FACEBOOK

Gergely István a Reggeli Startban

Gergely István a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.06.27.

A szombaton befejeződött adriai tornáról, a válogatott felkészüléséről és kapusainkról faggatták Gergely Istvánt hétfői Reggeli Startban.

A Világliga szuperdöntője alatt a Rióra készülő magyar válogatott keret a múlt héten az Adriai-tenger partján edzőtáborozott és meccselt erős ellenfelekkel.

Gergely István csapatvezető, kapusedző masszív egy hétnek nevezte ezt az időszakot, hiszen ötször is játszhatott a csapat az olimpiai címvédő Horvátországgal, továbbá a szintén nagyon erős spanyol és montenegrói válogatottal is hivatalos mérkőzést vívott. A játékosok jól bírták a strapát, érezni, hogy olimpia éve van, látszott, hogy halál fáradt mindenki, de azért kitartóan "nyúzták egymást".

Ami a Világliga vasárnap befejeződött kínai szuperdöntőjét illeti, a szakember csak egy fejleményt értékelt némileg meglepőnek, az olaszok viszonylag gyenge teljesítményét, a görögöktől elszenvedett nagyarányú vereségüket. Hogy ennek mi az oka, azt igyekeznek majd videók segítségével kielemezni.

A mieink egyhetes programjával mindenki nagyon elégedett volt, a túra segítette a felkészülést. A herceg novi tornán kikaptunk a horvátoktól, de megvertük a spanyolokat és Montenegrót, pontazonossággal másodiknak lenni egy ilyen erős mezőnyben - ez az eredmény szempontjából sem rossz, mondta Gergely István.

A kapusok munkáját jónak értékelte a szakember, a keretben jelenleg lévő mindhárom kapusra (Nagy Viktorra, Bisztritsányi Dávidra és Decker Attilára) lehet számítani. Sok lehetőséget kaptak az egy hét alatt és mindegyikük bizonyított.

A játékosként két olimpiai bajnoki címmel büszkélkedő Gergely István azt mondta: ha két egyforma csapat küzd egymással, akkor a kapusok közötti különbség dönti el a meccset. (Ironikusan hozzátette, hogy mivel Benedek Tibor balkezes, szerinte ilyen esetben nyilván a balkezesek jelentik a mérleg nyelvét...)

Felhívta a figyelmet, hogy a kapus szerepe a támadások szempontjából is nagyon fontos, hiszen a mezőnyjátékos is sokkal könnyebben tud már az ellenfél támadása közben a leforduláson gondolkodni, ha bízik a kapusában, nem kell görcsösen erőlködnie a védekezőmunka során.

Ami rendkívül fontos és ő is ezen dolgozik, hogy hosszú távon kiegyensúlyozott, stabil teljesítményt érjen el a kapusokkal, jelen esetben olyat, ami az olimpia végéig kitart. A mentális és a fizikai stabilitás a legfontosabb, még az sem baj, ha a kapusunk az ellenfél számára is kiszámítható, jó ha tudják, hogy 50-60 százalékos mutatóval véd, mert akkor könnyen ki tudják számítani, hogy körülbelül húszor kell kapura lőniük ahhoz egy meccsen, hogy tízszer betaláljanak, ez pedig elég nehéz feladat.

- Egy kapusnak tudnia kell néha extrákat hozni, de ami nagyon fontos, az az, hogy azt a stabil alapot hozza, ami biztonságot ad a védekezésben és ebből fogunk tudni majd gólokat lőni elöl is - fogalmazott Gergely István.

Megemlítette, hogy a jelenlegi stáb nagyon profi módon képes ellátni feladatát, ami annak is köszönhető, hogy nincsenek átfedések, mindenki csak egy dologgal foglalkozik, azt kell magas szinten megoldania. Folyamatosan figyelnek a játékosok állapotára,  úgy alakítják a terhelést, hogy ne sérüljön meg senki, a szövetség pedig minden támogatást megad a női és a férfi válogatott olimpiai felkészüléséhez.


A Világliga szuperdöntőjének krónikája és az utolsó hat mérkőzés teljes videófelvételének elérhetősége.


A vlv tudósításai a magyar válogatott adriai túráról:

Montenegró-Magyarország 7:11

Montenegró-Magyarország - élő közvetítés

Magyarország-Spanyolország 11:9

Magyarország-Horvátország 9:11

Benedek Tibor a négy horvát kétkapuról

Dubrovnik, 2. nap

Dubrovnik, 1. nap


A hétfő reggeli teljes beszélgetés: