FACEBOOK

Magyarország-Montenegró 11:13 - ötméteresekkel

Magyarország-Montenegró 11:13 - ötméteresekkel
hozzászólás, 2016.08.16.

Drámai csatában, ötméteresekkel buktuk a negyeddöntőt és az 5-8. helyért folytatjuk Rióban. Csütörtökön 16 órakor a brazilokkal helyosztózunk.

Riói olimpia, férfi vízilabda-torna, 5. nap

Negyeddöntő

Magyarország (A csoport első helyezettje)-Montenegró (B csoport negyedik helyezettje) 11:13 (1:2, 2:3, 3:3, 3:1 - 2:4 ) ötméteresekkel - a hivatalos jegyzőkönyv (pdf) (31)
Rió de Janeiro, Olympic Aquatic Stadium, v.: Koganov (azeri), Peila (egyesült államokbeli)
Magyarország: Nagy V., Erdélyi 3, Vámos 3, Szivós, Varga Dániel 1, Varga Dénes 3, Kis G. Cs.: Zalánki, Manhercz K. 1, Hosnyánszky, Decker Á., Hárai, Decker Á., Decker A. (kapus). Szövetségi kapitány: Benedek Tibor.
Montenegró: Scsepanovics, Drasko Brguljan 2, Paskovics 2, Radovics 2, M. Janovics 1, Cuckovics, Ivovics 4. Cs.: Petrovics, Darko Brguljan 1, Misics, Klikovac 1, Jokics. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
Gól - emberelőnyből: 4/9, ill. 2/8
Gól - ötméteresből (a rendes játékődőben): -, ill. -
A továbbjutást eldöntő ötmétereseknél: Varga Dénes és Varga Dániel betalált, Vámos és Hosnyánszky lövését védte Scsepanovics, ill. Ivovics, Radovics, Darko Brguljan és Paskovics betalált, M. Janovics mellé lőtt.

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

VLADIMIR GOJKOVICS szövetségi kapitány a FINA sajtószolgálatának:


- Azt hiszem, megérdemeltük ezt a győzelmet, mi voltunk a jobbak a rendes játékidőben. Tényleg jól játszottunk, a mérkőzés nagy részében két-három góllal vezettünk. Magyarország egy erős válogatott, nagyszerű csapat, ezt meg is mutatták, de a mi kapusunk ismét jobb volt.

BENEDEK TIBOR a FINA sajtószolgálatának:

- Nem mondhatom azt, hogy az ötméterespárbaj kizárólag szerencse kérdése. Nagyon erősen kell koncentrálni, érmekről is dönthetnek ötméteresek. Ki kellett volna használni a pszichikai előnyünket, hiszen mi mentttek döntetlenre a végén a meccset, azonban az első védés tönkrezúzta ezt az előnyünket. Rosszul játszottunk a mérkőzés első szakaszában, nagy kár ezért, most itt állunk az összetört álmainkkal. Valahogy fel kell állnunk, mert ugyanolyan nehéz ellenfelek következnek a hátralévő két meccsünkön, mint ha éremért játszanánk. Volt részem 4. és 6. helyben is, tudom, milyen ez, azon leszek, hogy visszahozzam a játékosokat a "rendes kerékvágásba".

Nem foglalkozom a csoportkör utolsó fordulójának furcsa eredményeivel, nem hasonlítom össze a mi utunkat másokével. Nem számolgattunk, mentünk előre, ha aranyérmet akarsz, mindig le kell győznöd a soron következő ellenfelet. A többi a döntéshozók dolga. Mindenesetre 2008-ig a coportelsőség közvetlenül elődöntőt jelentett és ezért senki nem taktikázott, hanem igyekezett a legjobbját nyújtani.


BENEDEK TIBOR az M4-nek:

- A szövetségi kapitány áll már itt mellettem. A fiúknak is nehéz volt mit mondani, nem tudom, hogy a szövetségi kapitánynak mennyivel könnyebb. Lehet nézni itt a statisztikát, a gólokat, emberelőnyt, nem tudom mit, de ez a csapat ez fölállt egyszer a padlóról, és aztán, ha már ezt a szerencsefaktort emlegettük eddig is az olimpián, az talán nem volt mellettünk, hiszen az ötméteresek már csak erről szólnak.

