ez igazi magyaros vízilabda volt" - mondta a szövetségi kapitány, aki szerint talán fejben nem voltak elég erősek ahhoz, hogy kiküszöböljék azokat az apró hibákat, amelyek miatt végül nem szólhatott bele az éremcsatározásokba a gárda.

Benedek Tibor a keret két fiatal játékosával, Manhercz Krisztiánnal és Zalánki Gergővel is meg volt elégedve: "Nagyon fontos volt, hogy legyenek friss emberek a csapatban, akik új lendületet hoznak, és voltak is olyan mérkőzések, amikor ezt be is tudták mutatni. Nagyon örülök ennek, hiszen ez egy jövőkép a magyar vízilabdának, bizonyíték arra, hogy érdemes fiatalként dolgozni, be lehet kerülni a válogatottba."


GERGELY ISTVÁN csapatvezető, kapusedző a facebook-oldalán:

"Érdekes érzés ez.

4 döntetlen 4 győzelem 0 vereség (rendes játékidőben) és így 5. hely az olimpián. Büntetőkkel elbukva az elődöntőt. Örülni kellene, hogy győzelemmel zártunk végül, de persze nem megy. Sőt....

Mindenkinek köszönjük a szurkolást, támogatást és bizalmat.

Nagyon pici hiányzott egy nagyon nagy ugráshoz.Nincs magyarázkodás, kifogás, hibáztatás, okoskodás...

Most ennyi volt ebben."


BENEDEK TIBOR az M4-nek:

- Görögországot legyőzve végül az ötödik helyen zárta a rió-i ötkarikás játékokat tehát a magyar válogatott. Itt áll már előttem Benedek Tibor szövetségi kapitány. Hát..., veretlenül, ami a rendes játékidőt illeti. Hogy látja ezt az utolsó két mérkőzést, mennyire volt ez egy becsületbeli ügy?

- Úgy tűnt hogy az, és becsülettel meg is küzdöttünk ezért az ötödik helyért. Egyáltalán nem mindegy ilyenkor, hogy ötödik, vagy hatodik, úgyhogy ennek nagyon örülök és köszönöm a játékosoknak, hogy akartak nyerni, de elsősorban magukért kellett, hogy nyerjenek, hiszen ez az ő olimpiájuk, ez az ő jövőjükről is szól egy kicsit, és nagyon csalódottak vagyunk, mert szerettünk volna jobb eredményt elérni. Ha már így alakult, akkor azt gondolom, hogy emelt fővel megyünk haza, hogy ezt az utolsó két meccset, annak ellenére, hogy ilyen csalódottak voltunk, meg tudtuk nyerni.

- Ez a hetedik olimpiája volt Benedek Tibornak, játékosként és már másodedzőként is ott volt, ez volt a legnehezebb, így szövetségi kapitányként megélni?

- Mindenképpen, mindenképpen ez a legnehezebb, bár azért a harmadik olimpiámon már egy kicsit izgultam, hogy még mindig nem nyertem, de kapitányként ez egy kicsit más érzés. Nagyon sok mindenre kell figyelni, nagyon sok mindenen múlik az a picike kis "egy gól" a végén, és azért egy fantasztikus érzés ezt az egészet megélni a nyáron, akár itt akár még otthon, úgyhogy ez egy nagyon jó dolog marad bennem. Nagyon sajnálom, hogy a végén nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, hiszen az egész ország várta tőlünk ezt a sikert. Még mindig arra emlékeznek, hogy háromszor nyertünk, és hát azért ennek meg kell felelni, és ennek nehéz megfelelni. Bízom benne, hogy ezeknek a játékosoknak, a legtöbbjüknek még lesz lehetőségük arra, hogy az álmukat megvalósítsák. Most négy évet kell érte dolgozni újra.

- Fájdalmas lesz most a döntőt megnézni?

- Ebből a szempontból túl vagyunk már rajta, mert volt már egy bronzmeccs, az is fájdalmas volt, hogy még ott se lehetünk, nekünk ez jutott, de most ebben a pillanatban úgy néz ki, hogy ez a két legjobb csapat, amely játssza a döntőt.

- Köszönöm szépen az értékelés Benedek Tibornak! Gratulálunk!

