FACEBOOK

Magyarország-Olaszország 10:8

Magyarország-Olaszország 10:8
hozzászólás, 2016.04.10.

Magyarország veretlenül megnyerte a trieszti olimpiai kvalifikációs tornát. Helyszíni riportunk a döntőről és a riói sorsolásról, nyilatkozatok, fotók, gólok - folyamatosan.

A trieszti tornán készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

Olimpiai kvalifikációs torna, Trieszt, 8. nap

Döntő

Magyarország-Olaszország 10:8 (2:3, 4:2, 3:1, 1:2)
Trieszt, Bruno Bianchi uszoda, v.: Sztavridisz (görög), Koryzna (lengyel)
Magyarország: Nagy V., Zalánki, Manhercz K. 1, Erdélyi 1, Vámos 1, Hosnyánszky, Decker Á., Szivós 2, Varga Dániel 1, Varga Dénes 2, Bedő, Hárai 2. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Olaszország: Tempesti, F. Di Fulvio 2, N. Gitto, Figlioli 1, Giorgetti 1, Bodegas, Velotto, Nora, C. Presciutti 1, S. Luongo 1, Aicardi 2, Baraldi, Del Lungo (kapus). Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna.
Gól - emberelőnyből: 6/8, ill 3/13
Kiállítva cserével, végleg: Bodegas és Hosnyánszky (a negyedik negyedben)

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

KÜLÖN HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁSUNK A RIÓI SORSOLÁSRÓL

VLV-VIDEÓK (vlv és M4 Sport):

M4-videók az MTVA felszólítására eltávolítva.



Benedek Tibor a vlv-nek


- Szervusz, Tibor! A sorsolási teremben vagyunk, de először a tornáról kérdeznélek. Gratulálok a győzelemhez, azt hiszem, hogy ezzel úgy minden rendben van! Hogy értékeled?

- Minden rendben van ma, ahogy az lenni szokott – aztán holnap majd meglátjuk. Ma örülünk ennek a tornagyőzelemnek, a mai győzelemnek, a kvalifikációnak, boldogok vagyunk. Én nagyon boldog vagyok, nagyon büszke vagyok a csapatra. De aztán kezdődik a hétfő, és mindenki megy a dolgára, kezdődik a bajnokság, a BL. De a fejekben szerintem már ott van kitörölhetetlenül az, hogy ez az olimpiai névsor, kikkel játszunk, mikor játszunk, úgyhogy ezt már innentől kezdve nem lehet félretenni az embernek a fejében, akármennyire is fontos a bajnokság, a BL, minden, de most az olimpia már – ahogy ismerem a magyar vízilabdázót – nem szűnik meg létezni 24 órában.

- Mielőtt rátérnénk a sorsolásra, azért azt szeretném megkérdezni, hogy szakmai szempontból láttad-e ennek a nyolc meccsnek a tapasztalatát, azt, hogy éretté vált-e ettől a csapat, hogy begyakorolt dolgokat tudtak könnyebben csinálni? Ilyen szempontból hogy értékeled?

- Nézhetem a pozitív oldalát, akkor azt mondom, hogy volt nagyon sok haszna, volt nagyon sok egyéni jó teljesítmény, taktikailag szerintem nagyon sokat léptünk előre, elsősorban emberelőny-emberhátrányban. Viszont vannak még hiányosságaink, és azokat kell mindenképpen megoldanunk, azokat a nehézségeket, amiket most láttunk.

- Akkor a sorsolás: mi a véleményed?

- Nagyon jó csoportban vagyunk, ez a könnyebbik csoport. A másik csoportban azért még négybe kerülni is nagyon nehéz lesz. Azt gondolom, hogy bármennyire is jó Brazília és Japán, azért a másik négy csapatnak kell ebben a csoportban a legjobb négy helyen végeznie. Ugyanakkor láttuk már, hogy Brazília tartogat meglepetéseket, Japán tartogat meglepetéseket, egyetlen pillanatig sem szabad azt gondolni, hogy ez biztos. Főleg ebből a mostani kvalifikációs tornából kiindulva - nincs is ilyen már.