- Szerintem nem. Szerintem nem csak szerencse. Felkészültség, koncentráció fejben, az ötméteresek ugyanúgy a része ennek a játéknak, hiszen a negyeddöntő, az elődöntő és a döntő is eldőlhet ötméteresekkel. Úgyhogy én nem tartom ezt szerencsének. Valamiért gyengébbek voltunk. Nekünk lélektani fölénybe kellett volna kerülnünk azzal, hogy visszajöttünk egy ilyen mérkőzésen úgy, hogy az elején kifejezetten rosszul játszottunk az első negyedben, és aztán ez kellett volna annyi erőt adjon, hogy az ötmétereseket megnyerjük. Úgyhogy nagyon sajnálom, hogy így alakult, nagyon sok álom veszett így a semmibe.

- Az mennyire nyomta rá a bélyegét – akár az ötméterespárharcra -, hogy nekünk nagyot kellett küzdenünk, hogy visszajöjjünk, hiszen elég komoly hátrányban voltunk Montenegróval szemben.

- Lehet itt bármit, azt az egy ötméterest be kell lőni, ki kell védeni, és ebből van öt. Az, hogy előtte mi történik, onnantól kezdve már nincs jelentősége.

- Készültek egyébként a büntetőkre?

- Persze, mindig készülünk a büntetőkre, csak sose jönnek. Most jött, amikor a legfontosabb volt. Hát, nem úgy alakult, ahogy szerettük volna.

- Egy álom most szertefoszlott. Mennyire lesz most nehéz így ez az utolsó két mérkőzés?

- Borzalmas nehéz lesz, hisz ugyanolyan jó csapatokkal kell játszani az ötödik helyért, mint az elsőért. Ráadásul lehet, hogy még lesznek meglepetések is, lehet, hogy a nehezebb csapatok kerülnek az 5-8-ig helyezésért folyó folytatásba, úgyhogy össze kell, hogy szedjük magunkat. Ez az olimpia, erről szól, nem csak első hely, meg érem van. Nekem volt már részem hatodik helyben is, ötödik helyben is, negyedik helyben is, úgyhogy..., csináljuk a dolgunkat, és össze fogjuk magunkat szedni a következő mérkőzésre.

- A kapitány úrnak is össze kell szednie magát?

- Hát egész biztos!

(Lejegyezte: Kerbi)


SZIVÓS MÁRTON az M4-nek:

- Okosat kéne kérdezni, elvileg ezért vagyok itt, de bevallom őszintén, hogy én is még a hatása alatt vagyok a történteknek. Felkapaszkodtunk, mindent megtettünk aztán ezt az orosz rulettet most elveszítettük. Mit lehet ilyenkor mondani?

- Most okosat kéne mondanom, de nehéz. Büszke vagyok erre a csapatra. Óriási mérkőzést játszottunk. Az elején elmentek, de megmutattuk, hogy van tartás bennünk. Visszajöttünk és azt gondolom, lehetett érezni, hogy ott vagyunk a nyakukon. Sikerült a végén kiegyenlítenünk és az orosz rulettben meg ők nyertek.

- Meglepő volt amit az elején nyújtottak? És mivel tudtunk aztán váltani, hiszen hál' istennek, akkor tényleg nagyot változott a játékunk és ők pedig elég meddőek voltak a támadásokban is.

- Nagy iramot diktáltunk az elejétől fogva, sokat lőttünk, viszont pontatlanul, ez változott meg  a második részére a meccsnek. Pontosabban kezdtünk el lőni és a védekezésben is jobban kezdtünk figyelni egy- két játékosukra, emiatt tudtunk feljönni, agresszívebbek is lettünk. Ez eredményezte, hogy a végén kiegyenlítettünk.

