FACEBOOK

Szirányi Balázs 12 év után hazatér - az FTC-be igazol

Szirányi Balázs 12 év után hazatér - az FTC-be igazol
hozzászólás, 2016.06.06.

Két évre a Ferencváros játékosa lett a spanyol válogatott centere, Szirányi Balázs. vlv-interjú a 12 év után hazatérő játékossal.

- Nagyon régóta Spanyolországban játszol, s ott élsz, hogy jött ez a váltás?

- A szezon viszonylag korai szakaszában tudtam, hogy az idény végeztével hazajövök. Mivel irántam senki nem érdeklődött, mert stabilan kint játszó vízilabdázóként könyveltek el, szóltam néhány embernek, hogy "elterjesszem" a hazajövetelem hírét.

A 33 éves Szirányi Balázs
spanyol eredménylistája:

4 spanyol bajnoki cím
5 Spanyol Kupa-győzelem
2 spanyol Szuperkupa-győzelem
1 európai Szuperkupa-győzelem

- Kiszivárogtattad...

- Igen, a szokásos zuhanyhíradót vettem igénybe...

- Volt más megkeresés is?

- Komolyan csak a Fradival beszéltem.

- És mi az oka annak, hogy haza akarsz jönni?

- Ez igazából nem volt kérdés, nem akartam letelepedni Barcelonában, mindig tudtam, hogy hazatérek, csak az volt bizonytalan, hogy mikor. Most úgy éreztem, hogy ez a jó időpont.

- Kint hogy fogadták a hírt?

- Azt mondták, hogy jó döntést hoztam, tudták, hogy nem akarok véglegesen kint maradni, s mindenkinek tetszett, hogy a nevelőklubomhoz térek vissza. Egyfajta keretet adok a barcelonai történetnek ezzel, lehet, hogy a karrieremnek is, ezt még nem tudom.

- Mi a helyzet a spanyol válogatottsággal? Tagja voltán a riói részvételt kiharcoló spanyol csapatnak.

- Nem látok nagyon előre, Riónál messzebb semmiképp. Ha nem történik semmi meglepetés, akkor Rióban spanyol színekben ott leszek, utána pedig - ezt még majd meglátjuk. Azt sem tudom, új ciklust indít-e a spanyol szövetségi kapitány, s számítanának-e rám, nekem is át kell gondolnom, ha egyáltalán felkérnek.



- Az új csapatod nem csak magyar, hanem nemzetközi viszonylatban is nagyon erős lesz. Egyrészt tudtad-e, hogy ennyire erős csapat hív, másrészt mik a várakozásaid?

- Amikor először beszéltünk, még egy érkező játékosról tudtam, a másik kettő ezt követően nekem is meglepetés volt. Arra számítok, hogy nagyon jó csapat leszünk, de nem egyedül, a magyar bajnokság rendkívül erős. Pörgős, jó év lesz és nekem kicsit új helyzet, hogy a nemzeti bajnokság kerül előtérbe, ott lesznek komoly, nagy fordulatszámú meccsek, s ezek eredményei fogják meghatározni a csapat egész éves értékelését. Ez Barcelonában teljesen másként volt. Nagyon jó motiváció ez nekem, kifejezetten lelkesít.

- A családtagok, ismerősök, barátok mit szóltak?

- Amennyire tudom, örült mindenki, aki nem örült, az meg nem mondta. :-) Kicsit nyilván kikerültem a családi és a baráti körből, alkalmi szinten voltam csak jelen, jó lesz visszatérni.

- Mit adott neked ez az idegenlégióskodás? Az eredménylistád látványos, de mennyire lettél tapasztalt, világlátott ez alatt a 12 év alatt?

- Tapasztalt valószínűleg otthon is lettem volna, világlátott kevésbé. Mostanában, hogy eldőlt, hazamegyek, szoktam néha gondolkodni azon, hogy "mi lett volna, ha", de ezt sosem tudjuk meg.

- Arra célzol, hogy lehettél volna-e esetleg magyar válogatott?

- Nem is erre, hanem arra, hogy milyen stílusú játékos lennék, más lenne-e az identitásom vízilabdázóként, emberként. Nem tudom, hogy ezekre a kérdésekre mennyire fogok választ adni, mindenesetre érdekes időszak következik az életemben.



- Azt tudod, hogy milyen lettél kint. A mediterrán környezet, az ottani játékstílus, légkör milyenné tett?

- Valószínűlg kicsit másként fogom fel a vízilabdát meg néhány más dolgot, mint az itthoniak, de szerintem ezt majd akkor fogom tudni pontosan megítélni, ha látom a kontrasztot, élve a hétköznapi életet itthon. Még nem tudom megítélni, hogy nagyon más vagyok-e, mint akik egész életükben a magyar közegben éltek.

- Tartasz vagy félsz ettől kicsit?

- Ezt nem félelemnek nevezném, inkább várakozás, kíváncsiság, olyasmi, ami teljesen normális már akkor is, ha új csapatba kerül az ember.

- Milyen szakasz lesz a következő a pályafutásodban?

- A számok nyilván makacs dolgok, de én nem levezetésnek szánom a következő időszakot. Szerintem nagyon sok mindenben meg fogok újulni. Már csak azért is, mert teljesen más lesz a motiváció. Van egy teljesen normális elfásulás az emberben, ha túl sok időt tölt el egyetlen klubban, különösen olyan helyzetben, amiben én voltam. Nekünk ugyanis nagyon kevés cél volt, amiért küzdhettünk, gyakorlatilag csak a Bajnokok Ligája. A spanyol bajnokságban inkább csak betlizni tudtunk volna, a győzelmekkel nem jutottunk nagy sikerélményhez. Nagy motiváció lesz nekem ez az új helyzet, meg fogok tudni újulni. Alkalmazkodnom kell egy új közeghez, nagyon várom már.

- Van-e a Fradiban olyan, akivel különösen várod a találkozást, a közös játékot?

- Nem akarok kihagyni senkit... Nyéki Balázzsal és Katonás Gergővel játszottam együtt, mielőtt kimentem Spanyolországba, s a dolog pikantériája, hogy ugyanabban a klubban találkozunk újra, ahonnan mindhárman eljöttünk, hiszen ők is megjártak más klubot azóta. Varga Danival klubcsapatban még nem játszottam együtt, de korosztályos válogatottakban évekig, vele is jó a kapcsolatom. Érdekes lesz, jó lesz, várom már.

- Sikeres visszailleszkedést, jó szezonokat kívánok itthon!