Nagy harc lesz, de ha választhattam volna, nagyjából ezt választottam volna. Lesz nagyon nehéz meccsünk, a szerbekkel egy csoportban vagyunk, velük kezdünk, ott van a görög, az ausztrál, akikkel bármikor "tudunk" nehéz meccset játszani, kaptunk is ki tőlük, vertük is meg őket többször, úgyhogy jó a csoport. És hát, utána lesz még egy nagyon nehéz negyeddöntő, elődöntő meg döntő...

- Igen, remélhetőleg egy döntő is… Végezetül, a menetrendről tudsz-e bármit mondani? Elsősorban az érdekelne, hogy megvan a fejedben, hogy hány tagú keret vág neki az olimpiai felkészülésnek?

- Nem hiszem, hogy ennek most itt van az ideje.

- Nincs itt az ideje, csak lehetett volna, hogy kitűztél egy számot.

- Van a fejemben, de szerintem van elég hír mára ahhoz, hogy még ne vegyük elő azt, hogy hány tagú keretben gondolkozom…:-)

- Az ember próbálkozik! :-) És mi lesz a menetrend?

- A játékosok visszamennek a klubjukba, és aztán lesz nemsokára Világliga-forduló, megyünk Nagyváradra a románokkal játszani.

- Köszönöm szépen, jó utat kívánok haza!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Varga Dénes a vlv-nek


- Gratulálok neked a győzelemhez! Nagyon nagy meccset játszottatok. Milyen volt?

- Jó volt, őszintén szólva nem gondoltam, hogy egy ilyen színvonalas találkozó lesz belőle. Még mindig nem tudom, hogy miért harcoltunk azon kívül, hogy adjanak egy aranyérmet, illetve a tavalyi év negyeddöntőbeli kudarca után tulajdonképpen felülemelkedjünk ezen a dolgon és megverjük őket. De jól kezdünk. Ők is jöttek, de mi tudtunk lépni rá, és aztán tartottuk a vezetést.

- Mi volt az a hirig?

- Hát ez egy olasz-magyar, ez mindig ilyen.

- Hagy ez nyomot az olaszokban, szerinted?

- Fordított esetben bennem biztos hagyna, úgyhogy igen, szerintem. Minden meccs számít. Nem véletlenül játszottak ilyen keményen ők is.

- Hogy látod a torna végén a csapatot?

- Az tetszik, hogy tulajdonképen meccsről meccsre jobb formát mutattunk. Bizonyos dolgokat meccsről meccsre ki tudtunk javítani, illetve ki tudtunk dolgozni. És ilyen formán egy érett játékképünk lett a végére.

- Köszönöm szépen, gratulálok!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


vlv-képek



BENEDEK TIBOR az M4 Sportnak:

- Bendek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is mellettem áll. Lehet, hogy Hárai Balázsnál is nyolc győzelmet mondtam, de a veretlenség az biztos, és a nyolcadik mérkőzésen is ilyen koncentráltan, az egyik legjobb mutatóinkkal talán ezen a mérkőzésen rendelkezünk. Hogyan?


- Először is gratulálok a csapatnak, mert az után, hogy megszereztük a kvótát, ugyanúgy komolyan tudták venni a tegnapi és a mai mérkőzés is. Köszönjük szépen a közönségnek, majdnem, hogy pariban volt a magyar közönség az olasz létszámával, és köszönöm a stábomnak is, amelynek tagjai rengeteget dolgoztak azért, hogy kint legyünk az olimpián, a legfontosabb ez. Nyilván az, hogy most egy olyan mérkőzéssel tudtuk zárni, ahol egy papíron velünk egyforma erős csapattal játszottunk, ez nagyon fontos volt nekünk, és meg szerettük volna nyerni ezt a mérkőzést. Most ez volt a legfontosabb. Nem a torna, a kvóta megvan. Egy magyar-olasz akkor is fontos, hogyha az ellenfelet nem érdekli a meccs, mert ilyen nincs. Ők is ugyanúgy komolyan vették ezt a mérkőzést, nekik is fontos volt, úgyhogy én büszke vagyok erre az egész nyolc napra. A csapatnak azt mondtam, hogy büszke leszek rájuk, hogyha kivívjuk a riói kvótát, azért is büszke vagyok és büszke vagyok azért is, hogy ezek után a mai mérkőzést meg tudták nyerni, és nem féllábbal már a bajnokságra vagy a BL-sorozatra gondoltak, hanem itt voltak és maximálisan akartak.

- Jobban akartunk talán ezen a döntőn?

