FACEBOOK

Esküt tettek Rióba utazó sportolóink

Esküt tettek Rióba utazó sportolóink
hozzászólás, 2016.07.07.

Letették az olimpiai esküt a Rióban szereplő magyar sportolói küldöttség tagjai, köztük a férfi és női vízilabda-válogatott játékosai.A csapatzászlót Kósz Zoltán olimpiai bajnok hozta a színpadra, majd az eskütételt követően ünnepélyesen átadta a lobogót Varga Dánielnek, a férfi pólóválogatott kapitányának.

Nem sokkal a hivatalos eskütétel előtt a Magyar Olimpiai Bzottság határozatban rögzítette a riói magyar sportküldöttség összetételét, így az ünnepélyes aktus részvevőit már úgy köszöntötték, mint a riói magyar csapat hivatalos tagjait. Azt is bejelentették, hogy a riói megnyitóünnepségen Szilágyi Áron olimpiai bajnok vívó viszi majd a magyar zászlót.

Borkai Zsolt MOB-elnök és  Áder János köztársasági elnök köszöntője és az ilyenkor szokásos zenés-táncos műsor után szólították a színpadra Kósz Zoltánt, aki meglengette a magyar zászlót, majd elfoglalta helyét a színpadon - az eskütétel legfőbb kulisszáját adva.

Ezúttal nyolc sportoló olvasta előre az eskü szövegét: Janics Natasa, Földházi Zsófia, Kapás Boglárka, Keszthelyi Rita, Cseh László, Marosi Ádám, Mike Róbert és Varga Dániel.

A sportolók többsége a színházterem első soraiban, felállva mondta el a hivatalos szöveget, amelynek értelmében fogadja, hogy töretlen akarattal, legjobb tudása szerint, a fair play szellemében készül a riói olimpiai játékokra, magatartását és minden tettét a versenyek alatt is a hazája iránti szeretet és hűség hatja át, s mindent megtesz, hogy az olimpián eredményesen képviselje Magyarországot.


VARGA DÁNIEL, a férfi válogatott harmadik olimpiájára készülő csapatkapitánya pár perccel az eskütétel után meghatottan nyilatkozott az M4 Sportnak. Elmondta, hogy a korábbi eskütételi ünnepségek is nagyon megérintették, teljesen a színpadon történtek hatása alatt áll, s ezt a mostani ünnepséget érzi a legjobban sikerültnek.

- Dolgozni fogunk, hogy magunkkal vigyük azt az érzést, amit "pozitív sokként" ezen az ünnepségen kaptunk. Azt szoktam mondani: mi mindent megteszünk azért, hogy nyerjünk és annyi külső segítséget kapunk, hogy azok negyed gólokat, fél gólokat érnek. De ez a mai nap, így, hogy együtt voltunk a magyar olimpiai csapattal, legalább plusz egy gólt jelent minden meccsen az ellenfeleinkkel szemben, tehát már jól állunk...



DECKER ÁDÁM a vlv-nek:

- Régóta vártam erre a pillanatra, nekem ez egy picit már most olyan, mintha a márványtáblára kerülne fel a nevem. Áhítattal néztem mindig az olimpiai bajnokaink márványba vésett nevét, amikor beléptem a Hajósba és ugyanígy voltam az olimpiai eskütétellel. Mindig néztem és libabőrös voltam, amikor az olimpikonok mondták az eskü szövegét. Nagyon vágytam arra, hogy egyszer én is átéljem ezt a csodálatos érzést mint versenyző.

- Mit vársz a olimpiától?

- Nem szeretnék túl nagy terhet magunkra rakni, mindenki hozza ki a maximumot magából, nyújtsa pályafutása legjobbját és ez segítsen a lehető legjobb eredményhez minket!


MANHERCZ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Teljesen még nem sikerült feldolgoznom, hogy 19 évesen olimpián vehetek részt. Természetesen nagyon örülök, hiszen több sportághoz hasonlóan a vízilabdában is az olimpia a legfontosabb világesemény. Ugyanakkor, ahogy a csapattársaim, én sem szeretnék itt megállni, megelégedni azzal, hogy kijutottam Rióba. Meg szeretnénk nyerni az olimpiát.

- Mit szeretnél jobban? Egy sima olimpiai győzelmet az összes meccs megnyerésével, vagy olyan aranyat, amit nagy izgalmak közepette nyer el a magyar csapat?

- Ha simán nyerjük meg, nekem őszintén szólva az is "megfelel", de nem hinném, hogy egyszerűen a kezünkbe adják majd az olimpiai aranyérmet, azért meg kell majd küzdeni. Akármilyen csapattal jutottam el eddig döntőig, mindig nagyon kemény feladat várt ott ránk. De úgy gondolom, hogy képesek vagyunk erre is és meg tudjuk nyerni.

A VLV INTERJÚJA MANHERCZ KRISZTIÁNNAL