(Lejegyezte: Kerbi)


VARGA DÉNES az M4-nek:

- Már láttam egy kis mosolyt itt az arcotokon, a mérkőzés végén. Nem  egy tornagyőztes mosolya, becsülettel küzdő csapat mosolya. Jól láttam?

- Igen. Nekünk az volt most itt a legfontosabb, hogy megnyerjük ezt a két meccset. Nemcsak azért, hogy négy iksszel és négy győzelemmel zárjuk a tornát, hanem azért is mert most egy nagyon jó társaság jött össze. Ez a csapat olyan erőket tudott mozgósítani, amikkel szerintem bizonyos csapatoknál jobbak voltunk, de sajnos egy meccsen múlik, úgyhogy nem sikerült elődöntőznünk és döntőznünk, szóval az ő becsületükért is küzdöttünk.

- Mennyire bosszantó, hogy tényleg egy meccsen múlt? Nem kaptunk ki egyébként a rendes játékidőben. Nem tudom, hogy ezt végigpörgetted-e már, ezen az olimpián és mégis csak ötödikek lettünk.

- Azért mondtam, hogy négy x és négy győzelem. Igen, ez fájó, ez a rendszer hibája szerintem, de végül is teljesen mindegy. Én azt mondom, hogy akkor kell nyerni, amikor a legfontosabb, tehát sajnálom azt a meccset, ami elment. Az aznapot rászántuk tulajdonképpen, hogy túllépjünk rajta és fel tudtunk állni, mondjuk egy brazillal játszottunk először, ami könnyebb ellenfél, de ide azért már kellett az a fajta játéktudás, ami a különbséget megmutatja a két csapat között.

- Te már sajnos tapasztaltad ezt, amikor elbuktunk negyeddöntőt négy évvel ezelőtt. Mennyiben volt más és fájdalmas neked most csapatkapitányként megélni úgy az egész tornát összességében?

- Én az utolsó pillanatig szentül hittem, hogy megnyerjük azt a  meccset. Hiába nagyon későn szálltunk bele. Azt mondtam az utolsó negyed előtt, hogy ha ötméteresekkel is, de megnyerjük és nagyon valószínűtlen volt az a pillanat, amikor lefújták, az pörgött le előttem, hogy mennyi mindenről lemondunk azért, hogy fel tudjunk készülni egy-egy ilyen eseményre és ez az álom tulajdonképpen szertefoszlott. De azóta is azt gondolom, hogy megtettük azokat a lépéseket, amik képessé tesznek minket egy olyan helyzetben helytállni, ami most fog következni (ezzel a döntőre utalt, amelynek bemutatása a háttérben éppen zajlott az interjú közben - a szerk.). Csak hát előtte bukdácsoltunk.

- Mi van ebben a csapatban szerinted?

- Szerintem az egy dolog, hogy fizikailag meg taktikailag az egész nyáron felkészültünk, de képesek voltunk úgy megnyílni egymás előtt, ahogy tizenhárom ember, az edzőt beleveszem Tibort is, egyszerre nagyon nehezen tud. Szerintem ez ritkán jön létre. Nagyon jó barátokká váltunk és biztos, hogy mindenki szívesen fog vissza emlékezni erre a csapatra.

- Köszönöm szépen az értékelést Varga Dénesnek, jó pihenést kívánok.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


ZALÁNKI GERGŐ az M4-nek:

- Zalánki Gergő három góllal zárta ezt a tornát. Gyógyír volt az utolsó két mérkőzés és akár a te utolsó mérkőzésbeli szereplésed egy picikét arra a negyeddöntőre?

- Igen, a lelkemnek mindenképpen megnyugvást adott az is, hogy nyertünk, illetve, hogy jól sikerült, ugyanis, volt egy ilyen cél, hogy sok gólt kellene lőnöm és ez csak most jött  össze, jobb lett volna, hogyha a negyeddöntőben vagy esetleg egy másik meccsen jön össze, de azért most ez kicsit megnyugtatott.

- Újoncként vagy itt az olimpián, mint többen a csapatból. Ilyesmire számítottatok, lehetett ezt előre tudni, hogy milyen lesz egy ötkarikás játékok?

- Igen. Sokat meséltek a többiek. Úgyhogy igen, erre számítottam és nagyon nagy élmény.

