FACEBOOK

Nagy Ádám érettségizik, izmot pakol fel és továbbra is Nutellát eszik

Nagy Ádám érettségizik, izmot pakol fel és továbbra is Nutellát eszik
hozzászólás, 2016.06.16.

Nagy Ádám egyszerre küszködik az érettségi vizsgatételeivel és - meghívottként - a Rióra készülő válogatott keret kemény edzésfeladataival. Az elmúlt évről és a nyáron rá váró feladatokról (két korosztályos világversenyről) is kérdeztük. vlv-interjú.

- Szervusz, Ádám! Hogy vagy? Milyen itt?

- Nagyon jól, mint mindig. Ugye, a jövő héten már az utánpótlással edzek, de nagyon jól érzem magam.

- Tudom, hogy a Hores kérte, hogy most ezen a héten itt legyél a felnőttekkel. Ha rajtad múlik te is kezdeményezted volna ezt?

- Én igazából eredetileg úgy kalkuláltam, hogy ezen a héten tanulás lesz, így a szóbeli érettségi előtt. Aztán mondta Gyuri bá', hogy ezt felejtsem el :-). A múlt héten Tibivel azért megbeszéltük, hogy kedden és csütörtökön tanulhatok.

- Ugorjunk akkor egy kicsit a szakmai részről az érettségire. Az írásbeliken túl vagy. Azok hogy sikerültek?

- Mindegyik hármas lett. Van benne erősebb és gyengébb hármas, de még mindegyiket fel is húzhatom és le is ronthatom sajnos a szóbelikkel. Egy nap lezajlik minden, három-négy órát bent leszek folyamatosan. Négy tantárgyam lesz: magyar, ebből irodalom és nyelvtan, történelem, földrajz és az angol. Így már gyakorlatilag öt. Az írásbeli az alap és ha jól sikerülnek a szóbelik, akkor azzokkal még felhúzhatom a jegyeket, bár szerintem a történelem már majdnem biztos, hogy vagy hármas, vagy kettes. Nyilván egy nagyon jó szóbelivel még lehet négyes, de ott az arany középút a hármas, úgy érzem.

- Jó, de most egyáltalán számít, hogy hármas vagy négyes vagy kettes?

- Háááááát, a lelkemnek jót tenne a négyes...

- És mik az esélyeid? Melyik megy a legjobban?

- Én a magyart érzem erősebbnek, abból is inkább a nyelvtan részét.



- És hogy tanulsz? Mi a módszered?

- Otthon ki vannak dolgozva a tételek, nem mindegyik de azért a legtöbb.

- A "ki vannak dolgozva" azt jelenti, hogy te dolgoztad ki, vagy valaki más?

- Nyilván valaki más. Én csak elkértem, ideadták a kidolgozott tételeket, és azokat próbálom tanulgatni.

- De azt tudod, hogy maga a tételkidolgozás a legkomolyabb tanulás?

- Nyilván, de így most egyszerűbb volt, nagyon sok idő elment volna a kidolgozással.

- Mivel lennél elégedett?

- Ha mindenből négyes lennék és már túl lennék rajta. Azt mondom, hogy ne sírjak a végén.

- Nagy felszabadultság-érzés lesz benned, ha túl leszel rajta?

- Az biztos. Nagyon nagy. Nem is tudom elmondani, mekkora, majd akkor fogom érezni, úgyhogy erre a jövő héten térjünk vissza.



- Most hogyan tovább a civil életben? Egyelőre mindent félreteszel és csak a vízilabda? Vagy vannak terveid, elképzeléseid?

- Úgy tervezem, hogy ebben az évben csak a vízilabda. Nyilván szeretnék majd továbbtanulni, de egyelőre nem alakult ki, mivel szerenék foglalkozni, addig pedig felesleges belekezdeni valamibe, hogy egy év után azt mondjam, nem is akarom ezt, nem érdekel és átmegyek egy másik szakra. Remélem ez alatt az egy év alatt majd "benő a fejem lágya" és tudni fogom, hogy mit akarok.

- És mégis, az irány mi lehet? Humán vagy reál terület?

- Ami érdekel, az a jog, de ugye az nagyon kemény. Szóba jöhet még a gazdaság, a kereskedelem, a marketing.

- Jó, hát van még időd, fiatal vagy. Hogy állunk a vízilabdával? Már megint nagyon nagyon sok teher lesz rajtad ebben az évben is.

- Hát, erre most mondhatnám, hogy meglepő módon, de nem így van, mert lassan már három éve minden évben így történik: egy vagy két korosztályos világverseny, és nagyon hosszú felkészülés. Tulajdonképpen már kezdem megszokni, bár ebben a megállapításban van egy kis túlzás. Nagyon kemények ezek a nyarak.

- Fiatal a szervezeted, okoz neked gondot a regenerálódás? Nagyon kemény edzések vannak, és hát itt most a válogatottnál felnőttekkel, a világ legjobbjaival edzel, ugyanazt a terhelést kapod mint bárki más a nagycsapatban.

