FACEBOOK

Jasu új korszaka - vlv-interjú

Jasu új korszaka - vlv-interjú
hozzászólás, 2016.06.28.

Mint korábban francia forrásból hírt adtunk róla, Jászberényi Gábor, a Montpellier kapusa hatéves idegenlégióskodás után hazatér, s a Tatabánya kapusa lesz. Ezt hivatalosan új klubja kedd délutáni sajtótájékoztatóján jelentették be. (Az eseményről később tudósítunk.) vlv-interjú a 34 éves Jászberényi Gáborral.

JÁSZBERÉNYI GÁBOR a vlv-nek:

- Jól éreztem magam, fájó szívvel válok meg Montpellier-től, megkönnyezték sokan, amikor bejelentettem, hogy az utolsó meccsemet játszom. A bajnokság vége felé keresett meg a Tatabánya, nagyon szimpatikus ajánlattal, gyorsan meg tudtunk egyezni. A honvágy mellett családi oka is van annak, hogy hazatérek, de az is nagyon érdekel, hogy milyen a világ legjobb bajnoksága, mert kétségtelen, hogy most a magyar OB1 az!

- Na de hogy történt a konkrét megkeresés? Egy szép reggel felébredt a tatabányai elnök és a homlokára ütött: "Le kéne igazolni Jasut Montpellier-ből"?

- Gyerekkorom óta nagyon jó barátom Máthé Balázs, szinte a testvéremnek nevezhetem, ő már egy éve Tatabányán játszik. Ő hívott fel, ő volt a "közvetítő". Másnap beszéltem az elnökkel, elmondta az ajánlatát, ami nagyon közel állt az elképzeléseimhez. Hosszú távra terveznek, én is azt kértem, hogy ne egy évre, hanem két esztendőre szerződhessek. 34 éves vagyok, két év még biztosan bennem van, aztán meglátjuk, lehet, hogy még több is.

Már várom, hogy Anyukám végre kijöjjön egy meccsemre. A bátyám kisfia ügyesen focizik, a kislánya vízilabdázik, édesanyám sok meccsüket látta, de amikor én még otthon pólóztam, soha nem jött ki, mert félt attól, hogy kikapunk, úgyhogy ő még nem is látott engem vízilabdázni.

- Egyáltalán nem látott még téged játszani??

- Élőben nem és tévés meccsen is csak akkor, ha Apu szólt neki, hogy már négy góllal vezetünk, jöhet nyugodtan, nem kell stresszelnie... Azóta, hogy a kicsiket rendszeresen nézi, mindig mondja nekem, mennyire sajnálja, hogy nem jött ki a meccseimre. Hát most két évig biztosan lesz alkalma erre.

- Benne van az eredeti francia közleményben, hogy új csapatodnál az utánpótlással is foglalkozol majd. Ez terved volt?

- Már Franciaországban elkezdtem részt venni a fiatalok képzésében, ezt szeretném folytatni itthon.

- Mit tudsz, milyen lesz a Tatabánya?

- Erősödni fog az eddigiekhez képest. Meglátjuk, az új igazolásokkal mennyi idő alatt tudunk összerázódni.

- A franciaországi hat szezonodat hogy értékeled?

- Jó volt. Most a végén csak negyedikek lettünk, ezért kár, de előtte mindig döntőt játszottunk és kétszer meg is nyertük a bajnokságot. Fájó szívvel megyek el innen, ráadásul Montpellier a francia vízilabdázáson belül is egy kis sziget volt, nagyon családias légkörrel. Ha beteg voltam, az edző felesége jött ápolni. Képzeld el, hogy nekem most már nem is volt hagyományos értelemben vett szerződésem, azt mondták, addig maradatok, ameddig akarok. És amikor bejelentettem a hazatérésemet, rögtön jelezték, hogy két év múlva visszavárnak, ha úgy alakul...

- Mennyit fejlődött a francia vízilabda az elmúlt években?

- Sokat és ez nem csak az idegenlégiósoknak köszönhető. A bajnokság erősebb lett és egy-egy játékos megjelent az európai élcsapatoknál, Bodegas olasz válogatott lett, Crousillat-t a Szolnok igazolta le, ez is mutatja a fejlődést. Kijutottak az olimpiára, ami csak külföldön okozott meglepetést, sok válogatott játékossal jóban vagyok, tudom, ők úgy utaztak a trieszti kvalifikációs tornára, hogy biztosak voltak a továbbjutásban.



- Mik a várakozásaid itthon? Azért ez hat év távollét volt...

- Nagy kíváncsisággal várom a hazatérést. A kiskutyámnak lesz a legnagyobb a változás, még nem tudja, mi az a hó, mi az a hideg... Igaz, én is üzentem Apunak, hogy szedje elő a télikabátomat, kérem vissza... :-)

Furcsa lesz, nyilván sok minden változott otthon. A bajnokságra nagyon kíváncsi vagyok, olyan lesz számomra, mint a kezdetekben, amikor az Egerben játszottam: gyakorlatilag minden meccs rangadó és mindig lesz tét. Emellett rendkívül erősek a topcsapatok. Erre csak egy példát mondok: amikor itt a marseille-jel játszottunk, azt mondta az edző, hogy Crousillat nem lőhet. Most majd, ha a Szolnok az ellenfél, gondolom, az lesz az utasítás, hogy csak őt engedjük lőni... Ki mást engedhetnénk? Dumit? Prlainovicsot? Ezt nem azért mondom, mert Crousillat nem jó, nagyon ügyes játékos, jól járt vele a Szolnok, csak hát a többiek meg világklasszisok...

- Viszont ez komoly bizonyítási lehetőség neked.

- Így van. Lelkesen várom...

- Sikeres hazatérést, ősszel találkozunk!