- Mint az ellenfél?  Jól játszottunk. Azért rengeteg kiállítást kaptunk, többet kaptunk, mint az ellenfél, és kilencből hat emberelőnyt lőttünk be, ami jobb, mint a tegnapi francia meccsen, ami nagyon pozitív erre az egész tornára vonatkozóan.

- Mi a tanulsága ennek az egész tornának a riói felkészülés tükrében?

- A tanulság az, hogy nem érdemes a végére hagyni, nem érdemes abban bízni, hogy majd a kvalifikáción meglesz a kvóta, mert az már nagyon vékony jég, hanem minden egyes alkalmat meg kell ragadni, hogy ott lehessünk. Mi egy kicsit könnyelműek voltunk szerintem az első kettőben, és ezért kapkodhattunk a végén. Az egyik  tanulság ez, a másik pedig az, hogy van egy jó csapatom továbbra is.

- Köszönöm szépen és gratulálok Benedek Tibornak és a magyar férfi vízilabda-válogatottnak.

(Lejegyezte: Kerbi)



VARGA DÁNIEL az M4 Sportnak:

- Amikor a magyar válogatott kijutott az olimpiára, ez biztossá vált, akkor Varga Dániel azt mondta, készen van, elsősorban fejben nagyon elfáradtak. Akkor honnan merítettetek most még itt egy kis csöpp energiát? Az olaszokat is nagyon szépen, simán le tudtuk győzni.

- Valószínűleg a presztízs adta azt a plusz energiát. Beszélgettünk a többiekkel, hogy volt, aki most érezte magát a legjobb fizikális állapotban az elmúlt időszakban, az elmúlt nyolc napot véve. Meg azért az olaszokat megverni Triesztben, Olaszországban, az tényleg plusz energiát ad.

- Lehet, hogy igaz az a tétel, amit már boncolgattunk, hogy jobb csapat ellen mi is jobban tudunk játszani?

- Ez szerintem így van. Nem tudom másképp mondani, csak annyit mondok erre, hogy ez így van.

- Ez a trieszti torna így, ezzel a nyolc győzelemmel hova kerül? Egyébként lesz érem, csak mondom, a múltkor mondtad, hogy nem kaptok érmet. Lesz egy aranyérem.

- A kisfiam örülni fog akkor, hogy tud valamivel játszani. Hét győzelmünk van és egy döntetlenünk.

- Bocsánat, az egyetlen veretlen csapat voltunk.

- Jó, ez viszont igaz, de azért örülök ennek az olasz meccsnek, de semmiképp se felejtsük el, hogy amiért jöttünk, megvan. Ott vagyunk Rióban, megnyertük a negyeddöntőt, rengeteg tanulság van, de a legnagyobb tanulság az szerintem, hogy meccsről meccsre fejlődtünk. Most már, hogy megvan a kvóta, azt kell, hogy mondjam, nagyon örülök neki, hogy itt lehettünk, mert az a három vagy négy együtt töltött hét a fejlődésünket szolgálta és még jobbak lettünk, ezáltal még nagyobb az esélyünk, hogy Rióban nyerjünk.

- Tiszta szívből gratulálok a győzelemhez, köszönöm szépen az értékelést Varga Dánielnek.

(Lejegyezte: Vona Lilla)



HÁRAI BALÁZS az M4 Sportnak:


- A nyolcadik napon a nyolcadik mérkőzést is megnyerte a magyar férfi vízilabda válogatott. Így megnyerte az olimpiai kvalifikációs tornát. Itt áll már mellettem Hárai Balázs, aki gólokkal és emberelőnyök kiharcolásával segítette a csapatot a győzelemhez. Honnan volt még erő?

- Köszönjük szépen. Valószínűleg közrejátszott az is, hogy ennyi rengeteg magyar szurkoló látogatott ki hozzánk és ezáltal is szeretném megköszönni a csapat nevében nekik,hogy kijöttek és végig biztatták a csapatot. Honnan volt erő? Ez egy nagyon jó kérdés. Úgy voltunk vele, hogy megnyertük eddig az összes mérkőzésünket. Próbáltunk meccsről, meccsre jobban játszani és hogyha már itt vagyunk és még kell játszani egy meccset,  annak ellenére, hogy már kinn vagyunk az olimpián akkor már nyerjük meg.

