FACEBOOK

Fritz Péter a Reggeli Startban

Fritz Péter a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.04.04.

A Fradi bajnok labdarúgóinak és mindkét nem felnőtt vízilabda-válogatottjának táplálkozási szakembere Fritz Péter, akit Szombathy Pál faggatott munkájáról a hétfői Reggeli Startban.

Mindenki tudja, hogy egy-két százalékos teljesítménynövekedés is nagyon sokat számít, akár eldöntheti, hogy a labda a kapufáról befelé vagy kifelé pattan. Nüanszokon múlhat az is, hogy a meccs utolsó percében is tud-e még megfelelően koncentrálni valaki.

A szakember szerint nehéz bizonyítani az egyénre szabott, tudományos táplálkozás hatását, de ez egyeseknél nagyon jelentős is lehet, akár 30 százalékkal is növelheti a teljesítményt.

Fritz Péter úgy jellemezte munkáját, hogy egy szakmai csapat "szorgos kis hangyája", aki igyekszik mindent megtenni azért, hogy a sportoló a legtöbbet tudja kihozni magából, amikor meccsen szerepel. A profi mentalitású játékosoknak pedig az a dolga, hogy bízzanak a szakemberekben és végrehajtsák, amit számukra előírnak.

A tudatossá váláshoz legalább fél év kell, a versenyzőnek csupán a megismeréséhez is két-három hónapra van szükség, például azért, hogy a szakember lássa, miként reagál az adott szervezet a különböző módszerekre, s a táplálékkiegészítőkre. Közben nyilván elindul egy tanulási folyamat és Fritz Péter azt mondta, hogy ha jól végzi a dolgát, nem kell aggódnia, ha a csapat külföldön szerepel, s ő nincs ott, a játékosok már alkalmazdkodtak az általa speciálisan számukra kidolgozott követelményekhez.

Az erőszintet, a pihentséget, a koncentráló képességet nagyon gyorsan lehet növelni a profi táplálkozási módszerek segítségével, hosszabb távon pedig az összes többi képességre kihat a tudatos táplálkozás.

A teljes beszélgetés: