FACEBOOK

Meghalt Tarics Sándor

Meghalt Tarics Sándor
hozzászólás, 2016.05.21.

Elment a világ legidősebb olimpiai bajnoka, Tarics Sándor. 102 éves volt.

Életének 103. évében hajnalban elhunyt Tarics Sándor, a világ legidősebb olimpiai bajnoka.

Az 1936-os berlini olimpia vízilabdázó aranyérmesét kaliforniai otthonában, Belvedere-ben érte a halál, ahogy lánya, Linda írta a közösségi hálón: "édesapám békésen szenderült jobblétre".

Az idős sportember 2013. szeptember 23-án ünnepelte századik születésnapját, akkor Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke köszöntötte fel otthonában.

Az utóbbi időben már kerekesszékbe kényszerült, de élete utolsó pillanatáig teljes szellemi frissességben élt, matematikai problémákkal foglalkozott. Ő volt 2011. augusztus 2. óta a legidősebb ötkarikás bajnok a világon.

Tarics Sándor 1913. szeptember 23-án született Budapesten. 1929-től a KISOK (Középiskolai Sportkörök Országos Központja), 1932-től 1945-ig a Magyar Atlétikai Club (MAC) sportegyesület tagjaként vízilabdázott, 1933 és 1940 között szerepelt a magyar válogatottban. Tagja volt az 1936-os nyári olimpiai játékokon, Berlinben aranyérmet szerző csapatnak, valamint háromszor nyert főiskolai világbajnokságot.

1949-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol földrengésbiztos épületek tervezésével, feltalálóként jutott el a világhírig. Szabadalma nyomán több ezer, a természeti csapásnak ellenálló toronyház épült szerte földön az elmúlt évtizedekben. Az építészmérnök még a hetvenes években fejlesztette ki azt a szerkezetet, amely elnyeli a rengések erejét, így a magas épületek, a felhőkarcolók, de a hidak sem dőlnek össze.

(MTI)


A Magyar Vízilabda Szövetség honlapján Kemény Dénes elnök így búcsúzott Tarics Sándortól:

„Büszkék vagyunk arra, hogy egy magyar vízilabdázó volt a legidősebb olimpiai bajnok, akit mindannyian tiszteltünk, szerettünk. Nagyon nagy megtiszteltetésnek véltem, hogy 100. születésnapján személyesen köszönthettem fel az otthonában. Azt hiszem, bármelyikünk látatlanban aláírná azt a kort, amit ő megélt, Isten nyugosztalja!”