FACEBOOK

Munkához lát az utánpótlás: Eb és vb lesz

Munkához lát az utánpótlás: Eb és vb lesz
hozzászólás, 2016.05.30.

Új évad - új remények. Az utánpótlás helyzetéről, a korosztályos válogatottak nyári "vizsgáiról" beszélgettünk Horkai György szövetségi kapitánnyal.

HORKAI GYÖRGY a vlv-nek:

- A 97-es születésűek Európa-bajnokságra, a 98-asok világbajnokságra készülnek, mindkét korosztálynál most kezdődik majd a munka és a sportág hagyományainak megfelelő eredményekre számítunk.

- Kezdjük a 18 évesekkel...

- Ez a korosztály tavaly Európa-bajnokságon szerepelt és a 7. helyen végzett úgy, hogy a legjobb négy közé jutásért ötméteresekkel szenvedett vereséget a görögöktől. Ebben a korosztályban rendkívül kiegyenlített a mezőny, nincs egy vagy két nagy esélyes, sok csapat pályázik eséllyel akár az aranyéremre is, köztük van a magyar válogatott.

- A szabályok megint változnak...

- Igen és ez nagyon gyilkos dolog lesz. A támadódő az eddigi 30 helyett 25 másodperc lesz, az emberelőny 25 helyett csak 20 másodperc. A vb-re 11 mezőnyjátékost és két kapust lehet nevezni, de egy-egy meccsre csak 9 mezőnyjátékost és két kapust.

A felkészülést június 22-én kezdik meg a most kihirdetett keret tagjai, a pontos program még alakulhat, de lesz benne hazai és külföldi edzőtáborozás és több nemzetközi torna is.

- Hol lesz a vb?

- Montenegró fővárosában, Podgoricában, augusztus 26. és szeptember 3. között.

- A 19 évesek idei fő megmérettetése?

- Ez az Európa-bajnokság lesz, szeptember 11. és 18. között a hollandiai Alphen városában. E korosztály keretének nyilvánosságra hozatala is rövid időn belül várható, annyit már most mondhatok, hogy több átfedés is lesz a 18 évesekkel, ami ugye azért érdekes, mert az érintetteknek vissza kell majd váltaniuk fejben a hagyományos szabályokra a két verseny között. Érdekességként jelzem, hogy Manhercz Krisztián még (idén és jövőre is!) befér a 97-es csapatba, nagyon remélem, hogy bekerül a felnőtt válogatottba, s - kis pihenő után - Rióból hazatérve csatlakozik a többiekhez. Emlékszem, 2012-ben, a londoni olimpia után a szerb nagyválogatottból Mandics érkezett "vissza" korosztályos csapatába, s óriási tisztelet övezte, mindenki megsüvegelte, hogy felnőtt olimpián vehetett részt. Remélem, ezt most Manó is átélheti - persze, ha a felkészülési időszakban is bizonyít, s bejátssza magát az olimpiai csapatba, amire én esélyt látok.

- Hogy alakul a stáb helyzete a két korosztályos csapatnál?

- A 98-asoknál Keszthelyi Tiborral dolgozom, a 97-eseknél Kis István és Tóth Kálmán segíti a munkámat. Katics professzor úr megnövekedett teendőire való tekintettel nem tudta vállalni a további munkát, így az erőnléti edző a felnőtt válogatottnál is tevékenykedő Horváth Tamás lesz.

- Összességében hogy látod a utánpótlás jelenlegi helyzetét?

- Szerintem jól alakulnak a dolgok. Ezt leginkább az a mindig releváns mérőszám mutatja, hogy az érintettek közül hányan szerepelnek első osztályú klubban. Emlékszem, annak idején Bedő Krisztián volt az egyetlen, majd a 2013-as szombathelyi junior világbajnokság áttörést hozott, abból a csapatból mindenki OB1-es lett és a mostaniak nagy része is hétről hétre a legmagasabb osztályban csiszolódik.

A podgoricai U18-as világbajnokság kerete:

Bányai Márk (1999-ben született), Grieszbacher Márk (2000), Leposa Gábor (1998) - kapusok,

Ágh György (1999), Baksa Benedek (2000), Burián Gergely (1998), Dala Döme (2000), Fekete Gergő (2000), Kardos Alexander (1998), Korbán Richárd (1998), Kósa Balázs (1999), Lukács Ábel (2098), Nagy Ádám (1998), Sebestyén Balázs (1998), Schmölcz Norman (2000), Sugár Péter (1999), Teleki András (1998), Vadovics Viktor (1998), Zerinváry Lóránt - mezőnyjátékosok.