- Azért azt is tudtuk, hogy csoportelsőként Montenegrót kapni a negyeddöntőben..., hát, finoman fogalmazva: ez se volt egy könnyű dolog. Nem akarom erre fogni, mert mindenkit le kell győzni, ha az ember elakarja érni a céljait, nem volt velünk a szerencse sem talán.

- Ez nem szerencse kérdése, mi nem számolgatunk, nem nézzük, hogy kivel játsszunk vagy kivel kellett volna játszani. Mindig a következő ellenfélre koncentrálunk, nem a mi stílusunk. Montenegrót sodorta elénk a sors, sajnos nem sikerült túlmenni rajtuk. Egy álomnak vége, de van még mérkőzésünk és szeretnénk becsülettel helytállni ezeken is.

- Milyen álmod van még Marci, Neked személy szerint?

- Nagyon szeretném megszerezni az ötödik helyet.

- Köszönöm szépen az értékelést. Jó pihenést kívánok.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


KIS GÁBOR az M4-nek:

- Mi már azt hittük, bevallom őszintén, hogy olyan lesz a forgatókönyv, mint a hölgyeknél volt tegnap, de sajnos nem. Az ötmétereseknél persze abszolút benne van az, hogy  az ember legalább annyira kikaphat, mint nyerhet, hiszen ez az idegek harca.  Mit lehet mondani egy ilyen vereség után? Egy ilyen felállást követő ötméteresekkel elbukott mérkőzést követően?

- Hát most nagyon nehéz bármit is mondani, kikaptunk, azt tudom mondani, és nehéz lesz ezt megemészteni.

- Gábor te is visszatértél, hogy segítsd a válogatottat és azt gondolom, hogy a centerjátékunk eddig is fantasztikus volt, nagyon nehéz dolgotok volt ma ezen a mérkőzésen a rettenetesen kemény montenegrói védelem ellen. Persze, számíthattunk erre.

- Hát igen, nehéz volt, de az volt a baj, hogy kicsit lehetett volna jobb is és talán akkor meg tudjuk nyerni egy góllal ezt a mérkőzést. Tényleg elnézést hogy így beszélek, most nem tudok mit mondani.

- Egy álom összetört?

- Hát össze, igen.

- Hogy lehet így most továbbmenni, hiszen azért az 5. helyet gondolom, akkor is szeretnétek megszerezni, hogyha ez a magyar válogatott sokkal többre méltó?

- Igen, megpróbáljuk mindenképp megszerezni az 5. helyet. Egy óra múlva talán könnyebb lesz arról beszélni, most még ezt szeretném valahogy lezárni. Majd igyekszünk.

- Köszönöm szépen az értékelést Kis Gábor.

(Lejegyezte: Danna)


BENEDEK TIBOR az MTI-nek:

"Sajnos a szoros emberfogásunk nem működött, egyszerűen túl gyorsan feljuttatták a labdát, ezáltal könnyebben tudtak szabaddobásból gólokat lőni. Ezen kívül Alekszandar Radovics olyan gólt szerzett, hogy hárman voltunk előtte, ez egyszerűen nem fér bele" - nyilatkozta a vegyes zónában a szakvezető.

Benedek kifejtette, amikor 4:1-re elhúzott a rivális, az már nagy különbség volt, a montenegróiak ennek megfelelően le is lassították a játékot, sokat blokkoltak, a tanítványai pedig egyszerűen rosszul lőttek.

"Normál esetben azt gondolom, kilenc gól elég kellett volna hogy legyen a győzelemhez, de ez ma csak döntetlenre volt jó, az ötméteres-párbaj pedig szerencse, két ember hibázott.

A szakember megjegyezte, az emberelőnyös és az emberhátrányos helyzetek megoldásával összességében nagyon elégedett volt, "nem is kívánhatna jobbat" egy ilyen tornán.

Újságírói kérdésre Benedek elmondta, nem nagyon akar azzal foglalkozni, hogy mindkét csoportban komoly "matekozás" folyt, ami által furcsa eredmények születtek annak érdekében, hogy a negyeddöntőben papíron könnyebb ellenféllel kerüljön össze egy-egy csapat. A magyarok ezt nem tették meg, hiszen a zárófordulóban könnyedén győzték le a házigazda brazilokat, így övék lett a csoportgyőzelem és a negyeddöntőben Montenegró.

"Nekünk az a dolgunk, hogy megnyerjük a mérkőzéseinket. Nem az én feladatom megoldani, hogy a jelenlegi szabályok lehetőséget adnak a csalásra. Ugyanakkor azt gondolom, ha a csoportgyőzelem rögtön elődöntőt érne, mint régen, akkor nem történhetne olyan, hogy mindenki okoskodik az eredménnyel, mert inkább elsők akarnának lenni" - mondta Benedek.


VARGA DÁNIEL az MTI-nek:

"Lehetett volna jobban lőni a büntetőket a végén. Ugyanakkor nekem inkább az jut eszembe, hogy nem játszottunk jól. Az, hogy egyenlíteni tudtunk a végén, a szívünknek volt köszönhető" - mondta letörten a magyar újságíróknak Varga Dániel a meccs után. "Sorozatosan követtünk el olyan hibákat, amelyekről előzetesen beszéltünk. Figyelnünk kellett volna ezekre".

Varga mindehhez hozzáfűzte, hogy a késői egyenlítés után ő is úgy érezte, a lélektani előny a magyar csapatnál van.

"Eszembe jutott, hogy emlékeim szerint én minden meccset megnyertem ötméteresekkel, amiken hátrányból jöttünk fel. Az első védésüknél azonban ez az előny eltűnt" - mondta, majd arra a felvetésre, hogy nem vet-e rossz fényt a vízilabdára, ha az a csapat jut tovább, amelyik a csoportmeccsek végén taktikázik és fura eredményeket játszik, csak annyit felelt, ő a becsületes munkában hisz.


ERDÉLYI BALÁZS a Kossuth Rádiónak:

- Az ember nem hiszi el. Erdélyi Balázs szenzációs volt a három góljával. Igazságtalan játék tud lenni a vízilabda?

- Biztos többet tettek érte, ők nyertek. Nem tudok mit mondani.

- Óriási energiákat fektettetek abba, hogy 1:4-ről, 3:6-ról felzárkózzatok. A végén sikerült az egyenlítés. Ez már csak orosz rulett volt, a szerencse kérdése?


- Ez az, igazából. Főleg az ötméteresek. Valamilyen szinten szerencse. Nekik jött ki jobban a lépés. Ez van.

- Egy álommal lettél szegényebb első olimpiádon, de gondolom nem nyugtat meg, hogy még fiatal játékos vagy, lesz még lehetőséged.

- Ne haragudj erről nem tudok most beszélni. Biztos lesz.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


DECKER ÁDÁM a Kossuth Rádiónak:

- Decker Ádám érkezik, hát tudom hogy ilyenkor nem lehet mit mondani. A csalódottság az úr. Mi jut eszedbe erről a meccsről? Végig mentünk utánuk és utolértük őket.

- Az jut eszembe, hogy már nem lehetek olimpiai bajnok. Ez. Most. Nem tudom. Az első negyedet átaludtuk, talán a másodikat is. Nem tudok mit mondani. Egy lapos, "elégedett" vízilabda volt és nem szomjaztunk arra, hogy mi ezt a meccset átütő erővel megnyerjük, én így éreztem. És a végén, amikor észbe kaptunk, akkor meg késő volt.

- De hát, gondolom, a felkészítés nem így zajlott? Tehát kellően feltüzelve jöttetek, elméletileg.

- Én végig így éreztem. Nem tudok más mondani. A magam nevében tudok beszélni. Én végig azt éreztem, hogy minden pillanatban ott lennék és harapnám a torkukat, de az első negyed az tényleg tragikus volt.

- Idézőjelben ez a szörnyű lövőszázalék, majdnem kétszer annyit lőttünk, de alig találtunk.

- Nem tudom.

- Volt előjele edzéseken? Eddig nem volt a meccseken...