- Azt mondom, hogy a múlt hét nehezebb volt. Most ezen a héten, nincs is annyi edzés, de a múlt hét előtt nem sokat mozogtam és már rögtön kemény edzések voltak. Azt mondom, hogy most már egyre jobb lesz.



- Hogy érzed, az elmúlt egy évben fejlődtél?

- Biztos vagyok benne, hogy fejlődtem. Nyilván nem akkorát, mint egy évvel korábban. Ez sok mindennek betudható, de biztos vagyok benne, hogy fejlődtem.

- Mi az, amit magad elé tűzöl feladatként a további fejlődés szempontjából?

- A fizikum... Nagyon sok izmot kell még beépítenem, legalább 10 kilót. Vagyis egyelőre elég nagy a hiány van, s ugye, főleg bekkben nagyon nagy szükség a nagy fizikai erőre.

- Ezt érzed a centerekkel való birkózásoknál?

- Hát, bármelyik centerre rámegyek, egyelőre lerepülök róluk. És ugye a bajnokságban nem lehet az, hogy gólt lőjenek rólam, úgyhogy muszáj "letépnem az ellenfél fejét".

- Nem játszottál nagyon sokat, de azért mégiscsak OB1-es rendszeres játékossá váltál az elmúlt egy évben az OSC-ben. Ezt hogy értékeled? Mennyire segítette a fejlődésed?

- Az elején nagyon nehéz volt beleszokni. Kiszakadni abból, hogy eddig mindig kisgyerekként kezeltek, bár most is így van néha, mert még mindig fiatal vagyok. A bajnoki győzelemért, illetve a Magyar Kupa-győzelemért mentünk, valamint a BL főtáblára jutásért. Az más kérdés, hogy nem sikerült, de mindenki hatalmas elánnal, motivációval hajtott, nagyon kemény edzések voltak, kemény év volt. Sok fárasztó meccsel és nekem ugye még ott volt a tanulás része is. De szerintem kellett ez az év, hogy kicsit kiszakadjak a "gyerek szeepkörből".

- És most úgy érzed, hogy most már inkább közelebb vagy a felnőtt világhoz?

- Fizikálisan talán, de fejben nagyon nem szeretnék.

- Fejben szeretnél ott maradni?

- Igen, csak mondták, hogy sajnos ezt nem lehet. :)

- A Nutellával hogy állunk?

- Ma reggel is azt reggeliztem, természetesen. Kis tejjel, úgyhogy megvolt a mai adag.

- Azért "őrzöd a hagyományokat"?

- Persze, ezek remélem sosem múlnak el.



- Mennyi idős szerződésed van az OSC-vel?

- Most fogom megújítani. Még nincs meg, csak szóbeli megállapodás van.

- Mi vár rád a nyáron?

- Két világverseny, nagyon sok edzés. Remélem sok izomfelpakolódás, sok buli.

- Az ifi és junior válogatott Eb-jéről és világbajnokságáról van szó, gondolom. Az a két csapat milyen, ott mire lehet számítani tőletek? Gondolom, már te vagy a vezéregyéniség, ez egyértelmű.

- A 98-as vb lesz előbb, augusztus 26-ától, Podgoricában. Az esélyekről sajnos semmit nem tudok mondani, mert megint új szabályok szerint lesznek. Kicsit már tapasztaltabb vagyok, mert mégiscsak játszottam már egy világversenyt az új szabályokkal.

- Öt játékos, kisebb pálya, kisebb labda.

- Igen, és most kevesebb lesz a támadóidő is, 25 másodperc, meg az emberelőny, emberhátrány. Nem tudom, hogy ez hogy fogja befolyásolni a csapatot, vagy milyen irányba fogunk elmozdulni. Remélem, jobb helyezést fogunk elérni, mint a tavalyi bakui hetedik hely. Azt nem is éreztem reálisnak, és ott nagyon összetörtem. Az csúnya volt, most már így kimondhatom.

- Ez a verseny lesz a VB? És akkor jön az Eb Hollandiában, szeptemberben.

- Igen, ott szerintem már jó esélyekkel indulunk. Főleg ugye, ha Manó még visszajön Rióból majd, remélem, onnan...

- Nem fog disszidálni. :)

- Remélem azt is, hogy átmenti hozzánk is a jó formáját. Szerintem ott nagyon jó kilátásaink lesznek. Nyilván ezt így nem lehet kimondani, de én mindenképpen a győzelemért fogok menni, mert az egy nagyon jó korosztály.

- Hogy nézed majd a riói meccseket? Van már benned olyan érzés, hogy kicsit odaképzeled magad?

- Hát nyilván, mindenki szeretne ott játszani.

- Az más, hogy szeretne, meg más, hogy téged már talán kicsit megérintett a dolog szele. Jobban, mint bárki mást.

- Szerintem attól még messze vagyok, de nyilván szeretnék egyszer majd ott lenni majd.

- Köszönöm a beszélgetést, eredményes nyarat kívánok!!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)