FACEBOOK

Megoldódott a zöld víz rejtélye - Merkely professzor a vlv-nek

Megoldódott a zöld víz rejtélye - Merkely professzor a vlv-nek
hozzászólás, 2016.08.14.

Emberi hiba miatt változott zöldre a riói medence vize. A következmény kellemetlenség, de a csípés nem okozhatott egészségkárosodást.

Emlékezetes, hogy a Maria Lenk Aquatics Centre-ben előbb a műugró-medence vize lett egyre zöldebb, majd a rejtélyes folyamat átterjedt a szomszédos vízilabdamedencére is és az elmúlt két nap meccsein minden játékosnak komoly gondot okozott, hogy a víz erősen csípte a szemüket, Benedek Tibor egyik nyilatkozatából kiderült, hogy a fiaink a meccsek egy.egy szakaszában alig láttak rendesen.

Az elszíneződés egy hete kezdődött (az elmúlt napokban helyi információk szerint már jelentős szaga is volt a "mocsárnak"), s mint kiderült, az egyik alvállalkozó a létesítmény vezetőinek tudta nélkül összesen 80 liter hidrogén-peroxidot öntött a két medencébe, ez okozta a kellemetlen következményeket.

Merkely Béla professzor az úszóválogatott csapatorvosaként tartózkodik Rióban, de ha nem versenyeztek magyar úszók a vízilabda-válogatott meccseit nézte, hiszen a sportág nagy szerelmese, maga is senior vízilabdázó.



Dr. MERKELY BÉLA a vlv-nek:

- Valóban nem a szokásos uszodai szín jellemezte a vízfelületet a vízilabdatorna és a műugró-versenyek helyszínén. Minden víz tartalmaz élőlényeket, ismert, hogy elalgásodhat a medence vize, baktériumok szaporodhatnak el. Ezt kezelni kell, aki uszodát üzemeltet, mindenki tudja, hogy miként,  jobban mint én. Az itt vízbe került nagy mennyiségű hidrogénperoxid elsősorban a kötőhártyára és a száj-nyálkahártyára kellemetlen, mert ez az anyag megváltoztatja a víz PH-értékét.

A szemcseppek elő is kerültek a vízilabda-meccseket követően, hiszen meg kellett nyugtatni a kötőhártyát, de úgy gondolom, hogy egészségkárosodást a történtek senkinek nem okoztak, legfeljebb kellemetlenséget.

- Riói hírek szerint a rendezők a víz erős klórozásával akarták kijavítani a hibát és a legutóbbi napok kellemetlenségeit már ez válthatta ki...

- Erről nem tudok, de lehetséges. A hidrogén-peroxid és a klór egyaránt csípheti a nyálkahártyát. Azért azt le kell szögezni, hogy a FINA nagyon szigorú, rendszeresen vízmintákat kell venni nem csak a medencében lévő vízből, hanem a hamarosan kezdődő nyílt vízi versenyek helyszínéről is.

Egyébként megnyugtatok mindenkit, az úszóversenyek helyszínén, az Olympic Aquatics Stadiumban a vízzel minden rendben van, az úszóversenyek alatt semmilyen problémánk nem volt. Ma este már itt lesz a brazil-magyar pólómeccs, s úgy tudom, eleve így tervezték, tehát nem a víz minősége miatt rendezik a csoportkör utolsó fordulóját új helyen. A vízzel tehát itt biztosan nem lesz baj, inkább a hatalmas brazil tábort lesz nehéz megszokni, azért még a magyar válogatott is ritkán játszik 14 ezer néző előtt, itt pedig most a 14 ezerből legfeljebb százan fognak nekünk szurkolni...

- Hogy értékeli az olimpián eddig történteket?

- Ami az itteni saját sportágamat, az úszást illeti, szerintem szenzációs volt. Az "vizes éremtáblázaton" elfoglalt elfoglalt negyedik helyünk magáért beszél, olyan nemzeteket előztünk meg, mint Nagy-Britannia, Kanada, Japán, Olaszország... Nagyon bízom abban, hogy a nyílt vízi versenyeken még gyarapodik az érmeink száma.

- Vízilabdázóinktól természetesen várom és nagyon szeretném a négy közé jutást, ott pedig már bármi lehet.

- Mit vár a ma esti brazil-magyartól?

- Szerintem ez még viszonylag könnyebb lesz. Láttam a brazilokat többször játszani, nagyon lelkesebb de valójában még nincsenek azon a szinten, ami a legesélyesebbek közé sorolná őket. Ahogy mondani szokás: "Egyszer volt Budán kutyavásár" - ezzel a szerbek elleni meglepetésgyőzelmükre utalok.

Ismerve a vízilabda-játékvezetés tradícióit, ma este biztosan nem várhatjuk a kiállítások tömkelegét, játékkal kell őket megverni, nem várni a kiállításra, de hát ezt Tibi tudja. Úgyhogy szerintem ma fiúktól hasonló sokmozgásos, eredményes játék várható, mint a japánok ellen. Én ezt szeretném, de át persze pontosan az a szép a sportban, hogy mindig minden megtörténhet. Ami biztos? óriási hangulat lesz a a esti meccsen, erre a fiúknak készülniük kell.

- Köszönöm a beszélgetést, jó munkát kívánok!