- Ennyire egyszerű, egy kiváló olasz válogatott ellen?

- Nem ennyire egyszerű, ma mi akartuk jobban ezt a győzelmet, azért nyertük meg.

- Mi ennek az értéke? Ennek az egész tornának, persze a kijutás mellett, szerinted?

- Én úgy gondolom, hogy ez egy jó előjel a nyárra való felkészülés előtt, mindenki már egy kicsit gondolhat arra is, mielőtt visszamegy a klubszezonba, hogy azért ez a csapat, ez viheti még valamire a nyáron és mi azért jöttünk ide, hogy ezt megmutassuk.

- Köszönöm szépen. Tiszta szívből gratulálok Hárai Balázsnak.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



NAGY VIKTOR az M4 Sportnak:

- Itt áll mellettem Nagy Viktor, a magyar válogatott kapusa. Gondolom, azért nem volt olyan rossz hallani a lelátóról a "Nagy Viktor! Nagy Viktor!"-t, eljutott a füledig?


- Természetesen. Köszönjük szépen a szurkolóknak, akik kilátogattak, nagyon sokan voltak és ez nagyon sokat segített.

- Erre a döntőre honnan volt még energiánk, erőnk, motivációnk, minden, ami kellett ahhoz, hogy ilyen jól játsszunk?

- Nézd, tétje ugye nem volt, csak a presztízs. Az olaszok ellen, minden csapat ellen szeretünk győzni és ez azt jelenti, hogy teljes erőbedobással kell játszani, tök mindegy, hogy ez a nyolcadik meccs volt vagy az első. Örülök annak, hogy a végére mindenki teljesen összeszedte magát és nem látszott az, hogy ez a nyolcadik meccs. Azért minden nap meccset játszani, ez eléggé megterhelő, de ennyi. Szép győzelem volt, nagyon jó meccset játszottunk ma az olaszokkal itt Olaszországban. Nem kell túlmisztifikálni, megyünk tovább, ez is egy szakasz volt. Kijutottunk az olimpiára.

- Azért megtapasztaltuk, hogy ez egy piszok nehéz műfaj, az olimpiai kvalifikációs torna, ugye?

- Igen, nem szeretném ezt többször átélni, nagyon jó volt egyszer, de legközelebb szeretnék simábban kijutni, igen.

- Az olimpiai felkészülés tükrében mi lehet ennek a tornának a fontos tanulsága?

- Én már a belgrádi Eb után is azt mondtam, hogy úgy történnek a dolgok, ahogy kell, hogy történjenek. Nekünk ez volt megírva, hogy erre szükségünk van. És most utólag is teljes mértékben úgy érzem, hogy ez a nyolc meccs, meg a felkészülés alatt játszott meccsek a spanyolok és az olaszok ellen, nagyon-nagyon hasznosak voltak. Meccsről meccsre javultunk, hiába voltunk fáradtabbak, nagyon tetszett az, hogy milyen hozzáállással állt neki a csapat a tornnak, a felkészülésnek. Én úgy érzem, hogy előreléptünk, de még mindig nagyon sokat kell fejlődni ahhoz, hogy azokat a célokat elérjük, amiket el szeretnénk érni.


A nap további eredményei:

Bronzmérkőzés

Franciaország-Spanyolország 4:16 (1:4, 2:5, 0:4, 1:3)

G.: Kovacsevics, Izdinsky, Tomasevics, Camarasa, ill. Tahull 5, Munarriz 3, Alarcon, Echenique 2-2, Minguell, Espanol, Fernandez, Mallarach

(A sérült Szirányi nem játszott a spanyoloknál.)

Németország-Románia 9:10 (2:3, 2:2, 1:3, 4:2) - a 7. helyért
G.: Jüngling, Nossek, Schüler 2-2, Bukowski, Real, M. Stamm, ill. Radu 3, Teohari 2, Gheorghe, Oanta, Chioveanu, Szabó, Popoviciu

Hollandia-Kanada 9:8 (1:2, 2:2, 4:3, 2:1) - az 5. helyért
G.: Lindhout 4, Reuten, Lucas 2-2, Spijker


A tornagyőztes magyar válogatott:

Bisztritsányi Dávid, Nagy Viktor - kapusok,
Bedő Krisztián, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Manhercz Krisztián, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő - mezőnyjátékosok.



vlv-képek