- Talán a negyeddöntőben nem arra ami lett végül belőle...

- Igen, természetesen az jobb lett volna, de azt beszéltük, hogy így veretlenek voltunk és pozitívan akartunk kijönni ebből az egészből, úgyhogy ezt tűztük ki, hogy akkor maradjunk veretlenek.

- Milyen ennek a csapatnak a tagja lenni? Te azért a fiatalabb generációt képviseled.

- Nagyon jó csapat, nagyon szeretjük egymást, egy család vagyunk, úgyhogy azért is fontos volt egy harmadik szempontból a meccs, mert van egy-két játékos aki már nem lesz itt, úgyhogy értük is harcoltunk.

- Köszönöm szépen az értékelést, jó pihenést kívánok.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


DECKER ATTILA az [origo]-nak:

"Az a legfájóbb, hogy veretlenül lettünk ötödikek. Pedig egyébként óriási fegyvertény lenne, hogy lehoztunk egy tornát vereség nélkül. Külön szomorú, ha arra gondolok, hogy lehet, több játékosnak ez volt az utolsó olimpiája. Nem nagyon volt nálunk jobb a mezőnyben,  de tudjuk, hol rontottuk el – ott volt, például, a Montenegró elleni meccs első két negyede. Ma felszabadultan játszottunk, de azt nem lehet mondani, hogy ne lett volna tét, erkölcsileg is fontos volt nekünk a győzelem, és szebb így búcsúzni egy világeseménytől" – mondta Decker Attila.

A kapus képesnek érezte ezt a társaságot arra, hogy megnyerje az olimpiát, és abban bízik, hogy négy év múlva ezt tudják majd bizonyítani.

"Hiszek abban, hogy jó úton járunk, és az eredmények is ezt mutatják. A csapatsportok közül egyedül a vízilabda képviselte az országot az olimpián, a nők negyedikek, mi ötödikek lettünk, ez azért nem tragédia".



Fotó: Illyés Tibor/MTI


A nap további eredményei:

Brazília-Spanyolország 8:9 (1:3, 2:1, 1:2, 4:3) (a 7-8. helyért) - a hivatalos jegyzőkönyv (pdf)
G.: Oneto Gomes, da Costae Silva, Guimaraes 2-2, Delgado, Rocha, ill. Minguell, Szirányi, Tahull 2-2, Munarriz, Molina, Espanol

Montenegró-Olaszország 10:12 (1:2, 3:3, 3:4, 3:3) (a 3-4. helyért) - a hivatalos jegyzőkönyv (pdf)
G.: M. Janovics 3, Darko Brguljan, Ivovics 2-2, Radovics, Misics, Klikovac, ill. C. Presciutti 4, Gallo 3, N. Presciutti 2, Foglioli, Nora, Aicardi

Döntő:

Horvátország-Szerbia 7:11 (2:3, 1:3, 2:3, 2:2) - a hivatalos jegyzőkönyv
(pdf)
Rió de Janeiro, Olympic Aquatic Stadium, v.: Sztavridisz (görög), Molnár Péter
Szerbia: Bijac, Loncsar, Jokvics, Buslje, S. Sukno 3, Setka 1, X. Garcia 2. Cs.: Burics 1, Petkovics, Bukics, Macan, Krapics, Pavics (kapus). Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
Szerbia: B. Mitrovics, Gocics 1, Rangyelovics, D. Pijetlovics 2, F. Filipovics 2, Prlainovocs, S. Mitrovics 1. Cs.: Mandics 4, Milos Csuk, Nikics 1, Alekszics, Jaksics. Szövetségi kapitány: Dejan Szavics
Gól - emberelőnyből: 2/12, ill. 2/6
Gól - ötméteresből: -, ill. -

Dejan Szavics szerb szövetségi kapitány új ünneplési stílust teremtett: nem ugrott be a medencébe!

A riói olimpia végeredménye:

1. Szerbia

2. Horvátország
3. Olaszország
4. Montenegró
5. Magyarország
6. Görögország
7.Spanyolország
8. Brazília
9. Ausztrália
10. USA
11. Franciaország
12. Japán

A TORNA ÖSSZES EREDMÉNYE JEGYZŐKÖNYVEKKEL


A torna legjobb játékosa: Filip Filipovics (fotó: Nenad Negovanovics)