- Nem. Sőt, edzésen se volt előjele. Én azt gondolom, hogy jól mentek a lövések, minden a helyén volt, én egyáltalán nem láttam semmi előjelet. Úgyhogy engem nagyon meglepett, hogy így kezdtünk.

- Arról beszélgettünk a közvetítésben Novotny Zoltánnal, tudom hogy nem vigasztal, hogy a játékvezetők már úgy vannak vele, hogy háromszoros, összességében kilencszeres olimpiai bajnok Magyarország, nyerjen más. Most nyilván nem akarok mentséget keresni, de ezt éreztétek?

- Én abszolút nem. Sőt, egyszer-kétszer be is húztam a nyakamba a vállamat, hogy kiállítást kaphattam volna. Én abszolút úgy gondolom, hogy fair volt a bíráskodás és meg volt nekünk is a lehetőségünk arra, hogy ezt a meccset megnyerjük, de nem éltünk vele.

- Sportszerű a nyilatkozat. Azt mondtad, hogy nem nyersz olimpiát, azért lesz majd négy év múlva is, de hát te már nem leszel fiatalabb, viszont jó erőben vagy és gondolom megküzdesz majd a helyedért.

- Soha nem adom föl, de a realitásokat nézve valószínűleg ez volt az utolsó lehetőségem.

- Mit lehet kezdeni az 5.-8. hellyel? Ugye, Londonban az akkori háromszoros  olimpiai bajnokokkal teletűzdelt csapat végül megszerezte, tehát megmaradt a tartása. Itt is valahogy majd lelket kell magatokba verni.

- Nincs más út, én a végsőkig fogok küzdeni, hogy egy viszonylag elfogadható helyezéssel menjünk haza.

(Lejegyezte: Danna)


MILOS SCSEPANOVICS, a montenegrói válogatott kapusa a FINA sajtószolgálatának:

- Nagyon nehéz. Tudom, hogy csodálatos teljesítményt nyújtottam, de az én hibám miatt nem ért véget a meccs a rendes játékidőben. Dühös voltam, hogy miattam mehetünk az ötméteresekhez. Nagyon koncentráltam, hogy kijavítsam a hibámat és segítsem a csapatomat az elődöntőbe jutni.

A magyar válogatott a világ valaha volt egyik legsikeresebb csapata. Mindig öröm szembekerülni velük, mert ez a meccs hatalmas játékot hoz. Nagy siker Montenegró és országunk víziulabdasportja számára, hogy legyőztük Magyarországot és bejutottunk az elődöntőbe.


A nap további eredményei:

Negyeddöntők

Szerbia (A4)-Spanyolország (B1) 10:7 (3:1, 4:2, 0:2, 3:2) - a hivatalos jegyzőkönyv (pdf) (34)
G.: Mandics 4, F. Filipovics, S. Mitrovics 2-2, Milos Csuk, Alekszics, ill. Molina 3, Munarriz 2, Minguell, Szirányi

Brazília (A3)-Horvátország (B2) 6:10 (2:3, 1:4, 3:1, 0:2) (33) - a hivatalos jegyzőkönyv (pdf)
G.: Oneto Gomes 3, Delgado, da Costae Silva, Guimaraes, ill. Jokovics, X. Garcia 3-3, Burics, Bukics, Buslje, S. Sukno

Görögország (A2)-Olaszország (B3) 5:9 (0:2, 2:2, 1:2, 2:3) (32) - a hivatalos jegyzőkönyv (pdf)
G.: Funtulisz, Murikisz 2-2, Vlahopulosz, ill. Figlioli 3, Aicardi 2, di Fulvio, Gitto, Nora, C. Presciutti

A következő versenynap programja:

6. játéknap, augusztus 18., csütörtök

11.00 (16.00) Magyarország-Brazília (az 5-8. helyért)
12.20 (17.20) Montenegró-Horvátország (elődöntő)

15.10 (20.10) Görögország-Spanyolország (az 5-8. helyért)
16.30 (21.30) Olaszország-Szerbia (elődöntő)

A VLV OLIMPIAI ALOLDALA A TELJES PROGRAMMAL ÉS FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL




Fotók: Illyés Tibor/MTI