FACEBOOK

Horkai György a Reggeli Startban

Horkai György a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.04.11.

Személyes trieszti tapasztalatai alapján értékelte a vasárnap zárult olimpiai kvalifikációs tornát Horkai György utánpótlás szövetségi kapitány hétfőn a Reggeli Startban. Előre is szaladtak kicsit: Hores szerint a mai mezőnyben egyedül mi tudjuk megverni a szerbeket a riói döntőben.

A szakember mindjárt a beszélgetés elején rávilágított a trieszti torna legnagyobb nehézségére: a kvótát mindenki elvárta, nyerni kötelező, így itt csak égni lehetett, különösebb dicsőséget szerezni nem.

Ez óriási stresszt jelent, ráadásul az úgymond gyengébb csapatoknak hatalmas lehetősége van arra, hogy egy-egy mérkőzésen, a legjobbjukat kihozva hatalmas meglepetést érjenek el. Itt konkrétan minden sportoló álmáért, az olimpiai részvételért játszhattak, veszíteni való nélkül, emiatt gyakran megtáltosodtak, olyan energiák szabadultak fel, amelyekkel jelentősen meg tudták nehezíteni a jobb csapatok dolgát. Ezt nem csak a magyar válogatott Kanada elleni döntetlenje vagy a németek elleni nehéz, egygólos győzelme mutatta, hanem több más eredmény is, például az olaszok kínszenvedése a románokkal szemben, vagy a spanyolok veresége a hollandoktól.

A magyar válogatotton a szakember szerint még egy nagy teher volt, tulajdonképpen a sportág jövőjéért játszott. Képzeljük el, mi van, ha nem kerülünk ki az olimpiára. Megszűntek volna egyes támogatások, s a magyar vízilabda nehéz helyzetbe kerül. Ezt valahol, ha csak tudat alatt is, mindenki érezte a torna előtt és alatt.

A műsorvezető, Szombathy Pál megkérdezte, hogy milyen elemek tetszettek legjobban a magyar válogatott trieszti játékában Horkai Györgynek.

A válaszból kiderült, hogy Horkai szerint elsősorban az emberelőnyök kihasználása terén történt nagy előrelépés. A januári belgrádi Eb-n gyengén játszottuk a fórokat, nem volt elég idő begyakorolni az alkalmazott megoldásokat. Most hosszabb időt tölthetett együtt a csapat és a meccseken meg is látszott a gyakorlás eredménye. Taktikailag nagyot lépett előre a válogatott, egyre jobban érzik egymást a játékosok, fejlődött a csapatkohézió. Lehetett látni, hogy mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban játszanak a fiúk.

Horkai György szerint annak is van jelentősége, ami az olimpiai kvóták megszerzése után történt Triesztben.. Az olaszok legyőzése otthonukban, egy versenysorozat döntőjében, a csapat erejét, nagyságát, Benedek Tibor filozófiáját mutatja és azt, hogy ezt a filozófiát át tudta ültetni a fiúkba. A lényeg: minden egyes mérkőzés, minden egyes pillanat fontos, fejlődési lehetőséget jelent, hogy készülni tudjunk az olimpiára.

A teendőket firtató kérdésre reagálva Horkai György azt mondta: a védekezésben lehet még a mozgásokat javítani, többször előfordult Triesztben, hogy lemaradt vagy kicsit elcsúszott a blokk, talán ezen a téren fokozni kell még a koncentrációt, az egymásnak való besegítés gyakorlatát. Emellett úgy látja, hogy el vagyunk maradva a center elleni védekezés terén. Ráadásul ezt a feladatot mindenkinek meg kell tudni oldania, nem csak a klasszikus védőknek, hogy a kipontozódás elkerülése érdekében forogni tudjanak a játékosok.

A fiatalokat illetően az utánpótlásért felelős vezető úgy látja, hogy elsősorban Manhercz Krisztián fejlődött sokat, aki már a januári Eb-n is jól játszott, immár helyet követel magának a csapatban. Mint Manó "jó ismerője", elmondta: biztató, hogy nem olyan játékosról van szó, aki most ráül a babérjaira, hanem ez a helyzet inkább arra fogja inspirálni, hogy még többet dolgozzon. Zalánki Gergőnek még van fejlődni valója fizikálisan, de nagyon szép dolgokat csinált a mérkőzéseken, neki is gratulált Horkai György.

Ami a vasárnap este megejtett sorsolást illeti, a szakember nagyon jónak tartja, hogy a szerbekkel kerültünk egy csoportba. Ezt követően - ha minden jól megy - a döntőben találkozhatunk velük és Horkai György megítélése szerint talán mi vagyunk az egyetlen csapat, amely képes a mezőnyből valóban kiemelkedő szerb válogatott legyőzésére.

- Én úgy érzem, hogy a négybe be kell kerülnünk, aztán... Igaz, hogy a túloldalon mind nehéz csapat van, de hát olimpián vagyunk, itt a négy közé jutásért már nem lehet Zimbabwével játszani, vagy más könnyű csapattal, ott már nagy csaták vannak és én képesnek tartom a csapatot arra, hogy bárkit meg tudjon verni a négy közé jutásért a másik oldalról - mondta Horkai György.

A teljes - a vlv trieszti fotóival illusztrált - beszélgetés: